Výhrou bolo, že hrá. Prekonala rakovinu a prišla na Roland Garros

Carla Suarezová Navarrová.
Carla Suarezová Navarrová. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|2. jún 2021 o 09:00

Španielka Carla Suarezová Navarrová prehrala v prvom kole Roland Garros.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Keď odchádzala z kurtu, tlieskala jej súperka aj zopár ľudí, ktorí sa v čase pandemických opatrení dostali na parížsky kurt Simonne Matieuovej. A to aj napriek tomu, že prehrala.

O výsledok však ani nešlo. Výhrou bolo, že sa postavila na kurt.

Španielka Carla Suarezová Navarrová, niekdajšia svetová šestka, hrala prvýkrát po štrnástich mesiacoch. V tomto čase už pritom plánovala mať po kariére.

Súboj prvého kola Roland Garros bol veľkou bitkou medzi Suarezovou Navarrovou a Sloane Stephensovou. Po veľkom boji vyhrala americká tenistka 3:6, 7:6(4), 6:4.

Pre španielsku tenistku išlo o veľký návrat. Diagnostikovali jej rakovinu. Odohrala svoj prvý zápas, odkedy sa vyliečila. 

Trofej za účasť neexistuje?

"Vyhrala som najdôležitejší zápas môjho života," hovorila pred Roland Garros, keď oznámila, že práve v Paríži príde jej veľký návrat.

Nikto nevedel, v akej forme nastúpi. Dlho nehrala, prešla si ťažkou liečbou. No pri návrate ukázala, že bojovnosť jej zostala. Tenistky hrali dve hodiny a 24 minút. Zápas bol plný zvratov.

"Viem, že niečo ako trofeje za účasť neexistujú, ale nemohli by sme pri Carle Suarezovej Navarrovej spraviť výnimku?" napísala na twitter novinárka Lindsay Gibbsová.

Vyliečila sa

V roku 2020 chcela Španielka ukončiť kariéru. V marci však do diania v tenise aj v celom svete zasiahla pandémia koronavírusu. Zápasy sa nehrali až do augusta. 

No počas prípravy na návrat na kurty sa necítila dobre. Išla svoje problémy riešiť s lekárom. Diagnostikovali jej Hodgkinov lymfóm, vzácny druh rakoviny. Prognózy však boli dobré.

Podstúpila liečbu, tá sa vyvíjala dobre. Rozhodla sa, že keď bude v poriadku, ešte sa vráti na kurty. 

Že je definitívne vyliečená, oznámila na sociálnych sieťach 22. apríla. "Obrovský krok vpred. Dnes som ukončila liečbu a vyliečila sa z Hodkingovho lymfómu," napísala na twitter k fotografii v tričku s nápisom "Silnejšia ako rakovina". 

Nechcela skončiť pre rakovinu

"Nechcem, aby si ma ľudia pamätali ako tú, ktorá skončila pre rakovinu. Teraz som vyliečená. Mám takú predstavu, že by som si ešte raz naposledy zahrala na Roland Garros," vravela Suarezová Navarrová koncom apríla pre web WTA.

Roland Garros mala vždy veľmi rada a mala k nemu blízky vzťah.

"Bolo smutné, že tam neboli ľudia," hodnotila parížsku rozlúčku v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalá tenistka Barbara Schettová.

Španielka sa podľa svojich slov necítila napriek ťažkej chorobe fyzicky až tak zle. Ťažko však na ňu pôsobilo, že pre pandémiu koronavírusu musela výrazne obmedziť svoje kontakty. Ako onkologická pacientka bola aj ohrozenou skupinou.

"Moje telo reagovalo pomerne dobre. Výsledky stále ukazovali zlepšenie. Najhorší bol ten moment, keď mi oznámili, že mám rakovinu," spomínala si na mesiace s chorobou.

Nevídaný štýl hry

Keď ešte nevedela, či sa vráti už na Roland Garros, stále pôsobila vyrovnane. Hoci túžila ešte raz si v Paríži zahrať, neznepokojovala sa možnosťou, že to nevyjde. 

"Na skóre nezáleží, Carla Suarezová Navarrová je víťazkou," napísala na twitteri po vystúpení Španielky v Paríži novinárka CNN Jill Martinová.

Suarezová Navarrová bola na kurtoch známa ako veselá a vždy usmiata. Aj keď si spomínala na svoju liečbu, hovorila o tom, že optimizmus jej neraz pomohol.

Okrem toho však je typická aj svojou hrou. Ňou medzi súperkami vyčnieva.

"Jednoručný bekhend a častá hra na sieti, to sa dnes často nevidí. Hrá takým dnes nie často vídaným štýlom. Bude na kurtoch chýbať," hodnotil v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Výhrou bolo, že hrá. Prekonala rakovinu a prišla na Roland Garros