Brankár Budaj podpísal s Coloradom ročnú zmluvu

Peter Budaj pokračuje v Colorade.
Peter Budaj pokračuje v Colorade. (Autor: AP)
SITA|30. jún 2009 o 11:25

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj bude aj v nasledujúcej sezóne pôsobiť v tíme zámorskej NHL Colorado Avalanche.

BANSKÁ BYSTRICA. Dvadsaťšesťročný gólman s "lavínami" v pondelok podpísal jednoročnú zmluvu a vyhol sa tak arbitráži. V ročníku 2009/2010 zarobí odchovanec banskobystrického hokeja 1,25-milióna USD, čo je o 450-tisíc viac ako vlani. Informoval o tom zámorský denník The Denver Post.

Tréningový kemp pred novým súťažným ročníkom však Budaj absolvuje pravdepodobne v pozícii brankárskej dvojky. Vedenie "Avs" totiž stále čaká na vyjadrenie švédskeho gólmana Jonasa Gustavssona, ktorý sa rozhoduje o svojej budúcnosti. Ak by Švéd nepodpísal s Coloradom zmluvu, po 1. júli sa ocitne na trhu s voľnými hráčmi dostatok skúsených brankárov. K dispozícii budú pravdepodobne mená ako Martin Biron, Ty Conklin, Scott Clemmensen, Craig Anderson či Nikolaj Chabibulin.

Budaj nemá za sebou vydarenú sezónu, v základnej časti dosiahol bilanciu 20 víťazstiev, 29 prehier v riadnom hracom čase a 5 prehier v predĺžení či samostatných nájazdoch. Inkasoval priemerne 2,86 gólu na jeden zápas s úspešnosťou zásahov 89,9%. Na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku Peter Budaj vo farbách slovenskej reprezentácie neštartoval, trénerovi Filcovi sa ospravedlnil a ako dôvody uviedol zlú formu v závere sezóny. Dres Colorada si oblieka Budaj od roku 2005.

Buffalo ponúklo Sekerovi kvalifikačný kontrakt

V uzávierkovom dni dostali kvalifikované ponuky obmedzených voľných hráčov (OVH) aj obrancovia Milan Jurčina (Washington - minimálne 5 percent nad 912.000), Boris Valábik (Atlanta - 5 percent nad 925.000) a Andrej Sekera (Buffalo - 10 percent nad 659.000). Útočník Peter Ölvecký nedostal návrh na minimálne 10-percentné navŕšenie gáže 550.000 dolárov a od 1. júla spadá pod neobmedzených voľných hráčov. Otázne je, či ho v záverečných hodinách v LA chystali pre Vladimíra Draveckého (497.500). Kto ponuku neprijme, môže si svoj prípad podať na arbitráž, takisto to môže spraviť klub.

Hviezdami voľného trhu aj dvaja Mariánovia

Dvaja slovenskí hokejisti patria do sexteta hviezd, ktoré sú najžiadanejším korčuľujúcim artiklom na trhu s voľnými hráčmi NHL. Ten otvára svoje brány v stredu a ak sa do 6.00 SELČ kluby s Mariánom Gáborík a Mariánom Hossom nedohodnú na nových zmluvách, obaja si budú hľadať nových zamestnávateľov. V prípade Gáboríka je takmer istý odchod z Minnesoty, jednak to chce sám a ani Wild mu nie sú ochotní dať ročne viac ako 7 miliónov dolárov. Hossovi tiež 4 "melóny" v Detroite nestačia, do úvahy pripadala výmena práv na rokovanie v záverečných hodinách uzávierky s iným klubom, ktorý by za to Red Wings poskytol (draftové) kompenzácie.

Okrem svetoznámej dvojice bude na voľnom trhu podľa zámorských analytikov aj záujem o Hossovho spoluhráča Tomáša Kopeckého. Naopak, ťažšie rokovacie pozície sú pred Miroslavom Šatanom. Pittsburgh mu pod vplyvom záujmu o Mikea Knubla (z Philadelphie) zmluvu nepredĺži a záujem o neho iné kluby prejavia zrejme za redukovaných nárokov. Len menovaní štyria Slováci sa stávajú voľnými hráčmi neobmedzeného štatútu štandardným spôsobom. Ale už je viac-menej jasné, že sa k nim pridá Peter Ölvecký, ktorému Minnesota nepredložila kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt obmedzeného voľného hráča.

To isté pravdepodobne čaká aj Vladimíra Draveckého (LA). Okrem Gáboríka a Hossu sú esami trhu dvojičky útočníkov Sedinovcov z Vancouvru, i obrancovia Jay Bouwmeester (Calgary) a Mike Komisarek z Montrealu. Vancouver má všeobecne zaujímavý "balík" hráčov, na ktorých stratí čoskoro práva a sú v ňom aj dvaja Švédi, veteráni Mats Sundin a Mattias Öhlund. Úplne najväčšie starosti však majú v Montreale s celkovo osemnástimi neobmedzenými a desiatimi obmedzenými voľnými hráčmi. Do prvej kategórie okrem Komisareka patria aj osobnosti ako Patrice Brisebois, Matthieu Schneider, Alexej Kovaľov, Robert Lang, Saku Koivu, či Alex Tanguay.

TASR
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Brankár Budaj podpísal s Coloradom ročnú zmluvu