Čepelová zdolala Bencicovú a v Charlestone si zahrá prvé finále v kariére

Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone postúpila do finále.
Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone postúpila do finále. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. apr 2014 o 20:15

Jana Čepelová vyhrala v Charlestone svoje prvé semifinále v kariére. Zdolala Belindu Bencicovú a dnes o 19:00 SEČ si zahrá finále.

WTA Charleston - dvojhra žien - štvrťfinále

Jana ČEPELOVÁ (SR) - Belinda Bencicová (Švajč.) 6:4, 5:7, 7:6 (7)

Slovenská tenistka Jana Čepelová uspela hneď pri svojom premiérovom pokuse v semifinále dvojhry na hlavnej profesionálnej úrovni. V nedeľu bude o 19.00 LSEČ bojovať o prvý titul na WTA Tour proti štrnástej nasadenej Nemke Andree Petkovicovej.

V sobotu medzi najlepšími štyrmi na turnaji WTA Premier Family Circle Cup v americkom Charlestone v Južnej Karolíne zvíťazila nad 17-ročnou švajčiarskou kvalifikantkou Belindou Bencicovou za 154 minút 6:4, 5:7, 7:6 (7).

V rozhodujúcom sete si poradila s prehratým vlastným podaním. Nevypomstilo sa jej, že v desiatej hre nezužitkovala mečbal na príjme. V tajbrejku sa presadila zo skóre 1:4 s dvojitým minibrejkom.

cepelova_charleston_bencicova.gif

Unavená a šťastná

"Ani sama fakt netuším, ako som to napokon dokázala. Necítim si nohy a som unavená, ale zároveň veľmi, veľmi šťastná. Od nadšenia neviem, čo vlastne povedať," povedala v interview ešte na kurte Čepelová.

"Teraz sa musím zamerať na regeneráciu, aby som vo finále mohla odovzdať sto percent a bojovať zo všetkých síl ako dnes," dodala Čepelová. Zapamätajte si toto meno, okomentovala to americká komentátorka.

"Nepodala som taký výkon ako v predchádzajúcich dueloch, no vďaka bojovnosti som to napokon dotiahla do úspešného konca. Striedala som výborne momenty s veľkými chybami," povedala Čepelová.

"Za stavu 1:4 v tajbrejku som si povedala, že nemôžem hrať zbrklo a musím byť vo výmenách trpezlivá. Po jej dvojchybe som si povedala, že ešte nič nie je stratené, že musím ísť do toho. Nakoplo ma to, zlepšila som dĺžku úderov, začala som ju tlačiť, čo bol kľúč k úspešnému obratu," povedala 20-ročná Slovenka, ktorá sa už teší na nedeľňajšie finále.

V ňom bude 20-ročná Košičanka bojovať o titul s Nemkou Andreou Petkovicovou (40. v renkingu), niekdajšou 9. hráčkou svetového rebríčka.

Petkovicová postúpila cez Bouchardovú

Pôjde o prvý vzájomný duel, ale Slovenka dobre pozná Nemku minimálne z februárového bratislavského fedcupového zápasu predmetných krajín.

Dvadsaťšesťročná Petkovicová v sobotu v semifinále zdolala Kanaďanku Eugenie Bouchardovú z manka 2:4 v treťom sete - 1:6, 6:3, 7:5.

"Petkovicovú som videla počas februárového fedcupového zápasu s Nemeckom v Bratislave a hrala výborne. Aj v Charlestone má formu, veď dnes otočila semifinálový súboj s Kanaďankou Eugenie Bouchardovou. Očakávam veľmi ťažký zápas. Bude to o mne a o tom, ako to zvládnem fyzicky. Mám za sebou dva trojsetové maratóny, dôležité je, aby som teraz dobre zregenerovala. Bude to posledný zápas na turnaji, pôjde o titul a dám do toho všetko," dodala Čepelová.

Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová už má istotu prémie 64 000 dolárov a 305 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na 78. pozícii. Dosiaľ najvyššie bola na 61. priečke, teraz sa k 7. aprílu ocitne prinajhoršom na 51. mieste. Bude štvorkou SR na úkor Karolíny Schmiedlovej. Môže získať 120 000 USD brutto a k tomu 470 bodov, čo by ju vynieslo na 45. stupienok.

