Belgickom otriasa škandál, vyšetrujú aj súpera Trnavy v Európskej lige

Trnavčan Matúš Čonka (vpravo) sa snaží obísť Ognjena Vranješa.
Trnavčan Matúš Čonka (vpravo) sa snaží obísť Ognjena Vranješa. (Autor: TASR)
TASR|10. okt 2018 o 12:40

Vypočúvajú aj novinárov.

BRUSEL. Belgickým futbalom otriasa korupčný škandál. Federálny prokurátor dal v stredu ráno pokyn na domové prehliadky, ktoré prebiehajú v sídlach desiatich kluboch najvyššej súťaže.

Vyšetrovanie sa týka prania špinavých peňazí a korupcie.

Vypočúvajú aj novinárov

Vyšetrovatelia už zaistili rôzne dokumenty a elektronické súbory. Okrem domových prehliadok sa vykonávajú výsluchy s členmi predstavenstva futbalových klubov, agentmi hráčov, rozhodcami, právnikmi, účtovnými firmami, či dokonca novinármi a mnohými možnými komplicmi.

Veľký počet ľudí zadržali, sudca neskôr rozhodne o možnom zatknutí.

Maximálne spolupracujeme s políciou a vychádzame jej v ústrety.


David Steegen, tlačový hovorca Anderlechtu Brusel

Od rána sa zatiaľ uskutočnilo celkom 44 domových prehliadok. Niektoré sa na žiadosť sudcu vykonali aj v trinástich domácnostiach v zahraničí, a to vo Francúzsku, Luxembursku, na Cypre, Čiernej Hore, Srbsku a Macedónsku.

Zásahy v zahraničí boli koordinované s pomocou Eurojustu. Celkovo sa na tejto akcii v Belgicku zúčastnilo vyše 200 príslušníkov polície.

Od rána kauzu sledovalo viacero belgických médií, ktoré neustále monitorujú situáciu.

Kľúčovými postavami majú byť dvaja agenti

Vyšetrovanie sa týka aj Anderlechtu Brusel, súpera Spartaka Trnava v D-skupine Európskej ligy UEFA 2018/2019. "Maximálne spolupracujeme s políciou a vychádzame jej v ústrety," uviedol tlačový hovorca klubu David Steegen.

Vypočuli aj trénera majstrovského tímu Club Bruggy Ivana Leka. Právnik klubu na to reagoval: "V tejto chvíli je predčasné čokoľvek hovoriť. Neviem, či je Ivan v postavení svedka, alebo podozrivého. Budem s ním hovoriť."

Kľúčovou postavou celej kauzy by mal byť srbský agent Dejan Veljkovič a jeho kolega Mogi Bayat. Oboch polícia zatkla a vypočula.

Agenti sa mali okrem iného nelegálne obohacovať na províziách pri prestupoch hráčov. Veljkovič má podľa belgických médií na východoeurópskom trhu takmer monopol.

Bayatov brat Mehdi, ktorý je manažér klubu Charleroi, zostal prekvapený. "Nemám vôbec tušenie, čo sa momentálne deje s mojím bratom," uviedol pre médiá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Belgickom otriasa škandál, vyšetrujú aj súpera Trnavy v Európskej lige