Prvá výhra po troch rokoch. Wengová triumfovala v záverečných pretekoch SP

Heidi Wengová.
Heidi Wengová. (Zdroj: SITA/AP)
TASR|14. mar 2021 o 11:40

Medzi mužmi vyhral Krüger.

Svetový pohár v klasickom lyžovaní - Engadin (Švajčiarsko)

stíhacie preteky - 30 km voľne - ženy

1.

Heidi Wengová

Nórsko

1:28:11,6 h

2.

Ebba Anderssonová

Švédsko

+ 4,5 s

3.

Julia Stupaková

Rusko

+ 33,7 s

stíhacie preteky - 50 km voľne - muži

1.

Simen Hegstad Krüger

Nórsko

2:10:41,4 h

2.

Hans Christer Holund

Nórsko

+ 1,2 s

3.

Jens Burman

Švédsko

+ 3 s

AKTUALIZOVANÉ o 13:18

ENGADIN. Nórski bežci na lyžiach Heidi Wengová a Simen Hegstad Krüger zvíťazili v nedeľných stíhacích pretekoch vo švajčiarskom Engadine.

Wengová triumfovala v pretekoch na 30 km voľne a Krüger zvíťazil na 50 km voľne.

Išlo o vyvrcholenie prebiehajúcej sezóny.

Wengová dlho čakala na výhru

Wengová vyhrala s náskokom 4,5 sekundy pred Švédkou Ebbou Anderssonovou, tretie miesto obsadila Ruska Julia Stupaková, ktorá zaostala za víťazkou o 33,7 s.

Štvrtá finišovala Jessica Digginsová (+37,3), ktorá si už dávnejšie ako prvá Američanka v histórii zabezpečila celkový triumf v SP a v nedeľu si zaistila aj malý glóbus za dištančné preteky.

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Dvadsaťdeväťročná Wengová sa až v záverečnej súťaži ročníka dočkala prvého tohtosezónneho víťazstva, celkovo to bolo jej dvanáste prvenstvo v prestížnom seriáli.

Bývalá dvojnásobná celková víťazka SP si pripísala prvú individuálnu výhru od triumfu na Tour de Ski v januári 2018. V elitnej desiatke sa umiestnili aj jej dve sesternice, dvojčatá Lotta Udnes a Tiril Udnes Wengové.

Na štart pre zranenie zápästia nenastúpila dlhoročná suverénka na dlhých tratiach a najúspešnejšia žena nedávnych MS v Oberstdorfe Therese Johaugová z Nórska.

Boľšunov mimo pódia

Vo finiši mužských pretekov mal najviac síl Nór Simen Hegstad Krüger a o 1,2 sekundy predstihol krajana Hansa Christera Holunda. Tretí skončil Švéd Jens Burman (+3,0), ktorý dosiahol premiérové pódiové umiestenie v kariére.

Slovensko nemalo v pretekoch svojho zástupcu.

Súťaž otvoril už dávnejšie istý celkový víťaz SP Boľšunov, ktorý si zo sobotných pretekov na 15 km klasicky s hromadným štartom preniesol do stíhačky 18-sekundový náskok.

Rusa však čoskoro pohltila skupina na čele s Holundom. Balík šiel potom ďalšie kilometre prakticky pohromade. O útoky sa snažili Boľšunovovi krajania Jevgenij Belov a Alexej Červotkin, ich snahy však konkurenti veľmi rýchlo marili.

Simen Hegstad Krüger.
Simen Hegstad Krüger. (Zdroj: TASR/AP)

Červotkin bol však plný energie, skúšal pelotón natiahnuť a napokon sa od neho na 30. kilometri aj odtrhol. Na 40. kilometri viedol s náskokom 13 sekúnd pred prenasledovateľmi, tvorenými najmä nórskymi pretekármi. Tí však postupne stupňovali tempo, sťahovali z náskoku ruského lídra a päť km pred cieľom Červotkina dostihli.

Na stúpaní 2 km pred cieľom zaútočil Holund, ktorého sa chytili Burman a krajan Krüger. Táto trojica si to v závere rozdala o víťazstvo. Najviac síl preukázal Krüger, ktorý predviedol najlepší finiš, na druhej priečke skončil Holund pred Burmanom.

Preteky slúžili ako náhrada za podujatie v Osle, ktoré sa neuskutočnilo pre prísne opatrenia v Nórsku súvisiace s pandémiou koronavírusu. Naplánované finále SP v Pekingu museli takisto zrušiť pre pandémiu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Prvá výhra po troch rokoch. Wengová triumfovala v záverečných pretekoch SP