Polícia zatkla bývalého šéfa Barcelony Bartomeua. Prehľadala aj Camp Nou

Bývalý prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu.
Bývalý prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|1. mar 2021 o 15:18

Zatkli aj ďalšie osoby.

AKTUALIZOVANÉ O 19:45

BARCELONA. Španielska polícia v pondelok prehľadala sídlo katalánskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona na ikonickom štadióne Camp Nou.

Vedenie klubu potvrdilo prítomnosť príslušných autorít v priestoroch klubu, neprinieslo však viac detailov.

Polícia po čase informovala, že počas pondelka tiež pristúpila v danej vecí aj k zatýkaniu, mená ani funkcie však nezverejnila.

Podľa rozhlasovej stanice Cadena SER za mrežami skončil okrem iných osôb aj niekdajší prezident klubu Josep Maria Bartomeu.

Toho zadržali po výsluchu na policajnej stanici. Podľa polície bol zásah spojený s vyšetrovaním odboru finančnej kriminality.

Nové voľby budú o niekoľko dní

Prvé správy katalánskych aj španielskych médií hovorili o tom, že akcia súvisela s minuloročnou aférou známou ako "Barcagate".

Viacerí predstavitelia klubu v nej boli obvinení z toho, že viedli kampane voči súčasným aj bývalým hráčom klubu, ktorí kritizovali postupy vedenia na čele s prezidentom Bartomeuom.

Ten medzičasom na svoj post abdikoval a v blízkej budúcnosti by malo byť známe meno jeho nástupcu. Už o niekoľko dní sú na programe nové voľby prezidenta.

Tie sa mali konať už skôr, no pandémia koronavírusu spôsobila niekoľko odkladov.

Firmám mali zaplatiť približne milión eur

Po spomenutej afére odstúpilo šesť členov správnej rady. Tí údajne zosnovali kampaň, ktorou chceli očierniť kritikov vtedajšieho manažmentu.

Polícia už zadržala v tejto súvislosti niekdajších riaditeľov Oscara Graua, Romana Gomeza a Jaumea Masferrera. Aj tí podľa zdroja AFP po vypočutí zostali v rukách polície.

Hoci audit nepreukázal nezrovnalosti, periodikum El Mundo zverejnilo správu, podľa ktorej polícia nepovažuje výsledky auditu za jednoznačné.

Podľa podozrení zaplatili monitoringovým firmám približne milión eur, no v snahe obísť vnútorné mechanizmy kontroly rozdelili platby na niekoľko po 200-tisíc.

Bartomeu a jeho spolupracovníci odmietli, že by za služby zaplatili nad rámec trhovej hodnoty.

Freixa: Priveľa ľudí chce ublížiť Barcelone

Klub v stanovisku ubezpečil, že je pripravený poskytnúť plnú súčinnosť policajnému vyšetrovaniu:

"FC Barcelona ponúkol úradom plnú spoluprácu v snahe objasniť skutkový stav veci. Dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala, súvisia iba s týmto prípadom."

Na pondelkovú raziu reagovali aj kandidáti na prezidenta klubu. Joana Laporteho mrzí najmä ujma na reputácii Barcelony:

"Vo svetle udalostí chceme vyjadriť rešpekt polícii a súdnym orgánom, zároveň rešpektujeme prezumpciu neviny. Je nám však veľmi ľúto poškodenia dobrého mena klubu."

"Pondelkový zásah je výsledkom zlého manažmentu predchádzajúceho vedenia. Zatknutie Bartomeua je šokujúce, nie je to dobrá správa pre klub," pokračoval Laporta.

Zároveň dodal, že aj u bývalého prezidenta Bartomeua je nutné zachovať "prezumpciu neviny".

V podobnom duchu sa vyjadril aj jeho protikandidát Toni Freixa: "Priveľa ľudí chce ublížiť Barcelone, ale my to nedopustíme."

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Polícia zatkla bývalého šéfa Barcelony Bartomeua. Prehľadala aj Camp Nou