Slovenkám chýba zranená kapitánka. Stále hráme o postup na ME, vraví Suja

Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Juraj Suja.
Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Juraj Suja. (Autor: TASR)
TASR|27. jan 2023 o 10:55

Vo februári čakajú basketbalistky dva kvalifikačné zápasy.

BRATISLAVA. Dvoma domácimi zápasmi so Švajčiarskom (vo štvrtok 9. februára o 18.00 h) a Luxemburskom (v nedeľu 12. februára o 19.00 h) sa v Piešťanoch pre slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu zakončí účinkovanie v H-skupine kvalifikácie ME 2023 v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna).

Program skupiny H

štvrtok, 9. februára:

18:00 Slovensko - Švajčiarsko

19:00 Luxembursko - Taliansko

nedeľa, 12. februára:

17:00 Švajčiarsko – Taliansko

19:00 Slovensko - Luxembursko

Tréner Juraj Suja a jeho realizačný tím nominoval na toto dvojstretnutie 14 hráčok, ktoré zabojujú o miestenku na finálovom turnaji.

Stále v hre o postup

Slovenky sú pred februárovým asociačným termínom v jasnej pozícii.

Taliansko si ako istý víťaz skupiny už v predstihu zabezpečilo postup na európsky šampionát a naše družstvo tak čaká boj o druhú priečku, cez ktorú je možnosť dostať sa na ME.

Ďalej okrem víťazov 10 skupín idú 4 najlepšie tímy z druhých miest a túto zostavu dopĺňa Izrael so Slovinskom ako organizátora podujatia.

"Stále hráme o postup, šanca je reálna. Nezáleží to úplne len od nás, ale my si chceme splniť to, čo potrebujeme, aby sme po dvoch našich zápasoch živili šancu," uviedol tréner Sloveniek Juraj Suja.

"K dispozícii sa snažíme mať to najlepšie, čo môžeme mať. Za týždeň a pol sa ešte môže udiať veľa vecí, ale veríme, že k zdravotným problémom nepríde," dodal Suja.

Bez kapitánky

V porovnaní s novembrovými zápasmi je v slovenskej nominácii iba jedna výrazná zmena a aj to vynútená.

Zranenie vyradilo z hry Barboru Wrzesiňskú, jej miesto zaujala Viktória Havranová z MBK Ružomberok. Dlhodobejšie nie je k dispozícii ani Žofia Hruščáková.

Inak má realizačný tím k dispozícii všetky opory z predošlých reprezentačných okien.

"Žiaľ, situácia sa vyvinula tak, že na poslednú a najdôležitejšiu časť kvalifikácie o postup na ME sa musíme zaobísť bez kľúčovej hráčky a kapitánky Barbory Wrzesiňskej, ktorá má z decembra stále zranené lýtko," potvrdil manažér tímu Tomáš Horký.

"Intenzívne sme komunikovali a živili sme nádej, ale tento súboj s časom sme prehrali, pretože Barbora ešte netrénuje v plnom zaťažení. Žofia Hruščáková absolvovala operáciu kolena a hoci už finišuje s rehabilitáciou, tak aktuálny zdravotný stav jej ešte nedovoľuje hrať v zápasoch.

Obe hráčky nám boli po vzájomnej komunikácii pripravené prísť pomôcť v kvalifikácii, ale vyvinulo sa to napokon takto," doplnil Horký.

Reprezentačný tím začne s prípravou v nedeľu 5. februára, cieľom je uspieť v oboch zápasoch a zabezpečiť si 13. účasť v ére samostatnosti na majstrovstvách Európy.

Slovenky sú v kvalifikačnej H-skupine na 2. mieste so ziskom šiestich bodov zo štyroch zápasov. Vedúce 8-bodové Talianky už majú istý postup na júnový šampionát, Švajčiarky aj Luxemburčanky majú na konte po päť bodov.

Okrem víťaziek skupín postúpia na záverečný turnaj aj štyri najlepšie tímy z druhých miest.

Nominácia SR

na zápasy kvalifikácie ME 2023 proti Švajčiarsku (9. februára) a Luxembursku (12. februára):

Hráčky: Alexandra Buknová, Lucia Hadačová, Viktória Havranová, Soňa Svetlíková (všetky MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (Atomerőmű KSC Szekszárd/Maď.), Ivana Jakubcová (Union Féminine Angers/Fr.), Natália Martišková, Alica Moravčíková (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec/Poľ.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Terézia Páleníková (CDB Clarinos Tenerife/Šp.), Veronika Remenárová (Rutronik Stars Keltern/Nem.), Radka Stašová (Al-Qázeres Extremadura/Šp.), Stella Tarkovičová (GiroLive Panthers Osnabrück/Nem.)

Realizačný tím:
Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič a Miloslav Michálik – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Michael Bujňák – fyzioterapeut, Erika Šerfőzőová, a Marián Vlkovič - maséri

Tabuľka skupiny H

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenkám chýba zranená kapitánka. Stále hráme o postup na ME, vraví Suja