Björgenová na prahu rekordu v počte prvenstiev vo SP

SITA|11. okt 2011 o 15:14

Nórka Marit Björgenová zvíťazila v uplynulej sezóne v deviatich individuálnych pretekoch v rámci Svetového pohára a celkovo má na svojom konte už 46 prvenstiev.

OSLO. Trojnásobná olympijská víťazka a osemnásobná majsterka sveta v behu na lyžiach

Tým sa v historickom rebríčku v počte triumfov v pretekoch o krištáľový glóbus dostala pred doterajšiu líderku poradia žien - legendárnu Rusku Jelenu Vjälbeovú, ktorá si pohľad z najvyššieho stupienka vychutnala v drese bývalého ZSSR a neskôr SNŠ a Ruska 45-krát.

Zároveň sa v absolútnom poradí vyrovnala svojmu krajanovi Björnovi Dähliemu, ktorý počas svojej kariéry rovnako zvíťazil v 46 štartoch. Svet bude teda čakať v novej sezóne na jej prvý triumf, ktorým sa dostane na čelo historického rebríčka.

"O rekordoch nerozmýšľam, mojím cieľom je v nadchádzajúcej sezóne zvíťaziť na Tour de Ski. Predtým budem štartovať na všetkých pretekoch Svetového pohára, aby som sa dostala do správneho pretekového rytmu. Preto som v lete absolvovala úplne inú prípravu ako vlani, keď mojím jednoznačným cieľom bolo uspieť na majstrovstvách sveta v Holmenkollene. Teraz chcem, aby mi forma vrcholila už na prelome rokov," povedala 31-ročná hrdinka minuloročných ZOH v kanadskom Vancouveri a aj tohtoročných MS.

"Bude pre mňa nesmierne náročné zopakovať výsledky z predchádzajúcich sezón. Nikto nemôže byť permanentne na vrchole. Viem, že musí prísť aj slabšia chvíľa, a som na to psychicky pripravená. Myslím si, že je veľa bežkýň, ktoré chcú zabojovať o najvyššie pocty," pokračovala majiteľka dvoch veľkých krištáľových glóbusov za celkové prvenstvo v seriáli pretekov SP zo sezón 2004/05 a 2005/06.

Sezóna 2011/12 bude bez majstrovstiev sveta, najbližšie sa o tituly bude bojovať až v roku 2013. Aj to bol dôvod, pre ktorý sa rozhodli ukončiť kariéru viaceré skvelé bežkyne. Nórka si však nemyslí, že bude mať otvorenú cestu k ďalším víťazstvám.

"Petra Majdičová a Arianna Follisová už nebudú súťažiť, ale sú tu ďalšie súperky, ktoré predstavujú absolútnu špičku. Justyna Kowalczyková, Aino-Kaisa Saarinenová či Therese Johaugová - každá z nich môže triumfovať na Tour de Ski. Len si spomeňte na to, čo urobila v januári Johaugová v poslednej etape týchto pretekoch na Alpe Cermis," uzavrela Marit Björgenová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Björgenová na prahu rekordu v počte prvenstiev vo SP