Bild: Platini chce širšiu Ligu majstrov a zrušiť Európsku ligu

Michel Platini.
Michel Platini. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. apr 2012 o 14:21

Nemecký denník Bild opísal predstavy šéfa UEFA ako by mala Liga majstrov fungovať od roku 2016.

NYON. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini údajne uvažuje nad zdvojnásobením súčasného počtu klubov v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Jeho plán so 64 tímami v európskom pohári číslo jeden by sa mohol stať realitou už v roku 2016, no mal by za následok zánik Európskej ligy ako nástupníckej súťaže Pohára UEFA. Informáciu o pripravovaných reformách priniesol portál goal.com s odvolaním sa na rozhovor Platiniho pre nemecký denník Bild.

Nový expanzívny model Ligy majstrov so 64 účastníkmi by zmenil prerozdelenie miesteniek. Futbalovo elitné krajiny Španielsko, Anglicko a Nemecko by mali v súťaži namiesto troch či štyroch tímov až šesť vyslancov na základe umiestnenia v ligovej tabuľke.

Finančná lukrativita Európskej ligy sa s elitnou Ligou majstrov nedá porovnať. Druhá európska pohárová súťaž má viac kritikov ako zástancov, pre kluby z menších krajín je dobrou príležitosťou preraziť na medzinárodnej scéne.

V tomto ročníku bol dobrým príkladom úradujúci slovenský majster Slovan Bratislava, ktorý po vypadnutí v predkole Ligy majstrov s APOEL-om Nikózia účinkoval po senzačnom vyradení AS Rím v skupinovej fáze EL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Bild: Platini chce širšiu Ligu majstrov a zrušiť Európsku ligu