03.08.2021 02:00
Deň 11
Tokio 2020
Koniec

Česi po prílete do Tokia podvádzali. Zmenili zasadací poriadok zo špeciálu

Plážoví volejbalisti Ondřej Perušič a David Schweiner museli byť v karanténe, mohli hrať až od druhého zápasu a pre úvodnú kontumáciu vypadli v skupine
Plážoví volejbalisti Ondřej Perušič a David Schweiner museli byť v karanténe, mohli hrať až od druhého zápasu a pre úvodnú kontumáciu vypadli v skupine (Autor: SITA/AP)
Sportnet|3. aug 2021 o 11:25

Zverejnili výsledky vyšetrovania škandálu.

PRAHA. Napriek úspechom českých športovcov na olympijských hrách v Tokiu u našich západných susedov opäť rezonuje kauza nezaočkovaného lekára výpravy Vlastimila Voráčka, ktorý pri lete špeciálom do Tokia nakazil niekoľko športovcov ochorením Covid-19.

Portál seznamspravy.cz zverejnil závery vyšetrovacej komisie Českého olympijského výboru, ale so závažným obvinením vyrukoval predseda Národnej športovej agentúry Filip Neusser.

Nahlásili iných ľudí

Tvrdí, že má informáciu, podľa ktorej zástupcovia Českého olympijského výboru po prílete do Tokia podvádzali. Keď zistili, že je jeden z pasažierov pozitívny, zmenili zasadací poriadok.

"Počul som od športovcov, že špeciál doletel do dejiska hier a v momente, keď na letisku zistili, že jeden z pasažierov bol pozitívne testovaný, tak podľa mojich informácií zamenili takzvaný seating list, to znamená poradie pasažierov a nahlásili organizátorom a japonskej hygiene úplne niekoho iné, než sedel okolo pozitívneho pána doktora Voráčka," povedal Neusser v Českej televízii.

"Počkám na výsledky vyšetrovania, a potom sa budem pýtať organizátorov alebo hygieny v Japonsku a samozrejme zástupcov ČOV, ako postupovali, "dodal Neusser.

Leteckým špeciálom cestovalo do Tokia 42 ľudí vrátane 14 športovcov. Pre ochorenie Covid-19 prišli o štart na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, cyklista Michal Schlegel a stolný tenista Pavel Širuček.

Plážoví volejbalisti Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrať až od druhého zápasu a pre úvodnú kontumáciu vypadli v skupine.

Ďalším športovcom, ktorí boli označení za blízke kontakty pozitívne testovaných, sa ich účasť na hrách skomplikovala, pripomína portál idnes.cz.

Jeden z lekárov tímu Vlastimil Voráček bol prvý, u ktorého odhalili nákazu. 

Vyšetrovali sami seba

Český olympijský výbor sa prihlásil, že okolnosti škandálu vyšetrí. To od začiatku kritizovali predseda Národnej športovej agentúry Filip Neusser a Českej únie športu Miroslav Jansta.

Upozorňovali na to, že je nezmysel, aby organizácia, ktorá je za problém zodpovedná, teda Český olympijský výbor, vyšetrovala sama seba.

Napriek tomu začali prípad priamo v Tokiu vyšetrovať kauzu šéf ČOV Jiří Kejval, spolu s podpredsedom Filipom Šumanom, bývalým šéfom českého florbalu.

Na diaľku im pomáhal Marcel Petrásek, predseda legislatívnej rady ČOV. A za supervízora vyšetrovania vymenovali Alexandra Károlyia, ombudsmana ČOV.

Vyšetrovacia správa ČOV podľa seznamspravy.cz navrhuje výkonnému výboru ČOV vyvodiť závery z nedostatkov z paluby lietadla aj po prílete do Tokia voči právnikovi Janovi Exnerovi, ktorý zastával pozíciu Covid Liaison Office (covid manažér) a voči riaditeľovi komunikácie ČOV Tiborovi Alföldimu.

Exner podľa správy opakovane apeloval na zodpovednejší dodržiavanie hygieny počas letu, zrejme však márne. 

Správa tiež uvádza, že "dodržiavanie opatrení bolo vzhľadom k počtu upozornení najmä záležitosťou individuálnej zodpovednosti. Ich dodržiavanie však malo byť dôsledne vyžadované.

V tejto situácii je zlé, že k porušovaniu dochádzalo tiež u zamestnancov ČOV. Nedostatky pri ochrane horných dýchacích ciest sa opakovali aj počas pobytu výpravy v príletovej hale.

Hoci najmä zo strany Jana Exnera dochádzalo k opakovanému upozorňovaniu na nutnosť dodržiavať nastavených opatrení, práve jeho pozícia Covid Liaison Officer manažéra v sebe nesie zodpovednosť za plnenie všetkých covidových noriem. Tieto normy neboli komplexne splnené," cituje portál zo správy.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Česi po prílete do Tokia podvádzali. Zmenili zasadací poriadok zo špeciálu