19.05.2022 | Skupina B
19.05.2022 | Sk. B
5 - 1
(5:0, 0:0, 0:1)

MS v hokeji 2022: Česi po príchode Pastrňáka zdolali Lotyšov

Česko - Lotyšsko, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022.
Česko - Lotyšsko, ONLINE prenos zo zápasu na MS v hokeji 2022. (Autor: Sportnet)
Sportnet|19. máj 2022 o 13:30 (aktualizované 19. máj 2022 o 19:00)

Sledovali ste ONLINE prenos z MS v hokeji 2022: Česko vs. Lotyšsko.

ONLINE: Česko - Lotyšsko, MS v hokeji 2022 (LIVE)

Majstrovstvá sveta Skupina B 2021/2022
19.05.2022 o 19:20
Česko
5:1
(5:0, 0:0, 0:1)
60' minúta
Ukončený
Lotyšsko
Prehľad
Góly a asistencie: 5. Zohorna (Hertl, Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. Špaček (Flek), 17. Hertl (Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) – 42. Kulda (Ri. Bukarts, Džerinš). Rozhodca: Lawrence (CAN), MacFarlane (USA) – Kroyer (DEN), Obwegeser (SUI). Diváci: 5 711.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Ďalší program:

Česko

sobota 21. 5. 2022, 19:20: Nórsko – Česko

Lotyšsko

piatok 20. 5. 2022, 19:20: Lotyšsko – Rakúsko
Tretia tretina sa odohrávala v rovnakom duchu ako druhá. Lotyšom sa podarilo hneď na jej úvod streliť čestný gól zásluhou Kuldu, avšak aj napriek pomalšiemu tempu zo strany Čechov boli naši západní susedia smerom dopredu nebezpečnejší. Po prvej tretine ale začali hrať až príliš na krásu a vo všetkých svojich príležitostiach buď narazili na výborne chytajúceho striedajúceho lotyšského brankára Šilovsa, ktorý sa svojím dnešným výkonom prihlásil na pozíciu lotyšskej jednotky, alebo pridali na koniec svojej útočnej akcie ešte jednu zbytočnú prihrávku navyše. Lotyši mohli tiež ešte skórovať, aj český brankár Vejmelka sa ale predviedol výbornými zákrokmi. O výsledku zápasu sa však rozhodlo v prvej tretine, ktorú Česi ovládli 5:0 a vo zvyšku zápasu už svoj náskok len kontrolovali.

Česi majú po tejto výhre na svojom konte 7 bodov a priebežne sú na štvrtom mieste tabuľky skupiny B. Lotyši majú tri body, sú na predposlednom mieste a namiesto boja o štvrťfinále sa budú musieť zamerať skôr na boj o záchranu.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 7:6 (28:17)
Najlepší hráči zápasu:

