22.07.2021 02:00
Deň -1
Tokio 2020
Koniec

Česi vzali do Tokia nezaočkovaného lekára. Teraz počítajú nakazených

Olympijské kruhy.
Olympijské kruhy. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|22. júl 2021 o 00:47 (aktualizované 22. júl 2021 o 23:55)

Nákazu potvrdili u trénera, lekára, ale aj štyroch športovcov.

TOKIO. Česko rieši veľký olympijský škandál. Vo výprave na olympijské hry v Tokiu pribúdajú pozitívne testovaní, sú medzi nimi aj športovci, ktorí prišli o možnosť súťažiť. A pôvodcom nákazy mohol byť nezaočkovaný lekár, ktorý pricestoval s výpravou.  

Česi navyše priznali, že v lietadle, v ktorom cestovali pozitívne testovaní športovci, nedodržiavali protipandemické opatrenia.

Informácie priniesol portál seznamspravy.cz.

Podľa zistení webovej stránky poslali Česi do Tokia lekára Vlastimila Voráčka, ktorý nebol zaočkovaný proti COVID-19. Ide o lekára českého tenisového fedcupového tímu a práve uňho hneď po prílete potvrdili nákazu. 

Nedodržali opatrenia

Spomenutý lekár cestoval vládnym leteckým špeciálom, v ktorom boli aj iní členovia výpravy. Niektorých z nich neskôr pozitívne testovali na koronavírus.

Väčšina pasažierov si údajne dala dole rúška a respirátory hneď v lietadle. Portálu to prezradil jeden z účastníkov letu. Jeho meno redakcia neuviedla pre zachovanie anonymity. 

"Všetci pasažieri boli dvakrát v rozpätí 96 a 48 hodín testovaní pred odletom. Väčšina zaočkovaná bola. Keď sme si zvážili riziko cestovania väčšej skupiny jedným lietadlom v porovnaní s bežnými linkami, vybrali sme si túto možnosť.

V karanténe sú napríklad aj Briti, ktorí leteli s nakazeným členom tímu, ktorý nebol športovec. To sa, žiaľ, v tejto ére stáva. Ale áno, musíme priznať, že k porušeniu pravidiel počas letu prišlo," povedal pre portál riaditeľ komunikácie Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

V českej výprave boli v stredu štyria pozitívne testovaní ľudia - okrem Voráčka, stolný tenista Pavel Širuček, plážový volejbalista Ondřej Perušič a tréner plážových volejbalistiek Simon Nausch.

Pribudli ďalšie prípady

Vo štvrtok potvrdili koronavírus aj plážovej volejbalistke Markéte Nausch Slukovej, manželky trénera Nauscha. Pre povinnú karanténu príde český tím v plážovom volejbale o olympijský turnaj.

"Posledné dni boli psychicky veľmi náročné. Za posledných 24 hodín som absolvovala asi osem testov, niektoré vyšli pozitívne, iné boli nejednoznačné. Teraz som dostala definitívny verdikt, ktorý je bohužiaľ pozitívny. Bára a ja preto nebudeme môcť zasiahnuť do turnaja," citoval Markétu Nausch Sluková isport.cz.

"Strašne nás to bolí, tú situáciu som zatiaľ nestrávila a neviem, ako s tým naložiť. Už sme si poplakali, potom sme si zanadávali, potom sme si zase poplakali. Už len dúfam, že nebudú nasledovať ďalší športovci. Toto je nočná mora každého športovca," dodala.

Pozitívny test Markéty Nausch Slukovej rozčúlil šéfa agentúry Sport Invest Davida Trávníčka, ktorý volejbalistky zastupuje:

"Neskutočne podcenená logistika športovcov do Tokia je v našich očiach čistým amaterizmom, zlyhanie toho, kto mal na starosti výpravu charterového letu, nie ľudí na palube," napísal.

O niekoľko hodín neskôr pribudol štvrtý pozitívne testovaný športovec - cyklista Michal Schlegel.

Český olympijský výbor (ČOV) už medzitým spustil vyšetrovanie, či sa v priebehu letu dodržali všetky bezpečnostné opatrenia.

„Spravili sme maximum, aby sa vírus v tíme ďalej nešíril. Celú záležitosť sa snažíme vyšetriť a nájsť vinníkov," povedal v rozhovore pre idnes.cz predseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Kto je za to zodpovedný?

"Doktora Voráčka nominoval tenisový zväz na základe jeho odborných schopností. Očkovanie nie je podmienkou účasti na olympijských hrách a nemožno ho vynucovať ani podľa Olympijskej charty, aj keď my sme ho samozrejme dôrazne odporúčali všetkým," citoval seznamspravy.cz hovorcu Českého olympijského výboru Alföldiho.  

Na tento výrok reagoval šéf Českého tenisového zväzu Ivo Kaderka.

"Je to len a len zodpovednosť Českého olympijského výboru, nebola to žiadna nominácia tenisového zväzu. Olympijský výbor často hovorí športovým zväzov do vecí, ktoré mu ani neprináležia, a teraz, keď sa vyskytne problém, tak svoju vinu prehadzuje na nás.

Mňa to neskutočne irituje. Je veľké teplo a pán Alföldi by si asi mal schladiť hlavu studeným uterákom. Môj podpis pod tou nomináciou určite nenájdete, ani podpis našej generálny sekretárky Kataríny Kocourkovej. So mnou nikto tú nomináciu ani neriešil." 

Kaderka dodal, že si Vlastimila Voráčka ako odborníka veľmi váži, rešpektuje aj právo nenechať sa očkovať. Na druhej strane si myslí, že olympijský výbor mal už pred olympiádou nájsť spôsob, ako riziko šírenia nákazy u ľudí s odmietavým prístupom k vakcinácii eliminovať.

O niekoľko hodín neskôr však Český olympijský výbor vrátil tenisovému šéfovi úder. Portál idnes.cz zverejnil dokument s názvom Finálna nominácia športovcov a osôb sprievodu na Hry XXXII. olympiády Tokio 2020 (2021). Pod menami tenistov a členov realizačného tímu (medzi nimi aj lekára Voráčka) figurujú podpisy Kaderku a Kocourkovej.

„Tenisový zväz nominoval pána Voráčka prostredníctvom Lekárskej komisie ČOV na olympijské hry do Tokia a trval na ňom,“ zdôraznil Alföldi.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Česi vzali do Tokia nezaočkovaného lekára. Teraz počítajú nakazených