Prievidza začala kvalifikáciu v Európe skvelým spôsobom, zdolala maďarský klub

Basketbalisti BC Prievidza.
Basketbalisti BC Prievidza. (Autor: PDBASKET)
TASR|24. sep 2024 o 21:28 (aktualizované 24. sep 2024 o 22:18)

Odveta je na programe 27. septembra u súpera.

Európsky pohár FIBA - kvalifikácia, 1. zápas

BC Prievidza - Arconic-Alba Fehérvár 102:85 (49:42)

Štvrtiny: 23:18, 26:24, 25:21, 28:22, 15:19

Prievidza: Jordan 27, Smith 21, Krestinin 12, Jackson 10, Raitanen 0 (Dean 16, Mrviš 7, Bolek 6, Hlivák 3, Jašš a Kincel 0)

Najviac bodov Alby: Nichols 26, Horne a Vojvoda po 15

Rozhodovali: Stoica (Rumunsko), Edis (Turecko), Agrafiotis (Grécko). TH: 31/24 - 26/22, fauly: 23 - 22, trojky: 10 - 9

Diváci: 1519

PRIEVIDZA. Basketbalisti BC Prievidza sú bližšie k účasti v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA, v úvodnom kvalifikačnom zápase zvíťazili doma nad maďarskou Albou Székesfehérvár 102:85.

Odveta je na programe v piatok 27. septembra o 18.00 h u súpera. Víťaz kvalifikačného dvojzápasu si zahrá v F-skupine proti estónskemu Kalev/Cramo Tallinn, bulharskému Sportistu Rila a francúzskemu ESSM Le Portel.

Priebeh zápasu BC Prievidza - Arconic-Alba Fehérvár

I. štvrtina:

Prievidza nastúpila do domáceho kvalifikačného duelu o čosi lepšie, ústrednou postavou úvodných útokov bol Smith, ktorý sa postaral o tesné vedenie pre svoj tím.

Maďarský klub sa musel bodovo doťahovať, ale ani v jednom prípade nebolo manko príliš výrazné, takže sa bez nejakej paniky držal v zápase.

VIDEO: Záznam zápasu BC Prievidza - Arconic-Alba Fehérvár

Zverenci trénera Sašu Jankoviča mali v prvej štvrtine navyše produktívneho Jordana, s jeho pomocou svietil po 10 minútach na tabuli priaznivý stav 23:18.

II. štvrtina:

Druhú periódu načala Prievidza vynikajúcim spôsobom, nabitá energiou z publika zaznamenala 10-bodovú šnúru a razom viedla dvojciferným rozdielom.

Ani v tomto prípade súper z Maďarska nerobil unáhlené závery, trpezlivo vyčkával na svoju šancu a postupne vyrovnával dianie na palubovke.

Za sedem minút sa mu podarilo stiahnuť na rozdiel jediného bodu. Domáci basketbalisti mali však skvelý záver polčasu, na prestávku išli za stavu 49:42.

III. štvrtina:

Druhých 20 minút odštartovalo vo vysokom tempe, Prievidza s prehľadom zvládla očakávaný nápor a tlak Székesfehérváru, dokonca sa jej podarilo ešte zveľadiť náskok a to s pomocou čerstvej posily Krestinina.

Chvíľkový herný výpadok na domácej strane hostia nekompromisne potrestali, keď dokázali zrovnať skóre – 63:63.

Prievidžania odpovedali 11 bodmi za sebou, vrátane dopichnutia Jordana s klaksónom, ktorým upravil na 74:63 pred záverečnou štvrtinou.

IV. štvrtina:

V nej pokračovala vysoká útočná produktivita a budovanie čo najlepšej možnej pozície pred odvetou.

Prievidza mala nad Albou hernú a mentálnu dominanciu, jedinou otázkou tak bolo konečné skóre a náskok do piatkovej odvety.

Hlasy po zápase

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "Bol to celkom útočný basketbal, my taký hráme od predchádzajúcej sezóny. To je môj štýl trénovania a hrania. Klobúk dole pred každým jedným hráčom. Neviem, či fanúšikovia vedia, ale za posledný týždeň sa nám traja hráči zranili. Hunter Dean za desať dní ani raz netrénoval, ale ukázal charakter a skvele pomohol tímu. Každý jeden niečo odovzdal, takto to má byť. Keď hráme ako jeden tím, dáme nejaké egá preč, hráme tímovo a neriešime štatistiky, tak môžeme byť pre každého nebezpeční."

Lukáš Bolek, hráč Prievidze: "Vynikajúco. Som veľmi šťastný hlavne za to, že sme ukázali našu tvár, ktorou sa chceme prezentovať, pretože to, čo sme predviedli v sobotu na Interi, bolo z našej strany veľmi zlé. Vedeli sme, že nás čaká veľmi ťažký zápas a som rád, ako to skončilo. Úprimne poviem, nechcem sa moc tešiť, pretože nás čaká ešte veľmi dôležitý zápas v Maďarsku. Vieme, že rozhoduje skóre a ja verím, že urobíme ešte jeden krok a budeme v skupine."

Tomáš Mrviš, hráč Prievidze: "V prvom rade, elektrizujúca atmosféra. Hrá sa pri nej skvelo, vlastne, prvýkrát som si užil. Myslím si, že sme splnili všetky pokyny, ktoré nám tréner povedal. Chcel, aby sme išli cez naše maximum síl. U každého jedného hráča bola cítiť energia. Stále je to však len prvý zápas. Musíme sa koncentrovať, nie prvýkrát sa stalo družstvám zo Slovenska, že vyhrávali o 15-17 bodov a napokon prehrali. Musíme byť stále nohami na zemi a spraviť všetko, aby sme vyhrali aspoň o bod."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prievidza začala kvalifikáciu v Európe skvelým spôsobom, zdolala maďarský klub