Česko – David Krejčí
Lotyšsko – Arturs Šilovs
Koniec zápasu.
59:41
Lotyši sú v závere veľmi aktívni a posledné sekundy tohto zápasu sa odohrávajú v českom obrannom pásme. Puk sa ale nachádza pri mantineli, kde sa oň vytrvale bojuje.
59:12
importantDžerinš našiel prihrávkou od ľavého mantinelu pred bránkoviskom úplne voľného Rihardsa Bukartsa, ktorého bekhendové zakončenie zlikvidoval výborným zákrokom gólman Vejmelka.
58:41
Dzierkals nespracoval prudkú prihrávku na pravé krídlo. K puku sa dostal Jordán, ktorý ale nedokázal posunúť hrací predmet na Skleničku.
58:07
Zile predviedol veľmi pekný individuálny prienik, ktorým sa dostal až na vrchol ľavého kruhu, tam ho ale o puk pripravili českí obrancovia.
57:35
Česi už zápas viac-menej len dohrávajú. Obrancovia Česka majú puk pod kontrolou a čakajú na dostriedanie svojich spoluhráčov.
56:58
Špaček vyštartoval dopredu po pravej strane, jeho prudkú strelu ale dokázal lotyšský gólman vyraziť ramenom.
56:25
Černoch pri snahe o spracovanie puku na modrej čiare spadol a vystavil sa tak do ofsajdu.
55:59
Česi prešli do forčekingu a Blümel tečoval prihrávku lotyšského obrancu na ochrannú sieť.
55:34
Hertl sa obtočil okolo lotyšskej bránky, prihrať sa mu ale nepodarilo a v súboji s lotyšským obrancom tak o puk prišiel.
55:01
Ďalší český kolotoč v útočnom pásme k strele neviedol. Nepresnú českú prihrávku zastavil Sotnieks.
54:27
importantKundrátek sa z pozície obrancu dostal až priamo pred lotyšského gólmana, v obrovskej rýchlosti sa mu ale forhendový blafák do ľavej strany nevydaril a k zakončeniu sa nedostal.
53:52
Jordán odpálil puk z vlastného obranného pásma. Na ľad naskakuje prvá česká útočná formácia.
53:22
A v tomto útoku už ani nepríde, pretože Ščotka získal puk a rozohral český protiútok. Ten sa skončil nevydareným prechodom stredného pásma.
52:54
Tí sa presúvajú za kombinujúcimi Lotyšmi, nie a nie sa ale dostať k puku. Zo strany Lotyšov strela neprichádza.
52:20
Dzierkalsovi odskočil za českou bránkou puk, v súboji s Hronkom ho ale udržal a posunul ho na spoluhráčov.
51:38
Skleničkovi sa otvoril na ľavej strane priestor na strelu, aj jeho pokus ale lotyšský gólman Šilovs vyrazil. Lotyši potom odpálili puk za českú bránku.
50:55
importantHneď po zisku puku ale prišla ďalšia krásna akcia prvého českého útoku! Pastrňákovu krížnu prihrávku z prvej posunul na voľného Červenku Krejčí, kapitán českého tímu však pred lotyšským bránkoviskom puk minul.
50:24
V týchto chvíľach sú Lotyši aktívnejším tímom a Česi začínajú vyzerať tak, akoby už chceli mať tento zápas za sebou.
49:44
Stránský poslal ostrým hitom Lotyša na českú striedačku. Lotyši sa však i tak dokázali dostať do útočného pásma.
49:02
Lotyši využili nedorozumenie medzi českými obrancami a za Vejmelkovou bránkou sa zmocnili puku. Ich kombinácia k ohrozeniu českej svätyne neviedla.
48:30
Po vyhranom buly pálil z vrcholu ľavého kruhu príklepom Vrána, skvele chytajúci lotyšský gólman Šilovs však vyrazil aj túto ranu.
48:08
Na opačnú stranu potom pri striedaní Lotyšov vyštartoval Černoch, ktorého strelu z ostrého uhla zrazil jediný lotyšský obranca na ochrannú sieť.
47:30
Keninš zaviezol puk po pravej strane do útočného pásma a strelou hneď po prechode modrej čiary minul českú bránku.
47:05
importantKrejčí sa dostal s Pastrňákom i do prečíslenia 2 proti 1, puk ale tentokrát neprihral. Namiesto toho si ho naviedol sťahovačkou medzi kruhy a jeho strelu musel zastaviť lotyšský brankár Šilovs, ktorý puk na dvakrát prikryl.
46:31
Krejčí s Pastrňákom urobili okamžite prievan v lotyšskej obrane a Pastrňák po prihrávke Krejčího z pravej strany minul Šilovsovu bránku.
46:06
Česko v plnom počte.
45:46
