Slovenské biatlonistky atakovali top 10, triumfovali Francúzky

Anais Chevalierova Bouchetová z víťazného francúzskeho tímu.
Anais Chevalierova Bouchetová z víťazného francúzskeho tímu. (Autor: SITA/AP)
TASR|11. dec 2022 o 12:53 (aktualizované 11. dec 2022 o 15:41)

Ivona Fialková musela ísť na jedno trestné kolo.

Svetový pohár v biatlone 2022 - Hochfilzen

štafeta - ženy:

1.

Francúzsko

0+4

1:14:27.1 h

2.

Švédsko

0+9

+ 10,4 s

3.

Taliansko

0+4

+ 18,5 s

11.

Slovensko

1+13

+ 4:11,5 min

HOCHFILZEN. Biatlonistky Francúzska triumfovali v nedeľnej štafete žien na 4x6 km na podujatí Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene.

S mankom 10,4 sekundy skončilo na druhom mieste Švédsko, tretie boli Talianky (+18,5).

Slovenky v zložení Paulína Bátovská Fialková, Ivona Fialková, Mária Remeňová a Zuzana Remeňová si v porovnaní s prvou štafetou sezóny v Kontiolahti polepšili o dve priečky a obsadili 11. miesto so stratou 4:11,5 min.

Francúzky (0+4) rozhodli o víťazstve až na poslednom úseku, keď Julia Simonová vďaka bezchybnej streľbe zvládla priamy súboj o prvenstvo so Švédkou Elvirou Öbergovou. Kvarteto francúzskeho tímu dopĺňali Lou Jeanmonnotová, Anais Chevalierová-Bouchetová a Chloe Chevalierová.

V celkovom hodnotení štafiet v seriáli sa dostali priebežne na druhú pozíciu za topfavoritky Švédky (0+9), ktoré nezopakovali prvenstvo z minulého týždňa z fínskej pôdy. Celkovo museli na strelnici dobíjať deväťkrát.

VIDEO Záver biatlonovej štafety žien v Hochfilzene

Talianky (0+4) zvládli boj o pódium pred štvrtým Nemeckom (0+5) a piatym Nórskom (0+4).

Slovensko s celkovou bilanciou 1+13 malo opory na prvých dvoch úsekoch. Bátovská Fialková (0+3) odovzdala svojej sestre Ivone Fialkovej na 8. mieste s mankom 38 sekúnd na vedúce Švédky, keď sa dlho držala na špici.

Na druhú streleckú položku v stoji prišla ako druhá, na posledné dva terče však potrebovala všetky tri rezervné náboje.

Celkovo mala druhý najlepší bežecký čas na svojom úseku. Ivona Fialková (1+5) nezvládla streľbu v stoji, napriek trestnému okruhu však držala tím v elitnej desiatke a po polovici štafety odovzdala na 9. pozícii so stratou takmer dve minúty na Taliansko.

Mária Remeňová (0+0) síce bežecky zaostávala za najlepšími, ale na strelnici parádnym spôsobom vybielila všetky terče a slovenskú štafetu posunula na 8. miesto (+2:22).

Zuzana Remeňová (0+5) dobíjala v ľahu dvakrát a v stoji trikrát a klesla o tri miesta. Jedenáste miesto, najlepšie za uplynulé dva roky, znamenalo zisk 30 bodov do hodnotenia SP.

"Som rada, že to takto dopadlo a že som si to ustrážila na streľbe. Makala som ako sa len dalo. Nechcela som sa plašiť a išla som si svoje preteky," povedala pre portál slovenskybiatlon.sk Mária Remeňová, ktorá sa blysla ako jediná zo slovenského tímu čistou streľbou.

Trestné kolo musela naopak absolvovať Ivona Fialková: "Jedenáste miesto je dobrý výsledok. Mne sa na stojke na posledné dva výstrely roztriasli nohy a snažila som sa to aspoň dobehnúť na trati.

Sezóna sa pre mňa zatiaľ nevyvíja tak ako som očakávala. Nie je to zatiaľ dobré, ale oprieť sa môžem aspoň o bežeckú formu a čakám, kým sa to zlepší na strelnici. Verím, že už najbližšie vo Francúzsku sa to zlomí. Nejdem vešať hlavu po prvých dvoch ´sveťákoch´. Budem na tom pracovať."

Zostavy štafiet

1. Francúzsko (Lou Jeanmonnotová, Anais Chevalier-Bouchetová, Chloe Chevalierová, Julia Simonová)

2. Švédsko (Linn Perssonová, Anna Magnussonová, Hanna Öbergová, Elvira Öbergová)

3. Taliansko (Rebecca Passlerová, Dorothea Wiererová, Samuela Comolová, Lisa Vittozziová)

---

11. Slovensko (Paulína Bátovská Fialková, Ivona Fialková, Mária Remeňová, Zuzana Remeňová)

Poradie SP v štafetách

1.

Švédsko

165 b

2.

Francúzsko

140 b

3.

Nemecko

125 b

11.

Slovensko

58 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slovenské biatlonistky atakovali top 10, triumfovali Francúzky