Šima výborne rozbehol štafetu, žiadna senzácia sa však nekonala

Michal Šima.
Michal Šima. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Sportnet, TASR|4. mar 2022 o 15:55 (aktualizované 4. mar 2022 o 17:20)

Z triumfu sa tešili reprezentanti Nórska.

Svetový pohár v biatlone 2022 - Kontiolahti

Muži - štafeta na 4 x 7,5 km:

1.

Nórsko

1:12:06,1 h

(0+7)

2.

Švédsko

+ 10,6 s

(0+10)

3.

Francúzsko

+ 12,4 s

(0+7)

4.

Nemecko

+ 13,4 s

(0+8)

5.

Rakúsko

+ 1:44,7 min

(0+5)

6.

Švajčiarsko

+ 1:56,8 min

(0+10)

17.

Slovensko

+ 6:46,1 min

(2+9)

KONTIOLAHTI. Nórska štafeta v zložení Sivert Guttorm Bakken, Filip Fjeld Andersen, Sturla Holm Laegreid, Vetle Sjaastad Christiansen zvíťazila v piatkových pretekoch Svetového pohára v biatlone. 

Vo fínskom Kontiolahti síce severania štartovali bez bratov Johannesa Thingnesa a Tarjeia Böovcov, ale napriek tomu nadviazali na triumf z olympijských hier. Zároveň potvrdili zisk malého glóbusu za túto disciplínu.

S odstupom necelých jedenástich sekúnd finišovali na druhom mieste Švédi (Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson).

Tretí skončili Francúzi (Antonin Guigonnat, Emilien Jacquelin, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet), ktorí mali v polovici pretekov sľubný náskok.

Bartko musel ísť na trestné okruhy

Slovenskú štafetu výborne rozbehol Michal Šima. Rodák z Brezna trafil všetky terče bez jediného dobíjania a po druhej streľbe figuroval na druhom mieste.

Následne na bežeckom okruhu mierne stratil, ale Šimonovi Bartkovi odovzdal štafetu na šiestom mieste. Na vedúceho Erika Lessera stratil len 17 sekúnd.

Bartkovi sa na strelnici už tak nedarilo. Potreboval všetkých šesť náhradných nábojov, no napriek tomu absolvoval po ležke i stojke jeden trestný okruh. Slováci sa tak prepadli až na predposledné miesto, horší boli len Poliaci.

V ďalšom priebehu Matej Baloga a Tomáš Sklenárik strieľali veľmi dobre. Museli použiť len tri náhradné náboje a skončili na 17. mieste. Zo štafiet, ktoré preteky dokončili dokázali Slováci zdolať len reprezentantov Kazachstanu.

Rozhodla až posledná streľba

Po polovici pretekov boli prví Francúzi. Emilien Jacquelin predviedol takmer dokonalý výkon a vypracoval svojim krajanom približne polminútový náskok.

Simon Destieux to však nevyužil, na strelnici musel niekoľkokrát dobíjať a pred poslednými úsekmi bol súboj o víťazstvo veľmi vyrovnaný. Štafety Francúzska, Švédska, Nórska a Nemecka delili necelé dve sekundy.

O víťazstvo tak súperili Sebastian Samuelsson, Vetle Sjaastad Christiansen, Quentin Fillon Maillet a Philipp Nawrath. Na ležke sa väčšie rozostupy nevytvorili, no stojku zvládol čisto iba Nór, čo bol základ jeho úspechu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Šima výborne rozbehol štafetu, žiadna senzácia sa však nekonala