Philadelphia kráča v NBA za suverénnym postupom, obhajca titulu konečne vyhral

Hráči Philadelphie 76ers.
Hráči Philadelphie 76ers. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. apr 2023 o 07:50 (aktualizované 21. apr 2023 o 10:55)

Los Angeles Clippers a Phoenix vedú vyrovnaný boj.

NEW YORK. Basketbalisti Philadelphie sú jeden krok od postupu do 2. kola play off NBA. Tretí tím Východnej konferencie po základnej časti zvíťazil v noci na piatok na palubovke Brooklynu 102:97 a vedie v sérii 3:0 na zápasy.

Los Angeles Clippers vypadol pre zranenie kolena zo zostavy líder Kawhi Leonard a Phoenixu podľahli doma 124:129. Nasadená štvorka západu si tak vzala výhodu domáceho prostredia opäť na svoju stranu, Suns vedú 2:1.

Obhajcovia titulu Golden State doma zdolali Sacramento 114:97 a znížili stav série na 1:2. 

Embiidovi sa nedarilo

Najlepšiemu strelcovi Sixers a kandidátovi na cenu MVP Joelovi Embiidovi sa tentokrát strelecky nedarilo, dal iba 14 bodov, no pripísal si kľúčový blok 8 sekúnd pred koncom.

"Hrali sme súdržne. Neustále sme do toho išli a prekonali všetko, čo sa na palubovke udialo," pochvaľoval si podľa AFP kamerunský pivot, ktorý takmer duel nedohral, keďže v súboji s Nicom Claxtonom zasiahol protivníka nohou do slabín.

Rozhodcovia si zákrok prezerali na videu, no udelili iba nešportovú chybu nižšieho stupňa.

Kouč Brooklynu Jacque Vaughn zostal po tomto verdikte rozladený. "Úmyselný kop do miest, kde to nikto nechce dostať a hráč môže ďalej hrať. Niečo také som ešte nevidel."

VIDEO: Najlepšie momenty noci v NBA

Predčasne do šatne putoval, naopak, druhý ťahúň Philadelphie James Harden, Royce O'Neale sa po jeho údere lakťom zvíjal od bolesti, no úder sa nezdal byť až taký nepríjemný ako Embiidov a aj preto sa rozohrávač Sixers s verdiktom nestotožnil.

"Prvýkrát ma vylúčili. Nemám povesť zákerného hráča. Nezasiahol som ho do intímnych partií, nekontaktoval som ho ani tak silno, aby padol. Diskvalifikačná chyba za toto je neakceptovateľná," posťažoval sa Harden podľa ESPN.

S ním však nesúhlasil vedúci rozhodcov. "Kontakt smeroval priamo do oblasti slabín. Bol neprimeraný a taký znamená vylúčenie. Embiidov sme vyhodnotili ako nepotrebný, no nie ako neprimeraný," popísal sporné momenty Tony Brothers.

Los Angeles chýba strelec

Clippers chýbal už v prvých dvoch stretnutiach druhý najlepší strelec Paul George a strata Leonarda bola pre nich ďalšou ranou.

Napriek tomu bojovali, do základnej zostavy sa presunul Norman Powell a zapísal si osobné maximum v play-off 40 bodov, Russell Westbrook pridal 30 bodov a 11 asistencií.

Ani to však nestačilo na Devina Bookera, ktorý po piatykrát v kariére prekonal vo vyraďovacej časti 40-bodovú hranicu, dosiahol 45 bodov.

"Dnes sme skrátka museli vyhrať a na toto som sa pripravoval. Zatiaľ sa nám nedarí mať dobré začiatky stretnutí, no v tejto fáze sezóny vždy prídu slabšie momenty. V takom prípade musíte neustále bojovať," zhodnotil duel na tlačovej konferencii rozohrávač Suns.

NBA - 1. kolo play-off - piatok:

Východná konferencia - štvrťfinále - 3. zápas:

Brooklyn - Philadelphia 97:102

Najviac bodov: Bridges 26, Dinwiddie 20, Claxton 18 - Maxey 25, Harden 21, Harris 15

/stav série: 0:3/

Západná konferencia - štvrťfinále - 3. zápasy:

Golden State - Sacramento 114:97

Najviac bodov: Curry 36 (6 trojok), Wiggins 20, Poole 16 - Fox 26, Barnes 17, Sabonis 15 (16 doskokov)

/stav série: 1:2/

LA Clippers - Phoenix 124:129

Najviac bodov: Powell 42 (7 trojok), Westbrook 30 (12 asistencií), Hyland 20 - Booker 45, Durant 28, Craig 15

/stav série: 1:2/


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Philadelphia kráča v NBA za suverénnym postupom, obhajca titulu konečne vyhral