Pred pár týždňami bojoval na olympiáde, teraz vo vojne. Pidručnyj poslal odkaz

Dmytro Pidručnyj.
Dmytro Pidručnyj. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. mar 2022 o 15:05

IBU kondolovala po úmrtí Malyševa.

KYJEV. Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj poslal prostredníctvom sociálnych sietí odkaz z rodného mesta Ternopiľ, kde bráni domovinu pred ruskou inváziou.

Zverenec slovenského trénera Juraja Sanitru narukoval do armády rovnako ako jeho reprezentačná kolegyňa Julia Džimová.

Pidručnyj aj Džimová pritom len vo februári súťažili na zimných olympijských hrách v Pekingu. Pidručnyj na nich obsadil trináste miesta v rýchlostných aj stíhacích pretekoch. Džimová na ZOH 2014 v Soči získala s ukrajinskou štafetou olympijské zlato.

"Ďakujem každému, kto mi píše a kto má starosť o moju rodinu. Ďakujem za podporu a pomoc Ukrajine," napísal 30-ročný Ukrajinec a pripojil fotografiu v uniforme, ktorá podľa jeho slov vznikla počas leteckého poplachu.

Ukrajinskí biatlonisti chýbajú na záverečných troch podujatiach sezóny Svetového pohára.

Na hrdinský čin Pidručného reagovalo veľa jeho kolegov. "Zostaňte silní," odkázal Nemec Benedikt Doll a pridali sa aj Talian Thomas Bormolini či Nórka Tiril Eckhoffová.

“Všetci sme s vami,“ napísal Talian. “Dávajte na seba pozor a zostaňte silní,“ reagovala nórska olympijská víťazka. Mnohí z nich sa rozhodli v týchto dňoch pretekať s páskami v národných ukrajinských farbách - žltej a modrej. Informoval o tom portál ORF.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) vyjadrila v stredu úprimnú sústrasť po úmrtí 19-ročného biatlonistu Jevhena Malyševa, ktorý podľa ukrajinských úradov zahynul v bojoch neďaleko Charkova.

V tomto čase mohol štartovať na juniorskom svetovom šampionáte v americkom Soldier Hollow. Miesto toho narukoval a zomrel pri obrane vlasti. Narodil sa v roku 2002.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Pred pár týždňami bojoval na olympiáde, teraz vo vojne. Pidručnyj poslal odkaz