Kläbo opustil nórsku reprezentáciu. Teraz už nemusia platiť za moje kempy, vraví

Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Hösflot Kläbo (Autor: TASR/AP)
TASR|24. apr 2023 o 15:49

Financie sa tak budú môcť vyčleniť na rozvoj ďalších pretekárov.

OSLO. Johannes Hösflot Kläbo odišiel z nórskej reprezentácie.

Päťnásobný olympijský šampión v behu na lyžiach v oficiálnom stanovisku uviedol, že národný zväz vďaka jeho odchodu ušetrí, a bude tak môcť sústrediť financie pre ostatných pretekárov.

Ak Kläbo neostane v národnom tíme, podľa pravidiel nebude môcť štartovať vo Svetovom pohári, ktorý v uplynulej sezóne ovládol. Celkovým víťazom prestížnej súťaže sa stal štvrtýkrát v kariére.

Postihli ich finančné ťažkosti

Podľa nórskych médií má tamojší zväz po odchode hlavného sponzora finančné problémy a bude musieť pristúpiť k značným škrtom v rozpočte.

"Po mojom odchode môže národný zväz zredukovať svoje náklady a minúť viac peňazí na ostatných športovcov. Áno, teraz už nemusia platiť za moje vysokohorské kempy.

Som si vedomý, že na základe tohto rozhodnutia prichádzam o svoj príjem a bude si musieť sám uhrádzať náklady. Budem si všetko financovať sám," vyjadril sa 26-ročný Kläbo.

Jeho odchod rešpektujú

Nórska lyžiarska asociácia uviedla, že jej je ľúto odchodu deväťnásobného majstra sveta, no jeho rozhodnutie rešpektuje.

Teraz chce nájsť spôsob, ako obísť pravidlo, podľa ktorého iba člen národného tímu môže štartovať na medzinárodných súťažiach a podujatiach.

Nór stále dúfa, že bude môcť súťažiť v pretekoch SP i na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Veria, že sa vráti

Aj šéf nórskych bežcov na lyžiach Espen Bjervig sa vyjadril, že zväz Kläbovo rozhodnutie rešpektuje, avšak verí v jeho návrat.

"Johannes sa už dávnejšie verejne vyjadril, že by mohol z reprezentácie odísť. Súčasne je nutné povedať, že sme ho v tíme, samozrejme, chceli. Snažili sme sa pre neho urobiť pred novou sezónou maximum," uviedol Bjervig.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Kläbo opustil nórsku reprezentáciu. Teraz už nemusia platiť za moje kempy, vraví