Beckenbauer podporuje kandidatúru Anglicka na MS 2018

SITA|29. júl 2007 o 14:05

LONDÝN 29. júla (SITA, AFP) - Nádeje Anglicka na usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale 2018 sa podstatne zvýšili po tom, ako v nedeľu získali podporu Franza Beckenbauera, podľa ktorého existuje ...

LONDÝN 29. júla (SITA, AFP) - Nádeje Anglicka na usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale 2018 sa podstatne zvýšili po tom, ako v nedeľu získali podporu Franza Beckenbauera, podľa ktorého existuje iba jeden seriózny kandidát.

Nemecká futbalová legenda Beckenbauer, člen výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý bude o usporiadateľskej krajine majstrovstiev sveta rozhodovať, verí, že najvyššia inštancia svetového futbalu by mala ukončiť rotujúci kontinentálny systém prideľovania MS. FIFA by podľa mienky "cisára Franza" mala priniesť futbalový šampionát späť do Európy.

Anglicko by sa podľa očakávaní malo o kandidatúru oficiálne začať uchádzať na budúci rok. Vláda už svoju podporu podujatiu vyjadrila okrem iného aj tým, že bývalého ministra športu Richarda Caborna vymenovala za veľvyslanca pre futbalové majstrovstvá sveta.

"V Európe niet lepšej krajiny, ktorá by hostila majstrovstvá sveta 2018, ako Anglicko. Premier League je momentálne najlepšou európskou ligou a štadióny sú vynikajúce. Bez pochýb, Anglicko je pre MS 2018 favoritom," povedal bývalý kapitán nemeckých majstrov sveta Beckenbauer pre britskú rozhlasovú stanicu BBC Radio Five Live.

Prezident FIFA Sepp Blatter tento týždeň vyhlásil, že Európa nemá žiadne duchovné právo, ktoré by ju oprávňovalo očakávať, že v roku 2018 bude hostiť futbalový šampionát. Napriek tomu je možné, že kontroverzný experiment kontinentálnej rotácie, za ktorý sa zasadzoval najmä Blatter, sa chýli ku koncu. Očakáva sa, že výkonný výbor namiesto rotačného systému schváli formát, ktorý by zamedzoval krajinám z kontinentov, ktoré hostili predchádzajúce dva šampionáty, aby znova kandidovali. V prípade MS 2018 by to znamenalo vyradenie Afriky a Južnej Ameriky. Najvážnejšími súpermi Anglicka sa tak zrejme stanú Taliansko, Rusko a eventuálne i Austrália a Čína.


Nachádzate sa tu:
Domov