Začínal s tenisom, ale inšpirovala ho Kuzminová. Slovensko má opäť majstra sveta

Majster sveta v biatlone Jakub Borguľa.
Majster sveta v biatlone Jakub Borguľa. (Autor: BHOTO.DE)
Miloslav Šebela|9. mar 2022 o 06:00

Jakub Borguľa získal na majstrovstvách sveta tri medaily.

/AKTUALIZÁCIA: Jakub Borguľa získal na MS 2023 v kazašskom stredisku Ščučinsk v kategórii kadetov zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch. Ide už o jeho štvrtý kov zo svetových šampionátoch. V kariére ho inšpiruje Anastasia Kuzminová/

BRATISLAVA. Vo Svetovom pohári slovenský biatlon klesá z pozícii spred troch – štyroch sezón. V minulosti mali biatlonistky medailové ambície.

Často bojovali o priečky v Top 10 a nebola to len Anastasia Kuzminová, ale aj sestry Paulína a Ivona Fialkové, či štafety. Dnes to už neplatí.

Biatlon však má talenty v mládežníckych kategóriách a o niekoľko rokov môže Slovensko patriť znova do širšej svetovej špičky.

Sedemnásťročný Jakub Borguľa sa minulý týždeň stal majstrom sveta v stíhacích pretekoch. Okrem toho získal v americkom Soldier Hollow aj dve strieborné medaily – v šprinte a v individuálnych pretekoch.

Tri medaily zo svetového šampionátu ešte nezískal žiadny slovenský biatlonista. Na medailu premenil každý individuálny štart.  

Obdivuhodná streľba 

Borguľa patrí medzi veľké talenty biatlonu. Výsledkami na MS prekvapil všetkých. Taký úspech od neho nečakala ani trénerka Jana Daubnerová, ktorá počas kariéry súťažila pod dievčenským menom Gereková.

„Je za tým veľa tvrdej driny, ktorú má za sebou. Pomohlo aj to, že bol posledný rok zdravý, pasovalo mu aj stredisko v Soldier Hollow.

Jakub rád súťaží, celé si to tu užíval, zodpovedne sa pripravoval. Všetko sa spojilo,“ hovorila Daubnerová pre slovenskybiatlon.sk.  

V Soldier Hollow mal Borguľa 90-percentnú úspešnosť streľby, čo je vysoké číslo.

„Táto strelnica mi veľmi vyhovovala. Pred každou streľbou som sa snažil čo najlepšie vydýchať a rozmýšľať nad tým, čo idem robiť. Vedel som, že ide o veľa. Asi aj preto mi to vyšlo,“ vyjadril sa Borguľa.

Trénerka Jana Daubnerová hovorí, že jeho streľba bola obdivuhodná.

„U chlapcov nie je v streľbe taká vyrovnanosť výkonov. Stále sa učia. Aj Jakub má ešte veľa nedostatkov, na ktorých musí popracovať. Je obdivuhodné, že dosiahol také strelecké výkony. Ale neviem predpovedať, ako bude pokračovať. Budeme pracovať na tom, aby sa ďalej zlepšoval,“ vraví.

Začínal s tenisovou raketou

V januári na majstrovstvách Európy v Pokljuke sa Borguľa ukazoval sľubne. Lenže tam súperil s juniormi, ktorí boli od neho starší. V šprinte skončil 34., v stíhacích pretekoch bol na 29. priečke.

Medailu na majstrovstvách sveta od neho nik nečakal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Začínal s tenisom, ale inšpirovala ho Kuzminová. Slovensko má opäť majstra sveta