Páleníková odletela z Izraela. Takýto strach som cítila prvýkrát, napísala basketbalistka

Slovenská basketbalistka Terézia Páleníková.
Slovenská basketbalistka Terézia Páleníková. (Autor: TASR)

Slovenka je hráčka Maccabi Haifa.

BRATISLAVA. Mala za sebou úspešnú sezónu nielen v klube, ale aj v reprezentácii. Na ME patrila k líderkám tímu a aj vďaka tomu sa prvýkrát stala basketbalistkou roka na Slovensku.

O necelý týždeň sa mala začať jej nová basketbalová kapitola, no namiesto toho sa 28-ročná hráčka ocitla na niekoľko dní v strachu a v neistote.

Terézia Páleníková v stredu odcestovala z Izraela domov. V krajine vyhlásili vojnový stav v reakcii na útoky militantné hnutia Hamas a cudzinci či zahraniční turisti začali húfne opúšťať krajinu.

Páleníková je od leta hráčka izraelského tímu Maccabi Haifa. Mesto Haifa je približne 500 kilometrov severne od pásma Gazy, epicentra konfliktu. Situácia tam nie je tak napätá ako na juhu, ale basketbalistka sa necítila bezpečne.

"Od začiatku som si bola vedomá toho, ako veľmi vážna situácia je. Každým dňom sa to v podstate zhoršovalo alebo lepšie povedané, nezlepšovalo.

Od domácich som mala veľa informácií a hneď od začiatku bolo jasné, že to nebude otázka zopár dni. Musím priznať, že pocit nebezpečenstva som cítila od úplného začiatku," napísala Páleníková v stredu v noci pre Sportnet. 

Posledné dní boli pre ňu veľmi náročné najmä z psychickej stránky. Aj cez Haifu prelietavali lietadlá a medzi miestnymi ľuďmi bolo cítiť nervozitu.

"Takýto druh strachu som cítila prvýkrát. Nikdy predtým som sa nenachádzala v krajine, kde začala vojna, teroristické útoky a kde nemáte istotu sa v bezpečí dostať domov. 

Takže áno, pociťujem strach, miestami úzkosť, ale snažím sa s tým pracovať, pretože viem, aké je teraz dôležité byť mentálne odolná," napísala v čase, keď sa ešte nachádzala na letisku v Izraeli.

Klub na vzniknutú situáciu reagoval a svojim hráčkam umožnil, aby odcestovali. Viaceré aerolínie však rušili lety a nebolo jednoduché sa dostať z krajiny.

Pre slovenských občanov priletel v stredu do Izraela vládny špeciál s kapacitou 89 ľudí.

Slovenská basketbalistka Terézia Páleníková odletela do Grécka.
Slovenská basketbalistka Terézia Páleníková odletela do Grécka. (Autor: Terézia Páleníková/ instagram)

Páleníková však opustila Izrael po vlastnej osi. Potvrdili to jej "príbehy" na sociálnej sieti instagram.

Z Letiska Bena Guriona v Tel Avive pricestovala v stredu nadránom na Medzinárodné letisko v Aténach. 

V týchto dňoch je ťažké predstaviť si, kedy a či vôbec sa basketbalová súťaž v Izraeli rozbehne. Je možné, že hráčky budú môcť odstúpiť od zmlúv a hľadať si nové kluby.

"Keď som si vyberala moje pôsobisko v Izraeli, tak som sa nerozhodovala na základe histórie teroristických útokov. Lákali ma iné veci.

Ak sa situácia v krajine upokojí, a bude stabilizovaná, tak budem zvažovať návrat, keďže ešte stále mam platnú zmluvu s Maccabi Haifa," dodala Páleniková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Páleníková odletela z Izraela. Takýto strach som cítila prvýkrát, napísala basketbalistka