Ďalšia lotyšská presilovková akcia sa skončila už v strednom pásme, odkiaľ odpálil Kundrátek puk rezolútne až za Šilovsovu bránku.
45:20
Puk si však len prihrávali okolo brániacej sa českej štvorice a Jordán po vystihnutí jednej z lotyšských prihrávok vyhodil puk do bezpečia.
44:56
Lotyši sa rýchlo vrátili do útočnej tretiny a rozostavili sa do tradičného presilovkového vzorca.
44:30
Kempný zablokoval strelu Keninša od modrej a Česi potom dostali puk do stredného pásma.
44:06
Vylúčenie v tíme Česko:
Jan Ščotka – 2 min., nedovolené bránenie.
43:51
Blümel tečoval prihrávku z obranného pásma, puk sa ale odrazil priamo k brániacemu Lotyšovi. Ten hru hneď otáča na opačnú stranu.
43:23
Lotyši potom buly vo vlastnom obrannom pásme vyhrali a mohli vystriedať. Svojím útokom sa následne dostali do útočnej tretiny.
42:40
Džerinš sa pokúsil zrýchliť rozohrávku Lotyšska kolmicou na ľavé krídlo, puk ale nechtiac vyhodil na zakázané uvoľnenie.
42:06
Lotyšov strelený gól povzbudil a útočia omnoho aktívnejšie, ako v predošlých dvoch tretinách. Česi ale majú dianie na ľade i tak pod kontrolou.
41:32
Zranenie Vránu asi nakoniec nebude tak vážne, ako sa zdalo, teraz sa totiž zapojil do útočnej akcie tečom nahodenia od ľavého mantinelu.
41:01
41:01
goalLotyšsko dalo gól!
Aj Lotyši strieľajú gól! Rihards Bukarts si naviedol puk spoza bránky do ľavého kruhu, odkiaľ ho vystrelil na bránku. Gólman Vejmelka vyrazil puk pred seba, puk sa ale dostal priamo k voľnému ARTŪSOVI KULDOVI, ktorý pohotovo prepálil českého brankára. Asistencie: Rihards Bukarts, Andris Džerinš.
40:20
Prvý útok v tretej tretine patril Abolsovi, ktorý strelou z ľavého kruhu minul Vejmelkovu bránku.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 21:08.
Lotyši cez prestávku vystriedali brankára Merzlikinsa, ktorý v prvej tretine dostal päť gólov, a jeho náhradník Šilovs dokázal zastaviť český gólostroj. Lotyši v tomto dejstve navyše spevnili svoju obranu, naopak Česi v porovnaní s prvým dejstvom predsa len zvoľnili. Výsledkom toho bola tretina, v ktorej síce boli opäť o niečo aktívnejší naši západní susedia, Lotyši ich ale dokázali prestrieľať a mali tiež svoje príležitosti, kvôli čomu sa museli predviesť obaja brankári. Aj vďaka ich výborným zákrokom sme ďalší gól v tomto dejstve nevideli, aj do tretej tretiny tak Česi vstúpia s päťgólovým náskokom.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 4:8 (21:11)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:36
Stránský vystihol prihrávku lotyšského obrancu, prekľučkoval sa ale len do rohu útočného pásma, kde bojuje o puk.
39:18
Jeho spoluhráči sa medzitým nasťahovali do útočného pásma a zvierajú lotyšskú päticu tak, akoby sa hrala česká presilovka.
38:45
Na ľad naskočil aj zranený Vrána, po niekoľkých sekundách sa ale vrátil na striedačku a zamieril priamo do šatne.
38:20
Zileho strelu vyrazil český brankár Vejmelka. Puk získali Česi, ktorí striedajú.
37:37
Lotyši odpovedali svojím protiútokom, ktorým sa nasťahovali do útočného pásma. Puk v tejto chvíli držia za českou bránkou.
37:16
Oba tímy v plnom počte.
37:01
37:01
importantBlümel dostal prihrávku od padajúceho Krejčího do samostatného úniku, na poslednú chvíľu mu ale dokázal puk vo veľmi diskutabilnom súboji pred bránkoviskom odpáliť posledný lotyšský obranca.
36:34
importantKrejčí zaviezol puk po pravej strane do útočného pásma a krížnou prihrávkou ho posunul doľava na Pastrňáka, ktorého ranu z prvej vyrazil presúvajúci sa brankár Šilovs.
35:59
Hra je teraz rozháraná a ani jeden z tímov akoby nevedel založiť priamočiaru útočnú akciu. Nepresnými rozohrávkami si tak striedajú kontrolu nad pukom.
35:16
Vylúčenie v tíme Česko:
Tomáš Kundrátek – 2 min., sekanie.

