Úpadok? Ľudia v slovenskom biatlone nechcú počuť pravdu, vraví Sanitra

Tomáš Hasilla.
Tomáš Hasilla. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|7. mar 2023 o 16:30

Situácia sa bude opakovať aj o rok.

BRATISLAVA, NOVE MESTO NA MORAVE. Za štyri súťažné dni navštívilo biatlonový areál v Novom Meste na Morave 86 000 divákov. 

Slovenských vlajok však bolo vo Vysočina Aréne menej ako v minulosti. Časy, keď na prvých dvoch miestach skončila dvojica Sloveniek, sú preč. 

Tisíce slovenských priaznivcov videli, ako v pretekoch s hromadným štartom triumfovala Anastasia Kuzminová pred Paulínou Bátovskou Fialkovou. Bol december 2018.

Po piatich rokoch je situácia odlišná. Do Nového Mesta na Morave prišla Bátovská Fialková mimo formy. V šprinte i stíhacích pretekoch bola mimo bodovaných priečok. 

„Sestry Fialkové sledujem, stretávame sa každý deň na súťažiach. Tešilo ma, že sa Paulína vytiahla v tejto sezóne na úroveň, kde kedysi bola. Škoda, že jej forma nevydržala do majstrovstiev sveta v Oberhofe. Veľmi som jej prial,“ povedal tréner ukrajinských biatlonistov Juraj Sanitra. 

Od detí na Svetový pohár

Hlavne u mužov je situácia veľmi vážna. Slovensko si vlani vybojovalo kvótu troch biatlonistov na štarte, ale v Novom Meste na Morave ju využilo iba druhýkrát v sezóne. K Michalovi Šimovi sa pridali dvaja navrátilci Tomáš Hasilla a Matej Kazár, ktorí už profesionálnu kariéru ukončili. 

„Keď som skončil, tak sme sa na zväze dohodli, že ak to bude potrebné, tak som nutná záloha. V Novom Meste na Morave k tomu došlo. Juniori sú na majstrovstvách sveta, Tomáš Sklenárik je dlhodobo chorý a Michal Šima by ostal sám na štarte,“ vysvetlil účasť v prestížnom seriáli Hasilla.  

Tridsaťdvaročný biatlonista na medzinárodnej úrovni rok nesúťažil. Vo Svetovom pohári naposledy štartoval pred vyše rokom v Ruhpoldingu.

Následne sa nedostal na olympijské hry do Pekingu 2022 a postupne sa zo súťaží stiahol. 

„Trénujem biatlon na športovom gymnáziu v Jablonci nad Nisou a niekedy si idem zalyžovať aj so žiakmi, aby som im ukázal techniku. Trénujeme spolu a reálne im ukazujem, čo od nich chcem. V rámci Českého pohára som sa zúčastnil na troch pretekoch,“ pokračoval.

Body od veteránov

Matej Kazár ukončil biatlonovú kariéru pred štyrmi rokmi na Svetovom pohári v Osle. 

Tridsaťdeväťročný biatlonista sa pri absencii pretekárov dostal do nominácie na majstrovstvá Európy v Lenzreheide a nastúpil aj na majstrovstvách sveta v Oberhofe. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Úpadok? Ľudia v slovenskom biatlone nechcú počuť pravdu, vraví Sanitra