Online prenos

tenis_lipticka_15.jpg 7:6 - Tretí set. O zápase napokon musela rozhodnúť skrátená hrá na konci tretieho setu. Čepelová si vypracovala viacero mečbalov, ale nedarilo sa jej ich premeniť. Napokon však bola v dramatickom závere setu úspešná.

tenis_lipticka_15.jpg 5:5 - Tretí set. Jana Čepelová už bola kúsok od víťazstva, Bencicová však napokon vlastný servis získala a vyrovnala.

tenis_lipticka_15.jpg 3:3 - Tretí set. Čepelová si vzápätí vzala Bencicovej servis, zápas je teraz vyrovnaný 3:3. Obe hráčky predvádzajú v Charlestone na zelenej autuke naozaj výborné výkony, je to veľmi vyrovnané. "Upokoj sa," dostáva najzásadnejšiu radu od trénera Bencicová. Pôsobí veľmi nervózne.

tenis_lipticka_15.jpg 2:3 - Tretí set. Ako prvá prišla v treťom sete o svoje podanie Čepelová a prehráva 2:3.

tenis_lipticka_15.jpg 1:0 - Tretí set. Čepelová tretí a rozhodujúci set začala čistou hrou pri vlastnom podaní. Čísla druhého setu z pohľadu Čepelovej: víťazné údery 14:13, nevynútené chyby 15:13.

tenis_lipticka_15.jpg 5:7 - Druhý set. Mladá Švajčiarka so slovenskými koreňmi druhý set napokon vyhrala 7:5 a vyrovnala na 1:1 na sety.

tenis_lipticka_15.jpg 5:6 - Druhý set. Bencicová zase vyhrala Čepelovej servis, Slovenka si zobrala lekársky oddychový čas.

tenis_lipticka_15.jpg 5:5 - Druhý set. Čepelová vyhrala aj druhý Bencicovej servis za sebou a vyrovnala stav v druhom sete na 5:5 a ide podávať sama.

tenis_lipticka_15.jpg 3:5 - Druhý set. Jeden z brejkov si Čepelová vzala späť. Ak však bude chcieť ešte zabojovať v tomto sete, musí vyhrať aj nasledujúce Bencicovej podanie.

tenis_lipticka_15.jpg 1:4 - Druhý set. Slovenska Čepelová prehrala aj druhý servis v rade a prehráva už 1:4. Bencicová sa v druhom sete zlepšila. Čepelová stále vyhráva na víťazné údery 20:17. Na nevynúťený chyby je však stav 17:9 v Čepelovej neprospech.

tenis_lipticka_15.jpg 1:2 - Druhý set. Čepelová v druhom sete ako prvá prehrala podanie a prehráva 1:2.

tenis_lipticka_15.jpg Čepelovej čísla v prvom sete: Úspešnosť 1. podania 74%, 1 dvojchyba, body po 1. podaní 61% (14/23), víťazné údery 15.

tenis_lipticka_15.jpg 6:4 - Prvý set. Svoj prvý setbal v prvom sete Čepelová nevyužila. Veľmi hlasným pokrikom sa však povbudzovala a Bencicovej podanie napokon získala po druhom setbale a vyhrala 6:4.

Slovenčinu na kurte počuť aj na opačnej lavičke, slovenské korene má aj Bencicová.

tenis_lipticka_15.jpg 3:2 - Prvý set. Bencicová si podanie vzala späť a prvýkrát vyhrala v zápase aj Čepelovej servis. Teraz bude podávať na vyrovnanie stavu v prvom sete.

tenis_lipticka_15.jpg 2:0 - Prvý set. Prvé podanie si Čepelová vyhrala aj napriek brejkbolu súperky a jednej dvojchybe. Vzápätí si vzala aj podanie súperky.

tenis_lipticka_15.jpg 0:0 - Prvý set. Podávať začala 20-ročná Slovenka Jana Čepelová, na opačnej strane kurtu stojí 17-ročná Belinda Bencicová.

tenis_lipticka_15.jpg 21:38 Hráčky sa už rozcvičujú na kurte, zápas sa čoskoro začne. Meškanie spôsobil dlhý predchádzajúci semifinálový zápas. Nemka Petkovicová v ňom zdolala Eugenie Bouchardovú z Kanady. Víťazka zápasu Cepelová - Bencicová si teda zahrá finále práve s Petkovicovou.

WTA Charleston - dvojhra žien - štvrťfinále

Andrea Petkovicová (Nem.-14) - Eugenie Bouchardová (Kan.-6) 1:6, 6:3, 7:5

((foto))

Posledná lopta zápasu Čepelová - Hantuchová

cepelova_charleston.gif

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Čepelová zdolala Bencicovú a v Charlestone si zahrá prvé finále v kariére