Stíhačka sa Slovenkám nevydarila. Ukázali sa však pozitíva

Paulína Bátovská Fialková.
Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. dec 2022 o 16:10

Zo Sloveniek dokáže vo Svetovom pohári bodovať zatiaľ len líderka.

KONTIOLAHTI, BRATISLAVA. Štart do biatlonovej sezóny priniesol viacero pozitív, hoci nie všetko sa skončilo úspechom.

V nedeľňajších stíhacích pretekoch potvrdila Paulína Bátovská Fialková pozíciu slovenskej jednotky.

Znovu dokázala dobehnúť na bodovanej pozícii, čo je plusom. Pred rokom sa od úvodu trápila. Teraz stabilne boduje, hoci v stíhacích pretekoch jej nevyšla streľba.
S piatimi chybami obsadila 30. priečku.

V jej prípade zatiaľ platí, že v behu odvádza vysoký štandard. Práve behom sa dokáže posúvať dopredu.

V nedeľu mala napriek piatim trestným okruhom 13. najlepší bežecký čas.

Zmenila nastavenie

Na strelnici však na výborné výkony z predchádzajúcich dní nenadviazala. Päť chýb bolo vzhľadom na poveternostné podmienky veľa. Aj preto sa z 26. priečky na štarte stíhačky neposunula hore.

V sezóne však súťaží s iným mentálnym nastavením.

"Už pred sezónou som mala iné nastavenie ako v minulosti. Nikomu nemusím nič dokazovať. Preteky si chcem predovšetkým užívať, byť uvoľnená. Ak ste v napätí, ste strnulý, a potom to nefunguje ani v behu, nebeží sa vám dobre a ani dobre nestrieľate. Budem sa snažiť udržať si toto nastavenie," hovorila Bátovská Fialková pre RTVS.

Po prvom kole Svetového pohára je v celkovom poradí na 18. priečke. Už z prvých súťaží je zjavné, že pri solídnej streľbe môže pri každom štarte útočiť na umiestnenie v najlepšej desiatke a boj o pódium nie je v tejto zime vôbec nereálny.

Bátovskej Fialkovej bude na súťažiach chýbať iba overený strelecký tréner Tomáš Kos. Fialkové s ním spolupracovali v uplynulej sezóne a tento rok im pomáhal v letnej príprave.

„Je pokojný, rozvážny, vie poradiť, keď sa trápim. Dobre si rozumieme. Dodával mi pokoj na strelnici,“ opisovala Bátovská Fialková spoluprácu s Kosom.

Ivonu výrazne brzdí stojka

Ivone Fialkovej sa nedeľňajšie stíhacie preteky nevydarili. Minula šesť terčov a klesla na 46. priečku.

V Kontiolahti neukázala svoju výkonnosť naplno. Zakaždým ju zrazili chyby na strelnici. V behu dokáže držať krok so súperkami a na ležkách ešte dokáže tiež roniť minimum chýb.

Problémom je najmä streľba v stoji.

V šprinte bola po prvej streľbe v prvej desiatke, lenže v stoji minula trikrát. Za dva dni netrafila v stoji z 15 terčov 7.

S takouto bilanciou sa jej prirodzene nedarí dostať na bodované priečky.

A to ešte vo vytrvalostných pretekoch na poslednej streleckej položke pálila na susedný terč.

Ivona Fialková však má potenciál na to, aby bojovala o 20. až 25. miesto. Skvelou správou je aj to, že v rebríčku krajín sú Slovenky na výborej 11. priečke. Pre porovnanie vlani skončili na 16. pozícii.

Víťazkou stíhacích pretekov sa stala Francúzka Julia Simonová. Vo Svetovom pohári si vybojovala piate víťazstvo v kariére. Líderkou Svetového pohára je Talianka Vitozziová.

Svetový pohár biatlonistov pokračuje v rakúskom Hochfilzene (8. - 11. decembra). Okrem šprintu a stíhacích pretekoch budú súťažiť aj štafety.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Stíhačka sa Slovenkám nevydarila. Ukázali sa však pozitíva