Vidia v ňom nástupcu Nadala. Španiel je z neho nadšený

Carlos Alcaraz.
Carlos Alcaraz. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. jún 2021 o 00:30

Osemnásťročný španielsky tenista Carlos Alcaraz postúpil na Roland Garros do 3. kola.

PARÍŽ. Na podobný zápis sa čakalo celé roky. Keď sa stalo naposledy niečo podobné, nemal mladý tenista ešte ani jeden rok. Vtedy zaujal jeho krajan, toho času vychádzajúca hviezda, Rafael Nadal.

Tínedžera dnes často porovnávajú práve s Nadalom.

Čerstvo osemnásťročný Carlos Alcaraz sa stal na Roland Garros najmladším účastníkom tretieho kola grandslamového turnaja od čias Rafaela Nadala v roku 2004 na Australian Open.

Na Roland Garros dokonca tento rekord siaha až do roku 1992. Vtedy to dokázal Ukrajinec Andrei Medvedev.

Mladík, ktorému v rebríčku ATP patrí 97. miesto, zdolal 28. nasadeného Gruzínca Nikoloza Basilashviliho 6:3, 6:2, 6:4.

Zvláda náročné zápasy

"Som z toho naozaj šťastný, je to skvelý úspech, až ma prekvapuje, ako rýchlo som takéto niečo dokázal," hovoril po zápase Alcaraz.

Napriek mladému veku má množstvo sebadôvery. "Neprekvapuje ma, aký výkon som predviedol. Poznám svoje schopnosti a veľmi si verím," vravel.

Že má obrovský potenciál pritom ukázal už v prvom kole. Víťazstvom v ňom sa stal historicky najmladším tenistom, ktorý na Roland Garros vyhral zápas od roku 2005. Týmto zápisom sa vyrovnal Novakovi Djokovičovi.

Nebol to pritom žiaden jednoduchý zápas. Proti krajanovi Bernabému Zapatovi Miralesovi bojoval viac ako tri hodiny.

Španielsky mladík pritom predtým hral iba jediný grandslamový turnaj - Australian Open 2021, na ktorom prešiel do druhého kola. Nemal teda veľa príležitostí na to, aby nabral skúsenosti so zápasmi hranými na tri víťazné sety.

"Je dobré, že môžem svojej kondícii veriť aj v náročných zápasoch. Dokážem tiež udržať celý zápas veľmi dobrú hru," hovoril Alcaraz po prvom kole.

Chváli ho aj Nadal

Iba pred necelými dvoma týždňami sa Alcaraz premiérovo dostal do prvej svetovej stovky. Ešte minulý rok po augustovom reštarte sezóny bol až na 310. pozícii.

Po návrate na kurty sa však dostal do finále piatich challengerových turnajov. Štyri vyhral. Všetky boli na antuke.

Jeho progres ocenili aj súperi, keď ho zvolili za víťaza tradičnej ankety Nováčik roka ATP.

"Keď dokážete hrať takto dobre v takom mladom veku, musí byť na vás niečo špeciálne. A on navyše na sebe chce tvrdo pracovať. Je to veľmi komplexný hráč," chválil Alcaraza jeho krajan Rafael Nadal pre ATP.

"Má skvelý forhend aj bekhend, možno má trocha slabšie podanie, ale to v tomto veku nie je veľký problém, má veľa času sa zlepšiť. Som presvedčený, že čoskoro môže byť jedným z najlepších na svete," dodal víťaz dvadsiatich grandslamov.

Španielsky tenista vidí vo svojom mladom krajanovi veľký potenciál. Okrem hry považuje za jeho silnú stránku aj prispôsobivosť.

"V Austrálii musel byť pätnásť dní v karanténe, no nepočuli ste ho povedať na to jedinú sťažnosť," citoval Nadala tennishead.net.

Aj mladý Španiel totiž pred Australian Open patril medzi hráčov, ktorí sa ocitli v tvrdej karanténe bez možnosti vychádzať von. Zatiaľ čo mnohí hráči sa sťažovali, on medzi nich nepatril.

Tréner: Nie je to nový Rafa

Práve Nadal je pritom posledným hráčom, ktorý Alcaraza dokázal poraziť. Tenisti sa stretli ešte začiatkom mája na domácej pôde v Madride. 

Bol to akýsi súboj generácií. Skúsený Nadal, ktorý je bezpochyby najlepším španielskym tenistom, no možno i najlepším v celej histórii, hral proti mladíkovi, ktorého s ním neustále porovnávajú.

Navyše sa stretli symbolicky v deň Alcarazových osemnástych narodenín. "Bolo by, samozrejme, lepšie, keby som vyhral, ale veľa som sa z tohto zápasu naučil," hovoril Alcaraz po zápase.

Trénuje ho ďalšia legenda španielskeho tenisu. Bývalá svetová jednotka a víťaz Roland Garros 2003 Juan Carlos Ferrero. A práve Ferrero patrí k veľkým kritikom porovnávania Alcaraza s Nadalom.

"Jediné, čo sa stále hovorí o Carlosovi je, že je to nový Rafa. To podľa mňa nie je fér. Zbytočne je naňho ešte väčší tlak. To nepomáha. Podľa mňa máme nového hráča s obrovským potenciálom," citoval Ferrera tennishead.net.

V boji o osemfinále sa Alcaraz stretne s Nemcom Janom-Lennardom Struffom. "Zdolal dobrých hráčov, je to náročný súper. Jednoducho musím prísť a poraziť ho," hovoril po zápase s Basilashvilim.

Motivovať ho bude aj fakt, že vo štvrťfinále by potenciálne mohol vyzvať opäť svojho krajana Rafaela Nadala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vidia v ňom nástupcu Nadala. Španiel je z neho nadšený