Najbolestivejšia prehra za 26-ročnú kariéru trénera. Dončič neveril svojim očiam

Tréner Turecka Ergin Ataman a prekvapený Luka Dončič
Tréner Turecka Ergin Ataman a prekvapený Luka Dončič (Autor: reprofoto EuroBasket 2022)
Martin Kozinka|11. sep 2022 o 12:15

Turci boli blízko postupu do štvrťfinále, ale vlastné chyby ich pripravili o víťazstvo.

BRATISLAVA. Do konca zápasu ostávalo dvanásť sekúnd a fanúšikovia tureckého basketbalového tímu si už začali objednávať lístky na štvrťfinále ME v basketbale 2022.

Do druhého polčasu zápasu Turecka s Francúzskom sa išlo so skóre 35:43. Na konci tretej štvrtiny už Turci vyhrávali 57:49. Štvrtina hrôzy pre Francúzsko, ktorú prehrali pomerom 6:22. 

V závere viedlo Turecko o dva body 77:75 a malo loptu v rukách. Francúzi teda museli faulovať a poslať Turkov na trestné hody, aby po nich mohli zaútočiť.

Francúz Timothe Luwawu-Cabarrot, ktorý stále čaká na ponuku na nový kontrakt v NBA v závere fauloval Cediho Osmana. Rozhodcovia ale neodpískali osobný faul, ale nešportovú chybu.

V tomto prípade boli nariadené dva trestné hody a k nim aj držanie lopty pre Turecko. Je samozrejmosť, že v takejto situácii musí tím, ktorý prehráva, faulovať.

Nie je to prvýkrát, čo na tomto turnaji rozhodcovia odpískali nešportovú chybu po takomto faule v závere. Niektoré pravidlá FIBA by si žiadali zmenu. 

VIDEO: Zostrihy zo zápasu s reakciou Luku Dončiča

Vedľa palubovky sledovali zápas basketbalisti Slovinska, medzi nimi sedel aj Luka Dončič, ktorý po faule neveril svojim očiam.

„Keď sme faulovali, bolo to divné rozhodnutie rozhodcu. Úmyselný faul, myslel som si, že zápas sa tým pádom pre nás skončil.

Prehrávali sme o dva body a oni mali ešte aj dva trestné hody a držanie lopty,“ povedal po zápase francúzsky rozohrávač Evan Fournier.

Turecký reprezentant a hráč Clevelandu Cavaliers v NBA Cedi Osman 12-sekúnd pred koncom dva trestné hody nevyužil.

„Mali sme šťastie, pretože ak by Osman premenil oba trestné hody, bol by koniec,“ priznal francúzsky center Rudy Gobert

V zápase mal dovtedy na trestnej čiare úspešnosť 4/4, ale nepatrí medzi najlepších hráčov na čiare trestného hodu. V predošlej sezóne NBA mal iba 66% úspešnosť. 

VIDEO: Cedi Osman sa po vypadnutí na ME v basketbale rozplakal

„To je basketbal. Nebolo to prvýkrát ani naposledy, čo sa niečo také stalo," povedal francúzsky tréner Vincent Collet.

„Mohli sme byť na tom rovnako. Aj Rudy (Gobert) minul dva posledné trestné hody, ale oni našťastie neskórovali.

To isté platí pre Osmana. Na trestnej čiare mal dovtedy úspešnosť 4/4, kým minul posledné dva trestné hody," dodal francúzsky tréner.

V závere následne Turci stratili loptu a zápas poslal do predĺženia Rudy Gobert.

Francúzska hviezda dve sekundy pred koncom po nepresnej strele spoluhráča zasmečoval loptu do koša tzv. ‘putback smečom’. V predĺžení úradoval ďalej a zápas ukončil na 20 bodoch a 17 doskokoch.

„Čaká nás veľa práce. Je to pravdepodobne najlepší EuroBasket vôbec, je tu veľa silných tímov, a preto sú to pre nás skvelé a náročné zápasy,“ dodal Gobert.

„V tomto športe nie je nič zaručené, preto je krásny. Cieľom je zlatá medaila, ale teraz sa sústredíme ďalší zápas," povedal Gobert.

„Samozrejme, nebolo to ľahké, ale zvládli sme to. Teraz sa musíme koncentrovať na štvrťfinále. Musíme si odsledovať hru súpera a uvidíme, čo sa stane,” povedal po zápase francúzsky pivot Moustapha Fall. 

Kouč Turecka Ergin Ataman začal svoju trénerskú kariéru v roku 1996 ako asistent trénera v tíme Türk Telekom. 

Počas dvadsaťšesťročnej trénerskej kariéry vyhral päť titulov v najvyššej tureckej súťaži, šesť titulov v tureckom pohári, jednu trofej v EuroCupe, či dva tituly v najprestížnejšej európskej súťaži EuroLige. 

A to dokonca dvakrát v rade s tímom Anadolu Efes (2021, 2022). V prvom prípade získal ocenenie pre najlepšieho trénera súťaže.

O sezónu skôr sa dostal s tureckým tímom po prvýkrát v klubovej histórii do finále, kde podľahol ruskému tímu CSKA Moskva. 

Aj napriek tomuto označil turecký kouč prehru s Francúzskom za to najhoršie, čo doposiaľ v trénerskej kariére zažil.

VIDEO: Tlačová konferencia trénera Atamana

„Pravdepodobne to bola najhoršia emocionálna prehra v mojej 26-ročnej kariére,” priznal Ataman.

„Basketbal je zvláštna hra. Niekedy prináša veľké šťastie a niekedy zažívame bolestivú prehru,” dodal.

Neskôr už pred médiami slovo pravdepodobne vynechal.

„Toto je najbolestivejšia a najťažšia prehra v mojej kariére. Boli sme veľmi blízko k odovzdaniu tohto víťazstva tureckému ľudu, ale nakoniec sme všetci sklamaní,” prezradil Ataman.

Na záver nezabudol pogratulovať súperovi a popriať mu veľa šťastia.

„Gratulujem Francúzsku. Dúfam, že budú pokračovať v dobrej ceste a dostanú sa k medailám,” ukončil tlačovú konferenciu.

Vo štvrťfinále sa Francúzi stretnú s víťazom zápasu Srbsko - Taliansko. Do štvrťfinále v sobotu postúpili aj Slovinci, Nemci a po ďalšej dráme v predĺžení Španieli, ktorí vyradili jedného z favoritov turnaja Litvu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Najbolestivejšia prehra za 26-ročnú kariéru trénera. Dončič neveril svojim očiam