29.07.2021 02:00
Deň 6
Rehák Štefečeková (zlato)
Koniec

Vyradili všetkých súperov. Dvaja českí kamaráti sa pred finále iba usmievali

David Kostelecký (vľavo) a Jiří Lipták s medailami.
David Kostelecký (vľavo) a Jiří Lipták s medailami. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|29. júl 2021 o 13:47

Medailu má aj švagor Danky Bartekovej.

TOKIO, BRATISLAVA. Nielen Slovensko dosiahlo na olympiáde v Tokiu vo štvrtok veľký úspech. Okrem Zuzany Rehák Štefečekovej oslavovali aj českí strelci. A hneď dvaja.

Zo súťaže trapistov si totiž urobili vlastné preteky Jiří Lipták a David Kostelecký. Prvý z nich získal zlato, druhý striebro.

Zaujímavosťou je, že Kosteleckého manželka Lenka je sestrou a dvojičkou slovenskej skeetarky Danky Bartekovej.

Lenka Kostelecká sa v minulosti takisto vrcholovo venovala športovej streľbe.

Ani nesnívali, že to dokážu na olympiáde

Obaja českí trapisti, rodáci z Brna a dobrí kamaráti patrili do okruhu adeptov na medailu, ale výsledok pretekov prekvapil aj ich.

„Musel som sa len smiať, lebo toto by mi nenapadlo ani v tom najodvážnejšom sne,“ priznal víťazný Lipták pre idnes.cz.

„Bol to však taký náš cieľ – stáť vedľa seba na stupňoch víťazov na veľkých pretekoch ako Svetový pohár, majstrovstvá Európy alebo sveta. Ale že to bude na olympiáde? To je pecka,“ tešil sa Lipták.

Jiří Lipták (vľavo) a David Kostelecký počas finále.
Jiří Lipták (vľavo) a David Kostelecký počas finále. (Autor: TASR/AP)

Finále pritom začal nepresným výstrelom a z prvých ôsmich terčov netrafil tri. Myslel si, že medaila je nadobro stratená.

„Nemal som takú sebaistotu, neveril som si, čo je zlé. Ja si potrebujem trochu veriť a byť počas pretekov nervózny, čo sa mi nedarilo. Navyše som videl, že všetci strieľajú perfektne,“ opisoval Lipták.

„Našťastie, potom začali ostatní robiť chyby a mne sa, naopak, začalo dariť. Vidíte, aká je streľba zaujímavá. Aj z outsidera môže byť víťaz,“ doplnil 39-ročný strelec.

Objali sa, usmiali a šli strieľať

Hoci sa mu spočiatku nedarilo, veril, že aspoň Kosteleckému medaila neunikne. „Videl som, že strieľa dobre, tak som veril, že minimálne jedna medaila bude,“ naznačil.

Lipták a Kostelecký vo finále postupe vyradili všetkých súperov. Pred rozstrelom o zlatú medailu sa vrúcne objali a usmiali sa.

Aj v superfinále obaja strieľali skvele a po nerozhodnom výsledku musel o víťazovi rozhodnúť až dodatočný rozstrel. Na Liptákove zásahy nedokázal Kostelecký odpovedať až v siedmej sérii.

Lipták dosiahol najväčší úspech v kariére, doteraz ním bol titul z majstrovstiev Európy.

Kostelecký už má olympijské zlato z Pekingu 2008. V Tokiu pridal ďalšiu medailu už ako 46-ročný.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Vyradili všetkých súperov. Dvaja českí kamaráti sa pred finále iba usmievali