Cenu Princa z Astúrie si zo športovcov prevezme Nadal

SITA|3. sep 2008 o 12:28

MADRID 3. septembra (SITA, AFP) - Po ročnej prestávke bude mať prestížna Cena Princa z Astúrie v kategórii šport opäť španielskeho držiteľa. K menu vlaňajšieho laureáta - sedemnásobného majstra sveta ...

MADRID 3. septembra (SITA, AFP) - Po ročnej prestávke bude mať prestížna Cena Princa z Astúrie v kategórii šport opäť španielskeho držiteľa. K menu vlaňajšieho laureáta - sedemnásobného majstra sveta F1 Michaela Schumachera pribudne čerstvo korunovaný tenisový kráľ Rafael Nadal. Informáciu zatiaľ zverejnil na svojej internetovej stránke iba denník el Mundo, oficiálny víťaz bude známy v priebehu stredy.

Dvadsaťdvaročný Malorčan symbolicky po triumfe na olympijských hrách v Pekingu ukončil 237 týždňov trvajúci pobyt Rogera Federera na poste svetovej jednotky a v tomto roku pridal k svojej zbierke 4 trofejí z antuky parížskych Rolland Garros aj premiérovú z wimbledonskej trávy. Cena Princa z Astúrie sa udeľuje každý rok v ôsmich kategóriách vrátane športu, okrem sošky z dielne známeho španielskeho výtvarníka Joana Miróa jej laureáti dostávajú aj finančnú prémiu 50 000 eur.

Predvlani si po fenomenálnom víťazstve na svetovom šampionáte vyslúžila cenu udeľovanú nadáciou korunného princa Filipa španielska basketbalová reprezentácia mužov, v roku 2005 uspel ďalší pilot F1 Fernando Alonso, ktorý ako najmladší jazdec histórie zosadil z piedestálu majstra sveta práve Schumachera. Medzi držiteľmi zo sveta športu figurujú mená ako Lance Armstrong, Carl Lewis či Hicham El Guerrouj, tenis mal vo vybranej spoločnosti dosiaľ výhradne ženské zastúpenie - v roku 1994 si ocenenie prevzala americká tenistka s českým pôvodom Martina Navrátilová, v roku 1998 Španielka Arantxa Sánchezová-Vicariová a o rok na to Nemka Steffi Grafová.

Dekorovanie ocenených by sa ako tradične malo uskutočniť v októbri v Oviede.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cenu Princa z Astúrie si zo športovcov prevezme Nadal