Vylúčenie v tíme Lotyšsko:
Oskars Batna – 2 min., nešportové správanie.
35:16
35:16
Batna trafil pri mantineli Vránu do pravého kolena a český útočník sa s bolestivou grimasou pomaly dokĺzal na českú striedačku. Svojho spoluhráča sa vydal pomstiť Kundrátek a túto dvojicu musí od seba oddeliť hlavný rozhodca.
34:45
importantDžerinš sa dostal k puku, ktorý pred seba vyrazil český brankár Vejmelka. Z bezprostrednej blízkosti ho ale za českého gólmana nepretlačil.
34:13
Sám Blümel potom hľadal prihrávkou spoza bránky Hertla, ten sa ale kvôli teču lotyšského obrancu k zakončeniu nedostal. Lotyši už sú zjavne vyčerpaní.
33:42
importantHertl našiel krásnou prihrávkou cez niekoľkých Lotyšov medzi kruhmi Blümela, ktorý z prvej minul Šilovsovu bránku.
33:18
Potom však naskočila na ľad prvá česká útočná formácia a o 10 sekúnd neskôr sa už hralo v lotyšskom obrannom pásme. Lotyši pod tlakom vyhodili puk len na zakázané uvoľnenie.
32:55
Lotyši pokračujú vo svojom presilovkovom tlaku i po konci presilovky, ich kombinácia ale prebieha len pri mantineli.
32:29
Česko v plnom počte.
32:20
Keninšova tvrdá strela od modrej bola zablokovaná a Česi vyhodili puk až za Šilovsovu bránku.
31:51
Lotyši sa dostali do útočného pásma, kde sa teraz dostali k presilovkovej kombinácii oni. Ich akciu zakončil strelou do českého brankára Vejmelku Balcers.
31:21
Flek ešte podržal puk za lotyšskou bránkou a korčuľou ho držal pri mantineli tak dlho, že jeden z hlavných rozhodcov prerušil hru.
30:59
Lotyšsko v plnom počte.
30:45
Pokračuje sa 4 proti 4, Čechom to ale vôbec nevadí a zase sa hrá v lotyšskom obrannom pásme.
30:29
Vylúčenie v tíme Česko:
Jakub Vrána – 2 min., držanie.
30:02
Pastrňákova prihrávka na Krejčího neprešla a Lotyši puk znovu odpálili cez všetky čiary.
29:46
Česi sa ale do útočného pásma rýchlo vrátili a už kombinujú okolo lotyšského obranného štvorca.
29:18
Lotyši na úvod oslabenia vyhrali vhadzovanie pred vlastným brankárom a odpálili puk cez všetky čiary.
28:59
Vylúčenie v tíme Lotyšsko:
Karlis Čukste – 2 min., nedovolené bránenie.
28:37
Pastrňák strelou zápästím minul z pravého kruhu lotyšskú bránku. Hlavní rozhodcovia signalizujú faul jedného z Lotyšov.
28:09
Pobaltský tím preto mohol preniesť hru na opačnú stranu, aj jeho útočná aktivita sa však skončila za súperovou bránkou.
27:28
Stránský vybojoval puk za lotyšskou bránkou, nedokázal však prihrať na spoluhráčov a Lotyši ho o hrací predmet pripravili.
26:41
Aj tentokrát sa však hnali do útočného pásma až príliš rýchlo a prišiel tak ďalší ofsajd. Tentoraz v ňom bol Stránský.
