Alžírsku boxerku privítali davy fanúšikov. Priznala, že počas OH mala strach

Alžírska boxerka Imane Khelifová sa vrátila domov ako olympijská šampiónka.
Alžírska boxerka Imane Khelifová sa vrátila domov ako olympijská šampiónka. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. aug 2024 o 11:55

Imane Khelifová získala na OH zlatú medailu.

TIARET. Po skončení olympijských hier v Paríži sa v piatok do rodného mesta Tiaret vrátila alžírska boxerka Imane Khelifová, zlatá medailistka v ženskej hmotnostnej kategórii do 66 kilogramov.

Vítali ju davy priaznivcov a nová šampiónka vyzdvihla krajinu, že podporuje svojich športovcov. Verí tiež, že v budúcnosti bude opäť hrdá na svoju vlasť.

"Všetci Alžírčania a Alžírčanky majú právo byť šťastní a oslavovať. To dokazuje, že za športom stojí vláda a obyvatelia," uviedla Khelifová.

Lavína neoprávnenej kritiky

Práve ona bola stredobodom pozornosti celého sveta. Z množstva strán totiž bojovala s obvineniami, že by nemala boxovať medzi ženami.

Pre mužské črty jej tváre bola nevedomky vtiahnutá do celosvetového konfliktu o rodovú identitu a reguláciu v športe.

Stalo sa tak po jej prvom súboji, keď Talianka Angela Cariniová v bolestiach odstúpila z turnaja len pár sekúnd po tvrdom údere od alžírskej súperky.

Vzápätí sa na internete po celom svete strhla lavína neoprávnenej kritiky voči Khelifovej, že je transgenderka alebo dokonca muž.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa postavil na jej obranu a verejne odsúdil tých, ktorí šírili dezinformácie. Khelifová uviedla, že šírenie mylných predstáv o nej poškodzuje jej ľudskú dôstojnosť.

Alžírčanka sa začala brániť

Alžírčania počas OH energicky bránili Khelifovú a situáciu vnímali ako útok na svoju krajinu. Medzičasom francúzska prokuratúra začala vyšetrovať podnet Khelifovej, ktorá sa na miestne úrady obrátila ešte počas OH 2024.

A to vo veci "online" obťažovania po spŕške neoprávnenej kritiky a nepravdivých tvrdení o jej pohlaví. Podnet podala špeciálnej jednotke parížskej prokuratúry pre boj proti nenávistným prejavom v online priestore.

Ako je bežné vo francúzskom práve, sťažnosť neuvádza údajného páchateľa, ale ponecháva na vyšetrovateľoch, aby určili, kto by mohol byť vinný.

Po návrate do vlasti Khelifová priznala strach, ktorý cítila počas OH.

Uviedla, že nikto nemá právo spochybňovať jej pohlavie a ona sama nie je niekým, kto by rád miešal politiku a šport.

"Prečo bol taký krik po celom svete? Bála som sa, ale vďaka Bohu som to dokázala prekonať," poznamenala športovkyňa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Alžírsku boxerku privítali davy fanúšikov. Priznala, že počas OH mala strach