Do reprezentácie sa vracia po šiestich rokoch, Hapal v ňom oživil spomienky

Slovenský futbalový reprezentant Branislav Niňaj.
Slovenský futbalový reprezentant Branislav Niňaj. (Autor: TASR/Martin Baumann)
TASR|3. jún 2019 o 12:39

Slovenský obranca odohral sezónu v holandskom Sittarde.

ŠAMORÍN. Slovenský futbalista Branislav Niňaj korunoval vydarený ročník na klubovej úrovni pozvánkou do národného A-mužstva.

Za Fortunu Sittard odohral 21 stretnutí holandskej ligy, strelil tri góly a podieľal sa na záchrane v najvyššej súťaži.

V "áčku" po šiestich rokoch

V reprezentácii môže dostať šancu v prípravnom súboji s Jordánskom či v zápase kvalifikácie ME 2020 na pôde Azerbajdžanu.

Niňaj si najcennejší dres obliekol pred šiestimi rokmi na záverečné minúty prípravného duelu s Gibraltárom.

Odvtedy v "áčku" chýbal, ale bol dôležitou súčasťou reprezentácie do 21 rokov, ktorá sa prebojovala na ME tejto vekovej kategórie v roku 2017.

"V dvadsaťjednotke som hrával, samozrejme, áčko je niečo iné. Každý hráč chce byť v národnom tíme, dúfal som v to, našťastie to prišlo a nie je podstatné, kedy sa to stalo. Je to najviac, čo môže futbalista dosiahnuť," povedal obranca.

Oživili sa spomienky

Niňaja nominoval práve bývalý kouč z dvadsaťjednotky Pavel Hapal.

"Tam sme dlho spolupracovali a mali sme veľmi dobrý profesionálny vzťah. Je príjemné, že sme sa opäť stretli. Oživili sa spomienky, poznal som aj viac ako polovicu hráčov. Vtedy sme mali dobrý tím a dobré výsledky, takže to pre mňa nie je prekvapujúce."

Bývalý hráč bratislavského Slovana a belgického Lokerenu ocenil klubovú sezónu o to viac, že v predchádzajúcom ročníku, v ktorom hosťoval v Osmanlispore, absolvoval jediný duel tureckej ligy.

"Po zlej sezóne v Turecku som potreboval niečo takéto. Okrem jedného zranenia v januári som bol veľmi spokojný a myslím si, že tréner (René Eijer, pozn. red.) tiež. Podpísal som zmluvu na tri roky, zatiaľ zostávam. Keď som sa rozprával s trénerom, figuroval som v plánoch a dúfam, že sa to nezmení."

Spokojnosť so záchranou

Fortuna Sittard obsadila v tabuľke pätnástu priečku.

"Mali sme veľmi dobrú prvú polovicu sezóny, druhá bola náročnejšia, mali sme veľa zranených hráčov. Tri kolá pred koncom sme mali istú záchranu, z tohto pohľadu panuje spokojnosť, ďalší ročník chceme mať lepší."

Žiadna nuda v holandskej lige

Najvyššia holandská súťaž sa vyznačuje svojou ofenzívnosťou, obrancovia sa v nej nesťažujú na nedostatok práce. Dvadsaťpäťročný Niňaj ju môže porovnať so susedným Belgickom.

"Je to omnoho útočnejšie, otvorené, hrá sa hore-dole, človek sa tam nenudí. Holandsko je viac rýchlostné a technické, Belgicko viac silové. V Holandsku mi to však sadlo a verím, že to takto bude pokračovať. V Lokerene som bol veľmi mladý a ťažšie sa mi presadzovalo výraznejšie, Turecko bola samostatná kapitola. Ajax Amsterdam aj iné tímy sú výborné, elitná šestka má neskutočnú kvalitu."

Slovenský obranca zakončí sezónu v reprezentácii a bude čakať na svoju príležitosť. Prvá sa môže naskytnúť už v piatkovom domácom stretnutí s Jordánskom (Trnava, 7. júna o 20.30 h).

"Musím sa priznať, že súpera príliš nepoznám, pre mňa to bude neznáma. Tréneri nás pripravia a budem rád za každú minútu. Myslím si, že to bude kvalitný protivník. Niekoho podceňovať by bola najväčšia hlúposť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Do reprezentácie sa vracia po šiestich rokoch, Hapal v ňom oživil spomienky