Bolelo to. Som rád, že vôbec stojím, vravel Varga

Richard Varga.
Richard Varga. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|18. aug 2016 o 20:20

Slovenský triatlonista obsadil v olympijských pretekoch jedenáste miesto.

RIO DE JANEIRO. V cieli sa zvalil na zem a veľmi ťažko dýchal. Vo svojom olympijskom štarte nechal všetky sily. Za niečo vyše 107 minút odplával 1,5 kilometra v Atlantickom oceáne, odbicykloval 40 kilometrov a k tomu pridal 10 kilometrov behu. 

Slovenský triatlonista Richard Varga vybojoval na svojej druhej olympiáde 11. miesto. Za víťazom dobehol so stratou 2:16 minúty.

Prvý po plávaní aj cyklistike

„Bolo to moje úplné maximum. Som rád, že vôbec stojím. Bolelo to dosť, hoci som si pred štartom myslel, že to bude ešte  horšie. Posledné štyri kilometre bežeckej časti som už išiel cez bolesť a chcel som to len za každých okolností dokončiť. Tam som už veľmi nerozmýšľal, chcel som to mať za sebou,“ vravel 27-ročný Varga. 

Triatlonista Richard Varga dobieha do cieľa: fotogaléria

18.8.2016

Slovenský reprezentant bol po prvých dvoch disciplínach na prvej priečke. Stratégia, ktorú sa snažil premeniť na úspech, mu vychádzala. 

V cyklistike sa utvorila skupina desiatich triatlonistov, ktorá si vybudovala náskok a súperom sa vzďaľovala.  

Na beh vyrážal Varga ako prvý. Za chrbtom však mal deväť súperov zo skupiny, s ktorou na cyklistickom úseku spolupracovali. Bežeckú časť zvládol za 33:26 minúty. K desiatej priečke mu v Riu nechýbalo veľa.

V tejto sezóne je 11. miesto jeho druhý najlepší výsledok. V seriáli majstrovstiev sveta bol v Gold Coaste deviaty.


Výrazne si však vylepšil umiestnenie v porovnaní s prvou olympiádou. V Londýne skončil na 22. mieste. "Ak udržím tento trend, tak v Tokiu to bude ešte lepšie," žartoval. "Na olympiáde v Tokiu by som chcel štartovať. Som v najlepšom veku a stále sa dokážem zlepšovať."

Chcel byť v desiatke

„Veľmi ma mrzí, že sme po cyklistike nemali o 20 – 30 sekúnd väčší náskok. Už by som bol v desiatke. Súperi zozadu by ma nemali potom ako dobehnúť,“ povzdychol si Varga.   

Hoci bol po cyklistike prvý, na bežeckom úseku rýchlo stratil kontakt s najlepšími súpermi. Na bronzového Juhoafričana Schoemana mu chýbalo v cieli 94 sekúnd. Pritom práve s ním dokázal v minulosti Varga držať tempo. Teraz nechal na prvých dvoch častiach triatlonu veľa síl, v behu už neodkázal zrýchliť.

„Dúfal som, že keď mi všetko vyjde, mohol by som skončiť tretí ako dnes Schoeman. Ale tiež som veril, že budem do desiatej priečky. Mrzí ma, že to nevyšlo,“ vravel Varga.

Triumf z Londýna obhájil Alistair Brownlee pred bratom Jonathanom. .
Triumf z Londýna obhájil Alistair Brownlee pred bratom Jonathanom. . (Autor: SITA/AP)

„Ešte asi tri kilometre pred cieľom som bol desiaty. Potom ma predbehol Austrálčan Bailie. Snažil som sa za ním udržať. Vedel som, že toto je vlak, ktorý mi nesmie ujsť. Snažil som sa ten náskok skracovať, ale on bežal veľmi dobre,“ doplnil Slovák.

V tejto sezóne je to jeho druhý najlepší výsledok.  

Triumf z Londýna obhájil Alistair Brownlee pred bratom Jonathanom. 

Možno bude súperiť so Saganom

Po olympijskej sezóne sa možno najlepší slovenský triatlonista vrhne na nové výzvy.

„Na budúci rok sa teším. Oveľa viac chcem súťažiť doma na Slovensku. V podstate som štyri roky štartoval iba v seriáli majstrovstiev sveta. Súťažil som iba s najlepšími, aby som bol, čo najlepšie pripravený na olympijské hry. Teraz si chcem triatlon aj viac užiť, zažiť ho aj trošku z inej stránky,“ prezradil o svojich plánoch. 

„Možno si okrem triatlonu vyskúšam aj nejaké atletické alebo cyklistické preteky. Či by som mohol ponaháňať Petra Sagana? To by mohlo byť zaujímavé. Viem si predstaviť, že by som štartoval napríklad na slovenských majstrovstvách v cyklistike. Zrejme nevyhrám, ale chcem si dobre zasúťažiť. Baviť sa športom,“ doplnil Varga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bolelo to. Som rád, že vôbec stojím, vravel Varga