26:03
Mamčics mohol strieľať po krížnej prihrávke z pravej strany, puk ale netrafil. Puk následne získali Česi.
25:32
Vrána obkrúžil s pukom takmer celé útočné pásmo, priestor na strelu alebo prihrávku sa mu ale neotvoril. Lotyši sú zatiahnutí do malého priestoru pred brankárom Šilovsom.
24:59
importantSotnieks pripravil prihrávkou spoza bránky streleckú pozíciu Čukstemu, ktorého strelu ramenom vyrazil český gólman Vejmelka.
24:24
Lotyši sa dostali do útočného pásma, puk sa ale zasekol v súbojoch za českou bránkou, kde sa ho hráči oboch tímov snažia vydolovať od mantinelu.
23:55
Pastrňák bol už po niekoľkýkrát v zápase v útoku príliš nedočkavý a zase sa dostal do ofsajdu.
23:23
Strelecký pokus napokon z hokejok Čechov neprišiel. Flekovo nahodenie vyrazil striedajúci lotyšský brankár Šilovs a oba tímy striedajú.
22:53
Flek donútil Sotnieksa k mizernej rozohrávke a Česi sa usadzujú v útočnom pásme. Zatiaľ kombinujú len popri mantineli.
22:06
22:06
Jeļisejevs sa parádnou kľučkou dostal cez Skleničku a vystrelil z vrcholu ľavého kruhu, český brankár Vejmelka však jeho pokus vyrazil.
21:29
Vysoké napádanie Blümela prinieslo Čechom zisk puku, hráči v červených dresoch si ale tentokrát neporozumeli pri prechode stredného pásma a puk odovzdali naspäť Lotyšom.
20:56
Rihards Bukarts sa tlačil za prihrávkou od Čuksteho, Ščotka mu ale zakončenie znepríjemnil a lotyšský útočník tak puk len koncom hokejky usmernil do brankára Vejmelku.
20:31
Pastrňák si nespracoval kolmicu za lotyšskú obranu a puk skončil na zakázanom uvoľnení.
20:01
changeStriedanie brankárov v tíme Lotyšsko:
z klziska odchádza Elvis Merzlikins, prichádza Arturs Šilovs.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 20:17.
Tak to bol český kolotoč! Lotyšom sa asi ešte i teraz v šatni točí hlava z toho, čo v ich obrannom pásme predvádzal český národný tím a už po prvej tretine je jasné, že zvyšok zápasu bude o tom, či pobaltský tím neschytá poriadny debakel. Česi nastúpili do zápasu v neskutočnom nasadení, od prvej minúty dostali Lotyšov pod obrovský tlak a po tom, čo otvoril na začiatku 5. minúty skóre Zohorna, svoj náskok postupne navyšovali. Presné zásahy pridali kapitán Červenka, Špaček, Hertl a i posledná posila z NHL Pastrňák. Lotyši sa dostávali do útočného pásma len sporadicky, do žiadnych príležitostí sa tak ani nemali šancu dostať. Uvidíme teda, či budú Česi pokračovať v tomto výkone i ďalej, pretože ak áno, tak bude dnes Lotyšom reálne hroziť desiatka.

