Fínsky boxer užil liek na ženskú plodnosť, dostal dvojročný dištanc

Fínsky boxer Robert Helenius.
Fínsky boxer Robert Helenius. (Autor: REUTERS)
SITA|19. júl 2024 o 16:16

Robert Helenius popiera úmyselný doping a bráni sa konzumáciou kontaminovaných vajec a kuracieho mäsa.

BRATISLAVA. Fínsky boxer Robert Helenius dostal od Britskej antidopingovej agentúry (UKAD) dvojročný zákaz činnosti po tom, čo v auguste 2023 neuspel v teste na zakázané látky po neúspešnom súboji ťažkej hmotnostnej kategórie s Britom Anthonym Joshuom.

Helenius mal deň po knokautovej prehre s Joshuom pozitívny test na zakázanú substanciu klomifén, ktorá sa využíva na zvýšenie ženskej plodnosti. Informoval o tom web BBC Sport.

Helenius popiera úmyselný doping a bráni sa konzumáciou kontaminovaných vajec a kuracieho mäsa.

Podľa UKAD však fínsky pästiar nevedel poskytnúť žiadny relevantný dôkaz, že vajcia a kuracie mäso, ktoré skonzumoval pred zápasom, pochádzali zo sliepok, ktorým bol podaný klomifén.

Čerstvý štyridsiatnik Helenius bol predbežne suspendovaný od 18. septembra 2023 a opäť bude môcť bojovať v ringu najskôr 18. septembra 2025.

Muž s prezývkou "Severská nočná mora" mal nepriaznivý analytický nález už v predzápasovom tesne, ten však vykonala Dobrovoľná antidopingová agentúra (VADA).

Klomifén môže byť aplikovaný aj na zvýšenie hladiny testosterónu u mužov a je na zozname zakázaných látok pod hlavičkou Svetovej antidopingovej agentúry.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Fínsky boxer užil liek na ženskú plodnosť, dostal dvojročný dištanc