Cavendish sa po kolízii bráni. Expertom odkazuje, aby si špurt vyskúšali

(Autor: SITA/AP)
Marek Bažík, SITA|9. júl 2013 o 22:44

Skúmali sme šprint viackrát. Ak to bola niekoho vina, nie Cavendishova, tvrdí šéf rozhodcov.

SAINT-MALO. Utorňajšiu desiatu etapu Tour de France síce vyhral Marcel Kittel, ale mužom, o ktorom sa po dojazde hovorilo najviac, bol Mark Cavendish.

Britský šprintér sa na posledných stovkách metrov snažil dostihnúť súperov pred sebou, ale zaplietol sa s Holanďanom Tomom Veelersom, ktorý náraz neustál a v sedemdesiatke sa kotúľal po asfalte.

„Čokoľvek sa stalo, ak za to nesiem vinu, ospravedlňujem sa,“ bránil sa Cavendish hneď po etape na Twitteri.

„V žiadnom prípade som sa s jazdcom nezrazil zámerne, zvlášť nie s takým, ktorý nesúťaží v šprinte. Verím, že Tom Veelers je ok.“

Reportérovi vzal diktafón

Veelers nie je šprintér a z čela sa odpájal po tom, ako vpredu pomáhal svojmu lídrovi Kittelovi. Kým on sa stáčal doprava, Cavendish išiel opačným smerom.

„Cesta sa točila doľava. Viem, že sa opäť snažíte dopracovať k záveru 'Och, Mark Cavendish je veľmi zlý šprintér', ale 150 metrov pred cieľom sa cesta točí doľava. Len si držím stopu,“ hájil sa Cavendish.

„Na internete budú diskusné fóra plné nahnevaných ľudí, ale ak sa cesta točí doľava, držím si stopu a nebudem vrážať do mantinelov,“ zopakoval pre Velonews.

Keď sa ho reportér agentúry Associated Press spýtal, či bola kolízia jeho chybou, vzal mu diktafón a vrátil sa do tímového autobusu, aby ho po pár sekundách vrátil.

„Vrátil som ho doslova 9 sekúnd po tom, ako som ho vzal,“ vysvetľoval na Twitteri víťaz 24 etáp z Tour de France.

Obišiel bez trestu

Veelers videl incident inak. „Viedol som Marcela (Kittela) a keď som si spravil svoju prácu, išiel som z cesty. A bol to Cavendish, kto ma zhodil z bicykla. Keď sa pozerám na video, je veľmi jasné, že je to jeho chyba, mali by ho diskvalifikovať. Šprint bol zvláštny, je neuveriteľné, že sa čosi také stane,“ hovoril.

„Chcem aspoň ospravedlnenie. S Cavendishom som tak trochu skončil.“

Keď sa na jeho stranu postavili viacerí jazdci, Cavendish zareagoval ešte raz. „Môžu všetci šprintérski experti z Twitteru ísť a pokúsiť sa dostať svoj bicykel doprava pri rýchlosti 65 km/h bez toho, aby svoje telo naklonili doľava pre udržanie rovnováhy?“

Posledné slovo mala jury Medzinárodnej cyklistickej federácie. „Ani na chvíľu sme o diskvalifikácii neuvažovali,“ povedal jej prezident Vicente Tortajada belgickým novinárom. „Skúmali sme šprint viackrát. Ak to bola niekoho vina, nie Cavendishova.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish sa po kolízii bráni. Expertom odkazuje, aby si špurt vyskúšali