Fialková mohla bojovať o najlepšiu desiatku, dobrý výsledok si však odstrelila

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|7. jan 2022 o 16:15

Paulína Fialková dosiahla druhý najlepší výsledok v sezóne.

BRATISLAVA. V decembri sa s uplynulým rokom lúčila Paulína Fialková slabým výsledkom. Na čo v rýchlostných pretekoch v Le Grand Bornand neďaleko Annecy siahla, to jej nevyšlo.

Na strelnici minula až päť terčov a dobehla na 86. priečke. Po pretekoch už bolo jasné, že vo francúzskom stredisku súťažiť nebude, a tak odletela domov. 

Na olympijské hry sa sestry Fialkové pripravovali v slovinskej Pokljuke a zdá sa, že nezdary z úvodu sezóny môžu obe slovenské biatlonistky ešte zmazať.

V prvých pretekoch tohto kalendárneho roka v nemeckom Oberhofe ukázala najmä Paulína Fialková, že stále môže bojovať o priečky v najlepšej dvadsiatke.  

V šprinte si vybojovala 27. miesto. Je to jej druhý najlepší výsledok v sezóne. 

Obe Fialkové do stíhačky

Paulína mala výbornú prvú polovicu pretekov. Na prvej streľbe trafila všetky terče a priebežne bola na šiestej priečke. Na prvú priečku jej vtedy chýbalo sedem sekúnd.

Šancu zabojovať o pódiové umiestnenie stratila však pri druhej streľbe, kde dvakrát minula. Napriek tomu sa stále držala relatívne vysoko. Na vyššie pozície sa vytiahla solídnym behom. 

Na trati od nej bola o niečo rýchlejšia jej sestra Ivona. Tá však musela bežať o jeden trestný okruh navyše a vybojovala si 41. priečku. 

Staršiu zo sestier v tejto sezóne trápi nevyrovnaná streľba. Dve chyby na strelnici sú jej najlepším výsledkom v tejto sezóne. Menej chýb v pretekoch v tejto zime neurobila. Ukazuje však, že jej bežecká výkonnosť sa postupne zlepšuje.

Obe Fialkové sa kvalifikovali do nedeľňajších stíhacích pretekov. V tejto sezóne postúpili zo šprintu obe sestry po prvý raz. 

Veľa nechýbalo k postupu do stíhacích pretekov ani tretej Slovenke Márii Remeňovej. Dvadsaťjedenročná biatlonistka dobehla s jedným trestným okruhom na 65. priečke. K tomu, aby bežala aj v "stíhačke" jej chýbalo deväť sekúnd.

V Oberhofe Fialkové mali chýbať

Vďaka solídnym výsledkom si Slovenky poistili 18. priečku v olympijskej kvalifikácii a stále majú na dosah štyri miestenky. Právo štartu v štafete si vybojuje 20 najlepších krajín v olympijskom renkingu. 

Pôvodne mali byť Fialkové na sústredení a preteky v Oberhofe mali vynechať. Lenže práve kvôli nižšiemu postaveniu Slovenska v olympijskom renkingu sa prezídium Slovenského zväzu biatlonu rozhodlo, že Fialkové musia v Oberhofe štartovať.

Prezident SZB Peter Vozár pre RTVS potvrdil, že najbližšie dve kolá Svetového pohára sú najdôležitejšie vzhľadom na olympijskú kvalifikáciu.

Štvrté víťazstvo v sezóne si vybojovala Nórka Marte Olsbuová Röiselandová. Nórska biatlonistka si poistila vedúcu priečku v celkovom poradí Svetového pohára. Na pekinských hrách bude patriť k veľkým medailovým favoritkám. 

Z predchádzajúcich hier v Pjongčangu 2018 má dve strieborné medaily. 

Silnú sezónu prežívajú Bielorusky. Hanna Solová si vybojovala už štvrté pódiové umiestnenie. Dzinara Alimbekavová bola štvrtá, no pravidelne sa umiestňuje v top10. Bielorusky budú tiež patriť k medailovým adeptkám v Pekingu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fialková mohla bojovať o najlepšiu desiatku, dobrý výsledok si však odstrelila