Strely na bránku v 1. tretine: 17:3
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:39
Záver prvej tretiny sa odohráva v českom obrannom pásme, kde sa Lotyši snažia dostať ešte aspoň k jednej strele.
18:56
18:56
goalČesko dalo gól!
Presadzuje sa aj nová česká posila z NHL! Krejčí dostal na ľavom krídle až príliš veľa času na to, aby si rozmyslel prihrávku a tento čas využil dokonale. Presným pasom prihral puk k zadnej žŕdke, kam si spoza bránky nakorčuľoval úplne voľný DAVID PASTRŇÁK a ten puk zblízka už len doklepol do siete. Asistencie: David Krejčí, Roman Červenka.
18:29
Krastenbergs sa zrazil s Hronkom v českom obrannom pásme, obaja hráči sú ale v poriadku. Česi opäť útočia.
17:52
Tento útok sa ale dokázal udržať v útočnom pásme a pokračuje vo svojej kombinácii. Lotyši už asi chcú mať túto tretinu rýchlo za sebou...
17:20
Česi ani po štyroch góloch nepoľavujú. Stránský hľadal krížnou prihrávkou z ľavej strany Fleka, ten ale puk v dobrej pozícii netrafil.
16:30
importantSituáciu ešte skontroloval videorozhodca, ktorý skúmal, či puk nezasiahol vysokou hokejkou Blümel, ktorý sa za ním naťahoval spoza bránky. Kontakt ale rozhodcovia nenašli, a tak gól platí.
16:30
16:30
goalČesko dalo gól!
Česi pokračujú vo svojom galapredstavení a vedú už o štyri góly! TOMÁŠ HERTL si naviedol puk z ľavej strany medzi kruhy, odkiaľ vystrelil bekhendom. Merzlikins vyrazil puk späť k nemu, Hertl sa tak dostal k dorážke, ktorú lotyšský gólman svojím zákrokom zrazil do výšky. Puk sa pritom pokúsil odpáliť rukou Sotnieks, sám si ho ale zrazil do bránky. Asistencie: Hynek Zohorna, Matěj Blümel.
16:05
Blümel stratil puk v strednom pásme, jeho spoluhráči sa však stihli vrátiť do svojho obranného pásma, aby zastavili útok Lotyšov.
15:24
Lotyši vytlačili vysokým forčekingom Čechov až do ich obrannej tretiny, puk ale nezískali. Česi tak mohli znovu zaútočiť a ich akciu zastavil ofsajd Hertla.
14:46
Ani tento pokus ale nebol lepší a Česi odišli striedať. Krejčí potom zaviezol puk do útočného pásma, nepresnou prihrávkou na Hronka na modrú čiaru ale vyhnal svoj tím do stredného pásma.
14:18
Jordánovu prihrávku Stránský v strednom pásme nespracoval. Český útok musí znovu začať rozohrávkou od obrancov.
13:50
Keninšovo nahodenie z ostrého uhla vyrazil český brankár Vejmelka až z vlastného obranného pásma a lotyšské nahodenie späť do útočného pásma zastavil Jordán za svojou bránkou.
13:11
Lotyši sa dostali do útočného pásma a svojou aktivitou tentokrát oni donútili Čechov k zakázanému uvoľneniu.
12:37
importantPastrňák sa dostal po ľavej strane až pred bránkovisko, kde chcel puk ešte posunúť pred prázdnu bránku na Krejčího. Skvelý defenzívny zákrok ale predviedol blokujúci lotyšský obranca, ktorý ležiac na ľade prihrávku zastavil.
12:17
Šimkovu strelu od modrej tečoval Špaček, puk ale usmernil mimo. Rubins následne musel hrací predmet vyhodiť aspoň na zakázané uvoľnenie.
11:37
Česi sa po ďalšom vyhranom buly vrátili do útočného pásma. Černoch si naviedol puk spoza bránky do ľavého kruhu, odkiaľ minul Merzlikinsovu bránku.
11:01
Lotyši konečne dostali puk zo svojho obranného pásma a následne im Česi sami pomohli, keď nepresnou prihrávkou vystavili Vránu do ofsajdu.
10:31
Odrazený puk potom opäť získali Česi, ktorí pokračujú v tlaku na obranu Lotyšska. Tá teraz poriadne horí.
09:58
