Piešťany ukončili dominanciu Košíc a Ružomberka. Jankovič: Mesto a klub si víťazstvo zaslúžili

Kapitánka majsteriek Slovenska - Piešťanských Čajok Matea Tadičová preberá pohár za víťazstvo v Niké extralige žien.
Kapitánka majsteriek Slovenska - Piešťanských Čajok Matea Tadičová preberá pohár za víťazstvo v Niké extralige žien. (Autor: TASR)
TASR|28. apr 2022 o 09:50

Tréner Piešťanských Čajok Ivan Jankovič, po zisku premiérového majstrovského titulu pre Piešťany, neskrýval radosť.

PIEŠŤANY. Pre basketbalový klub Piešťanských Čajok bol stredajší večer v mnohých ohľadoch historický. Domáca Diplomat aréna nikdy nezažila takú kulisu, ako tomu bolo vo štvrtom finálovom zápase Niké extraligy žien.

Dosiahli historický úspech

A tiež premiérovo si na vlastnej koži mohla užiť majstrovské oslavy Čajok. Zverenky trénera Petra Jankoviča preťali finálovú sériu nezdarov, na šiesty pokus sa konečne dočkali vytúženého zlata. Sériu s Ružomberkom uzatvorili najvyšším víťazstvom vo finále - 63:44.

Už pred koncom zápasu bolo jasné, že v kúpeľnom meste sa udeje zápis do histórie. Od 1993 poznala najvyššia ženská basketbalová súťaž len dve víťazné mestá - Ružomberok a Košice. Teraz sa k tejto dvojici pridalo aj ďalšie - Piešťany.

"Je to super. Môžeme sa stále baviť o dominancii Košíc a Ružomberka, ale som rád, že sme to preťali. Teší ma, že môžem byť toho súčasťou," neskrýval pre TASR Jankovič pozitívne dojmy z úspechu.

Na Čajky sa dlhé roky lepila smola, v zbierke majú množstvo medailových úspechov, ale v mnohých súťažiach zostali vždy pod povestným vrcholom.

Do 27. apríla 2022 boli najvýraznejšími úspechmi zisk Slovenského pohára (2017) a triumf v Stredoeurópskej lige (CEWL) v 2019. Zisk ligového zlata by mohol priniesť čerstvý vietor do Niké extraligy žien a tiež do ďalšieho napredovania basketbalu v Piešťanoch.

"Uvidíme, aké sa vyskladajú tímy a neviem, čo bude ďalej. Pevne verím, že smola sa pretrhla. Myslím si, že tento klub a mesto si to zaslúžilo za to, ako poctivo pracujú a aké podmienky vytvárajú, či pre hráčky alebo realizačný tím. Treba si to užiť," vyhlásil 42-ročný tréner.

Piešťany si poradili vo finále nielen so svojím súperom, ale aj s výhodou domáceho prostredia, ktorú Ružomberok pred začiatkom série mal.

Po úvodnej tesnej prehre (51:53) dokázali nájsť víťazný recept a najmä rozhodujúce využitie majstrovského mečbalu prinieslo pôsobivý koniec náročnej cesty za toľko túžobne chceným úspechom.

"Vyhrali sme v podstate 3:0, v troch stretnutiach za sebou sme uspeli. Ukázali sme určitú kvalitu. Po náročnej sezóne, čo sme si my zažili, je to obrovské zadosťučinenie, pocta a vďaka všetkým babám, ktoré sa podieľajú na tomto úspechu," povedal kormidelník Čajok.

Nevyhli sa im zranenia

Prvé mesiace jeho pôsobenia na novej basketbalovej adrese neboli ľahké. Čajky sužovali ťažké zranenia hráčok, ktoré sa však napokon stali ústrednými postavami práve v rozhodujúcom finálovom dueli.

Legionárska dvojička Gabriela Andělová a Ke’Shunan Jamesová zaznamenala spoločne toľko bodov, ako celé ružomberské družstvo - 44.

"Ťažké to bolo. V podstate som to v živote nezažil. Prišlo zranenie Ke’Shunan Jamesovej, z čoho sme zostali v šoku. Mesiac na to si veľmi ťažko zlomila nohu Gabriela Andělová. Zrazu nás zostalo málo, boli sme v úzkej rotácii, ale zomkli sme sa.

Boli ťažké chvíle, boli aj krajšie, ale zvládli sme ich. Obrovská česť obidvom dievčatám, že sa dokázali po ťažkých zraneniach vrátiť. Na konci ukázali veľký potenciál a kvalitu. Bola to turbulentná sezóna," zamyslel sa Jankovič.

Tretie miesto na Federálnom pohári a druhé miesta zo Slovenského pohára, respektíve Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL) - to je súhrn doterajších najväčších úspechov Čajok. Všetko prevýšilo premiérové ligové zlato.

"Už po Slovenskom pohári, Federálnom pohári a EWBL som povedal, že pevne verím a dúfam, že najväčší úspech ešte len príde. A prišiel. Nesmierne si to vážim," vravel tréner Piešťan.

K trofeji pre víťaza v najvyššej súťaži prišiel hneď v prvom roku pôsobenia v kúpeľnom meste. Hlavným favoritom na majstrovský titul Čajky však neboli, túto pozíciu niesol niekoľko rokov za sebou na svojich pleciach Ružomberok. Práve vystriedanie na pomyselnom slovenskom ženskom basketbalovom tróne je vítaným prvkom.

"Mal som kvázi pokojnejšiu robotu. Nemuseli sme špekulovať nad tým, čo by sa stalo, ak sa to nepodarí. Od vedenia klubu som dostal dôveru a pravdepodobne som ich presvedčil. Teší ma, že sme sa veľmi rýchlo dohodli. S celou rodinou som spokojný, to je hlavné.

Po ľudskej stránke to bolo výborné mužstvo. Klobúk dole pred všetkými babami, ako dokázali spolu žiť, pretože v ženskom kolektíve to nie je úplne jednoduché, ale zvládli sme to. Tím fungoval tak, ako mal fungovať," vyjadril sa Jankovič.

Aréna bola na finále preplnená

Vo finále priniesol so svojimi hráčkami do mesta pravý basketbalový ošiaľ. Ten vyvrcholil v zápase číslo 4, keď sa Diplomat arénu podarilo vypredať takým spôsobom, že fanúšikovia boli ochotní stáť alebo sedieť na schodoch. V oficiálnom zápise svietilo číslo 1000, neoficiálne mohlo byť v hale aj 1200 priaznivcov.

"Teším sa z toho. Ako tréner Good Angels Košice som zažil plnú halu, ale teraz som to inak vnímal. Momentálne som už domáci a beriem to inak. Cítil som z hľadiska obrovskú podporu," zhodnotil kouč Piešťan podporu z tribún.

Minimálne najbližší rok tak budú mať Čajky nálepku úradujúceho majstra Niké extraligy žien. Čo všetko prinesie nasledujúca sezóna a v akých súťažiach sa hráčky v bielo-modrom drese predstavia, to je, prirodzene, v tejto chvíli otázne.

"Oddýchneme si trochu a začneme budovať káder. Niečo sa už postupne buduje, potrebujeme dotiahnuť nejaké veci. Uvidíme, čo bude ďalej," dodal Jankovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Piešťany ukončili dominanciu Košíc a Ružomberka. Jankovič: Mesto a klub si víťazstvo zaslúžili