Bolt triumfoval, na Gatlina bučali. Publikum by malo mať úctu, tvrdí Gatlin

Súboj Bolt - Gatlin vyhral opäť Jamajčan.
Súboj Bolt - Gatlin vyhral opäť Jamajčan. (Autor: TASR/AP)
SITA|15. aug 2016 o 13:06

Gatlin prišiel do Brazílie ako stelesnenie dopingovej minulosti aj súčasnosti odvetvia. Dvakrát ho prichytili pri porušovaní pravidiel, napriek tomu naďalej súťaží, mohol štartovať aj na OH 2016 a zmariť Boltov útok na zlatý hetrik.

RIO DE JANEIRO.. Prehrať v súboji s veľkým rivalom a úradujúcim šampiónom Usainom Boltom je jedna vec, ale keď Olympijský štadión v Riu de Janeiro privítal Justina Gatlina pred finále stovky mužov bučaním, nemohlo mu byť všetko jedno.

"Medzi šprintérmi sa všetci navzájom rešpektujeme. Bol by som rád, keby sa úcta preniesla aj do publika," prehodil Američan po zisku striebornej medaily.

Gatlin prišiel do Brazílie ako stelesnenie dopingovej minulosti aj súčasnosti odvetvia. Dvakrát ho prichytili pri porušovaní pravidiel, napriek tomu naďalej súťaží, mohol štartovať aj na OH 2016 a zmariť Boltov útok na zlatý hetrik. Čas 9,89 s však na radosť divákov stačil len na druhé miesto a skompletizovanie medailovej zbierky z OH. K zlatu z Atén 2004 a bronzu z Londýna 2012 pridal striebro.

Usain Bolt ovládol finále mužského behu na sto metrov: fotogaléria

15.8.2016

"Samozrejme, že som počul všetko, čo sa dialo, ale človek musí vedieť vypnúť rušivé momenty. Ľudia boli vo vytržení, chápem ich. Veľa z nich držalo palce Usainovi, bolo medzi nimi mnoho Jamajčanov. Nepoznajú ma, nepoznajú Justina. Nevedia, ako tvrdo som na sebe pracoval," povedal Gatlin a prezradil, ako bučanie vytlačil z mysle: "Pozrel som sa do hľadiska a zahľadel sa na pruhy amerických vlajok."

Negatívne emócie na štadióne zaskočili aj väčšinou dobre naladeného Bolta. "Prekvapilo ma to. Také niečo som ešte nezažil. Myslím si, že niektorí diváci boli hlučnejší ako ostatní," povedal Jamajčan.

Napriek tomu, že dvaja šprintéri vyvolávajú u obecenstva odlišné reakcie, navzájom si prejavujú úctu.

"Usain si zaslúži všetok obdiv. Mimo dráhy je to skvelý chlap, je s ním zábava a rivalita ide bokom. Nie, žiadna zlá krv. Obaja sme športovci, čo chcú vyhrať. Vďaka nemu som dnes taký dobrý. Verím, že to isté môže povedať aj on o mne," vyhásil Gatlin a Bolt jeho slová potvrdil: "Osobne ho považujem za skvelého športovca. Núti ma k tomu, aby som behal rýchlo, aby som bol najlepší šprintér všetkých čias."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bolt triumfoval, na Gatlina bučali. Publikum by malo mať úctu, tvrdí Gatlin