Bežkyňa Björgenová sa vrátila po dvoch mesiacoch a zvíťazila

Marit Björgenová.
Marit Björgenová. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. jan 2013 o 11:54

Nórka Marit Björgenová dosiahla vo francúzskom La Clusaz už svoje 58. víťazstvo v pretekoch Svetového pohára.

LA CLUSAZ. Víťazkou pretekov žien v behu na lyžiach na 10 km klasickou technikou s hromadným štartom v rámci Svetového pohára vo francúzskom La Clusaz sa stala Marit Björgenová z Nórska pred svojou krajankou Therese Johaugovou a líderkou celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus Poľkou Justynou Kowalczykovou.

Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie.

Už na konci prvého 3300 m dlhého okruhu sa na čele začala formovať silná štvorčlenná skupina favoritiek, v ktorej boli Poľka Justyna Kowalczyková a trio Nórok Marit Björgenová, Therese Johaugová a Heidi Wengová.

Wengová podľa očakávania čoskoro začala zaostávať, zvyšné trio však neustále zvyšovalo náskok pred zvyškom štartového poľa.

Rozhodovalo sa až v posledných metroch. Najrýchlejší finiš mala nakoniec Björgenová, pre ktorú to bolo 58. prvenstvo v pretekoch SP v kariére, čím ešte zvýšila svoj náskok na čele historických rebríčkov v počte triumfov.

Po takmer dvojmesačnej pauze spôsobenej zdravotnými problémami sa teda táto 32-ročná bežkyňa vrátila vo veľkom štýle. Trať s celkovým prevýšením 312 m zvládla za 27:04,6 min.

Johaugová zaostala o 2,7 s, Kowalczyková, ktorá vidiac márnosť svojej snahy záver vypustila a nakoniec musela odrážať útok Japonky Masako Išidovej, o rovných 18 sekúnd.

Výsledky:

1. Marit Björgenová (Nór.) 27:04,6 min, 2. Therese Johaugová (Nór.) +2,7 s, 3. Justyna Kowlaczyková (Poľ.) +18,0, 4. Masako Išidová (Jap.) +18,2, 5. Heidi Wengová (Nór.) +43,6, 6. Anne Kyllönenová (Fín.) +49,4

celkové poradie SP (19 z 31 pretekov): 1. Kowalczyková 1372 bodov, 2. Johaugová 947, 3. Kikkan Randallová (USA) 774, ... 86. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) 10

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bežkyňa Björgenová sa vrátila po dvoch mesiacoch a zvíťazila