Blümel vyskúšal z ostrého uhla Merzlikinsovu pozornosť, lotyšský gólman si ale dal pozor a jeho nie príliš prudkú strelu chytil.
09:18
Krejčího nahodenie na Pastrňáka zastavil Rubins, ktorý puk poslal na opačnú stranu. Tam sa Smirnovs zamotal na modrej čiare v kľučkách.
08:43
Černoch vystihol v strednom pásme rozohrávku Lotyšov, jeho kolmicu na spoluhráča ale zastavili obrancovia pobaltského tímu.
08:04
Zileho strelu od modrej tečoval pred bránkoviskom Dzierkals, jeho pokus sa ale odrazil mimo. V rohu vlastnej obrannej tretiny potom puk získali Česi.
07:28
Lotyši nahodili puk za českú bránku, kde ho získal Jordán. Sám potom založil útok svojho tímu, ktorý zakončil strelou mimo lotyšskej bránky Hertl.
06:41
06:41
goalČesko dalo gól!
Naši západní susedia navyšujú svoj náskok už na rozdiel troch gólov! Flek vybojoval puk pri mantineli na pravej strane útočného pásma a posunul ho doľava na MICHAELA ŠPAČKA. Ten si ho naviedol na bekhend medzi kruhy a odtiaľ namieril medzi betóny lotyšského brankára Merzlikinsa. Asistencia: Jakub Flek.
05:40
Česi predvádzajú úplne iný výkon ako proti Rakúsku a Lotyši sa až teraz, po viac ako piatich minútach hry, dostali prvýkrát na dlhšiu dobu do útočného pásma.
04:58
04:58
goalČesko dalo gól!
Česi využívajú presilovku a vedú už o dva góly! Česi postupne tlačili lotyšskú štvoricu čoraz bližšie k jej bránke a na konci ich obliehania prišla krásna krížna prihrávka Pastrňáka z ľavej strany do pravého kruhu, odkiaľ namieril z prvej presne kapitán ROMAN ČERVENKA. Asistencie: David Pastrňák, David Krejčí.
04:20
Vylúčenie v tíme Lotyšsko:
Oskars Batna – 2 min., hrubosť.
04:02
04:02
goalČesko dalo gól!
Česi otvárajú skóre! Hertlovu strelu od modrej vyrazil brankár Merzlikins do pravej strany, tam sa ale pred svojho strážcu dostal HYNEK ZOHORNA, ktorý si puk posunul doprava okolo ležiaceho gólmana Lotyšska a nakoniec ho zasunul za jeho betón. Asistencie: Tomáš Hertl, David Sklenička.
03:50
Puk však majú stále na hokejkách Česi, ktorí sa snažia v útočnom pásme dostať od mantinelu.
03:23
Pastrňák si navádzal puk od pravého mantinelu medzi kruhy, k strele sa ale nedostal, pretože mu lotyšský obranca hrací predmet vypichol.
02:50
Česká aktivita v úvode zápasu pokračuje. Prvá útočná formácia Česka opäť zviera Lotyšov v ich obrannom pásme.
02:15
Hra pokračuje ďalším českým útokom. Naši západní susedia sa touto útočnou akciou nedokázali udržať v útočnom pásme.
01:40
Rozhodcovia si všimli krvavú stopu na ľade po súboji pred lotyšskou striedačkou. Hra je preto prerušená a usporiadatelia upravujú ľad blízko dvierok na lotyšskú hráčsku lavicu.
01:40
Lotyši konečne mohli zaútočiť a ich prvý útok zakončil strelou z ľavého krídla Rubins. Vejmelka si pripísal prvý úspešný zákrok.
01:12
Až teraz Lotyši vytlačili Čechov z vlastnej obrannej tretiny, puk ale ani teraz nezískali a Česi ho preto nahodili za lotyšskú bránku.
00:42
Aj novozložený druhý český útok sa usadil v útočnom pásme. Lotyši sa zatiaľ nedostali ani len cez stredné pásmo.
00:17
00:17
Pastrňák vypálil hneď po vyhranom buly z ľavého kruhu, lotyšský brankár Merzlikins úspešne zasahuje.
00:11
Prvý útok v zápase sa Čechom nevydaril, Pastrňák sa dostal do ofsajdu.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Česi budú hrať v červených dresoch, Lotyši v bielych.
Oba tímy už sú na ľadovej ploche, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
Úvodné zostavy:

