World Boxing má piatich nových členov, Slovensko medzi nimi stále chýba

Jessica Triebeľová (vľavo) počas OH 2024
Jessica Triebeľová (vľavo) počas OH 2024 (Autor: TASR)
SITA|19. aug 2024 o 14:32

Organizácia vznikla po prerušení vzťahov medzi MOV a Medzinárodnou boxerskou asociáciou (IBA).

BRATISLAVA. Organizácia World Boxing oznámila príchod piatich nových členov, po novom tak zastrešuje už 42 národných federácií naprieč všetkými kontinentami.

Najnovšie sa k nej pridali zväzy Taiwanu, Pakistanu, Bhutánu, Fidži a Ekvádoru. Informáciu priniesol web insidethegames.biz.

World Boxing je medzinárodná organizácia amatérskeho boxu a jej cieľom je stať sa "strechou" svetového amatérskeho boxu. Vznikla vlani po prerušení vzťahov medzi Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodnou boxerskou asociáciou (IBA).

Spor medzi oboma organizáciami vyvrcholil počas nedávnych olympijských hier v Paríži, keď IBA vedená Rusom Umarom Kremľovom, ktorý má tesné väzby na ruského vodcu Vladimira Putina, rozpútala kontroverziu okolo dvoch boxeriek a ich pohlavia.

Po prerušení a vyhrotení vzťahov medzi MOV a IBA hrozí, že box vypadne z programu olympijských hier. IBA prišla o členstvo v MOV aj na základe chýbajúcej finančnej transparentosti a nezávislosti vedenia asociácie.

Aj preto ašpiranti na členstvo vo World Boxing prechádzajú prísnym procesom podávania žiadostí, aby preukázali transparentnosť svojich volebných procesov, štruktúrovaného riešenia sporov a funkčnej antidopingovej politiky.

"Som veľmi rád, že môžem privítať Taiwan, Pakistan, Bhután, Fidži a Ekvádor vo organizácii World Boxing. Teším sa na úzku spoluprácu s každým z nich v našom úsilí zabezpečiť, aby box zostal v centre olympijského hnutia...

Je to jasné, že existuje obrovská túžba po zmene v medzinárodnom boxe a mnohé národné federácie teraz uznávajú, že jediný spôsob, ako môžeme zabezpečiť, aby mal box budúcnosť v rámci olympijského hnutia, je pripojiť sa k World Boxing," uviedol prezident World Boxing Boris van der Vorst prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy.

Ďalší prírastok v počte členov očakáva Wolrd Boxing v nasledujúcich týždňoch, keďže jej zástupcovia počas OH 2024 v Paríži absolvovali sériu stretnutí s hlavami niekoľkých národných zväzov. Z Európy je zatiaľ len 13 členov v novej organizácii, Slovensko medzi nimi chýba.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»World Boxing má piatich nových členov, Slovensko medzi nimi stále chýba