Johannes Thingnes Bö bol suverénny. V sezóne vyhral všetky šprinty

Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. mar 2023 o 16:58 (aktualizované 16. mar 2023 o 17:42)

Nórsky biatlonista prekonal svoje vlastné maximum.

Svetový pohár v biatlone - Holmenkollen (Nórsko)

Muži - šprint na 10 km:

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

25:13,0 min (1)

2.

Martin Ponsiluoma

Švédsko

+ 23,9 s (0)

3.

Benedikt Doll

Nemecko

+ 28,9 s (0)

90.

Michal Šima

Slovensko

+ 3:47,2 min (2)

HOLMENKOLLEN. Johannes Thingnes Bö triumfoval vo všetkých šprintoch sezóny. Nórsky biatlonista nezaváhal ani po problémoch s koronavírusom a na domácej trati v Holmenkollene pridal siedmy triumf zo siedmich pretekov vo Svetovom pohári, pričom v tejto disciplíne získal zlato aj na MS v Oberhofe.

Druhý skončil s odstupom 23,9 sekundy Švéd Martin Ponsiluoma a tretí finišoval Nemec Benedikt Doll (+ 28,9 s). Jediný Slovák na štarte Michal Šima obsadil 90. priečku.

Už istý víťaz celkového poradia i malých glóbusov za šprint a stíhačku J. T. Bö chýbal na predchádzajúcich pretekoch SP vo švédskom Östersunde, keď ho vyradil pozitívny test na covid.

Takmer dvojtýždňová pauza sa však na ňom vôbec nepodpísala a v Osle sa predviedol opäť v najlepšom svetle.

Už v prvom kole nadelil súperom vyše 20 sekúnd a po rýchlej a čistej ležke sa dostal priebežne na čelo. J. T. Bö išiel ako celú sezónu výborne na bežkách, kde nemá konkurenciu, a pred stojkou si mohol dovoliť aj zaváhanie.

To prišlo, keď mu "uletel" tretí výstrel, no náskok mal dostatočný a tak si pripísal unikátny kúsok, keď vyhral všetky šprinty v SP i na MS v jednej sezóne.

VIDEO: Johannes Thingnes Bö reaguje po triumfe v šprinte v Holmenkollene

V nej to bol už jeho štrnásty individuálny triumf vo Svetovom pohári a sedemnásty vrátane svetového šampionátu, čím o jeden prekonal svoje vlastné maximum.

"Je to moja obľúbená disciplína, ale osem z ôsmich, šialené. Bol to mentálny boj, pokúsiť sa ešte o jeden. Chcel som sa o to pokúsiť, ale potom prišiel covid, čo ja trochu zabrzdilo, no dnes som sa cítil dobre a som rád, že môžem súťažiť v záverečných pretekoch," povedal pre IBU.

Druhý Ponsiluoma i tretí Doll trafili všetky terče na oboch položkách. Švéd po vybehnutí zo stojky strácal na lídra len sedem sekúnd, no v behu bol pomalší a nakoniec stratil v cieli 23,9 s. J. T. Bö bol na bežkách rýchlejší až o 48,8 sekundy pred druhým najlepším Dollom. Do minúty za ním sa zmestili len piati biatlonisti.

Šima trafil v ležke všetkých päť terčov, na stojke však dvakrát minul a v cieli mu to stačilo len na 90. miesto, keď na víťaza stratil 3:47,2 minúty.

Poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 19 z 21 pretekov):

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

1409 b

2.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

993 b

3.

Vetle Sjaastad Christiansen

Nórsko

866 b

79.

Michal Šima

Slovensko

14 b

Konečné poradie šprintu (po 7 zo 7 pretekov):

1.

Johannes Thingnes Bö

Nórsko

630 b

2.

Sturla Holm Laegreid

Nórsko

375 b

3.

Martin Ponsiluoma

Švédsko

328 b

62.

Michal Šima

Slovensko

14 b

Nachádzate sa tu:
Domov