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán, Jiříček – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Vrána, Černoch – Špaček, Stránský, Flek.

Tréner: Kari Jalonen

Lotyšsko: Merzlikins (Šilovs) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Bergmanis, Mamčics – Keninš, Balcers (A), Abols (C) – Džerinš, Dzierkals, Ri. Bukarts – Batna, Ro. Bukarts, Marenis – Smirnovs, Jeļisejevs, Krastenbergs.

Tréner: Harijs Vitolinš

Rozhodcovia: Lawrence (CAN), MacFarlane (USA) – Kroyer (DEN), Obwegeser (SUI).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Česka, ktoré s Lotyšskom na MS ešte nikdy neprehralo. Lotyšom sa v desiatich zápasoch na MS proti Česku podarilo trikrát zabodovať, naposledy v roku 2016 (3:4 po nájazdoch). Posledný vzájomný súboj sa odohral v roku 2019, kedy Česi v Bratislave vyhrali 6:3.

Posledných 5 vzájomných zápasov na MS:
MS 2011 (skupina): Česko – Lotyšsko 4:2
MS 2012 (skupina): Česko – Lotyšsko 3:1
MS 2015 (skupina): Lotyšsko – Česko 2:4
MS 2016 (skupina): Lotyšsko – Česko 3:4 po nájazdoch
MS 2019 (skupina): Česko – Lotyšsko 6:3


Lotyšsko

Lotyši zatiaľ na turnaji predvádzajú zhruba to, čo sa od nich očakávalo – tím bez výrazných mien ťaží hlavne zo zohranosti, bojovnosti a tímového ducha, pričom sa tradične spolieha na skvelých brankárov a pevnú obranu. Na rozdiel od Čechov majú Lotyši v kádri len dvoch hráčov z NHL – brankára Elvisa Merzlikinsa (Columbus Blue Jackets) a útočníka Rudolfsa Balcersa (San Jose Sharks). Za hráča NHL je možné teoreticky považovať i novú posilu Kristiansa Rubinsa, ten ale za Toronto Maple Leafs odohral len tri zápasy. V úvodných dvoch zápasoch proti favoritom skupiny USA (1:4) a Fínsku (1:2) Lotyši nezabodovali, proti Fínom však predviedli výborný výkon, vďaka ktorému neboli ďaleko od toho, aby zaskočili domácich. Vo veľmi dôležitom zápase s Nórmi potom dokázali vydrieť výhru 3:2, ktorou si udržali šancu na štvrťfinále. Na to, aby mohla žiť ďalej, dnes potrebujú obrať o body Čechov.


Česko

Česi pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena odohrali v príprave skvelé zápasy a po posilnení o hráčov NHL boli právom považovaní za jedného z kandidátov na medaily. Ich výkony na turnaji však zatiaľ zaostávajú za očakávaniami. Česi majú po troch odohraných zápasoch na konte 4 body, z ktorých tri si pripísali na svoje konto hneď v prvom zápase s Veľkou Britániou (5:1). V druhom zápase podľahli Švédom 3:5, keď sa o ich prehre rozhodlo v priebehu niekoľkých minút druhej tretiny. Šok ale prišiel v utorok, keď po veľmi slabom výkone prvýkrát v histórii prehrali s Rakúskom (1:2 po nájazdoch). Po tomto zápase sa v médiách i medzi odborníkmi hodnotili českí hráči z NHL v národnom tíme, pretože ich výkony na turnaji sú zatiaľ veľkým sklamaním. V tíme ich však bude ešte viac, pretože českú reprezentáciu po vypadnutí svojich klubov posilnia David Pastrňák (Boston Bruins) a David Kämpf (Toronto Maple Leafs). Otázna je však atmosféra v českej kabíne, pretože pred zápasom s Rakúskom sa od českého národného tímu odpojil Dominik Simon a v českých médiách sa objavujú správy o fyzickej potyčke medzi hráčmi v kabíne.
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu skupiny B Majstrovstiev sveta v hokeji medzi Českom a Lotyšskom. Stretnutie sa začne o 19:20.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»MS v hokeji 2022: Česi po príchode Pastrňáka zdolali Lotyšov