Najväčší rozdiel? Koronavírus, smial sa tréner Belgicka. Priznal, ktorý Slovák bol problémový

Tréner Belgicka Dario Gjergja.
Fotogaléria (14)
Tréner Belgicka Dario Gjergja. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|23. feb 2024 o 11:30

Hviezda zápasu po výhre opisovala koleso na bicykli. Som jedným zo špicov, tvrdí.

BRATISLAVA. Slovenskí basketbalisti otvorili kvalifikáciu na ME 2025 prehrou s Belgickom 60:75. Nebolo to také jednostranné ako pred dvoma rokmi, keď sa tímy stretli v kvalifikácii na majstrovstvá sveta.

Po väčšinu zápasu boli pre favorita vyrovnaným súperom, držali s ním krok, no nikdy ho v dueli herne nepredbehli.

Tréner Slovenska Aramis Naglič postavil do základnej päťky tradičné rozohrávačské duo Mário Ihring a Šimon Krajčovič, na krídle bol Timotej Malovec, na pozícii číslo štyri Vladimír Brodziansky a ako pivot Tomáš Pavelka.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Belgicko (kvalifikácia ME 2025 v basketbale)

Práve posledný menovaný bol hlavnou postavou v slovenskom tíme hneď v úvode. Vďaka clone si vytvoril mismatch (situácia, pri ktorej nižší hráč bráni vyššieho, pozn. red.) a dokázal poľahky zaznamenať prvé body slovenského tímu v zápase.

Výborný úvod Pavelku

Už o pár sekúnd neskôr Pavelka zastavil blokom rozohrávača Beglicka Retina Obasohana. Ihring následne vyviezol loptu na súperovu polovicu, kde si našiel voľnú cestu do koša Timotej Malovec, ktorý zakončil tvrdým smečom.

Dobrý úvod pokračoval, keď slovenskí basketbalisti donútili súpera stratiť loptu, pričom v nasledujúcom útoku opäť predviedol účinnú clonu Pavelka, po ktorej poslal Šimon Krajčovič slovenský tím do vedenia 7:2.

Ismael Bako a Tomáš Pavelka v zápase Slovensko - Belgicko kvalifikácie ME 2025
Ismael Bako a Tomáš Pavelka v zápase Slovensko - Belgicko kvalifikácie ME 2025 (Autor: TASR)

Oba tímy následne doskakovali veľa lôpt pod košom súpera, z našej strany treba vyzdvihnúť prácu Pavelku a Malovca. Práve Belgičania v prvej štvrtine faulovali väčšinou pri obrannom doskoku. Slovenskí reprezentanti mali zo siedmich doskokov až päť útočných.

Stav v prospech Belgicka v prvej štvrtine vystrieľal spoza perimetra skúsený Pierre-Antoine Gillet. „Je to 40-percentný strelec v belgickej lige, hráči sú na to určite pripravení, aj tak ho nechávajú strieľať z otvorených pozícií,” skonštatoval expert a spolukomentátor RTVS Šport Peter Torda. Gillet v úvode duelu trafil tri zo štyroch pokusov z diaľky.

Začalo sa trápenie, hrali príliš pomaly, tvrdil expert

Slovenskí hráči sa začali smerom vpred trápiť, ťahali veľmi dlhé útoky, často zakončovali až pod nátlakom časomeru.

Nedokázali sa s loptou priblížiť k obruči. Práve Gillet bol platný na oboch koncoch palubovky, keď nedaroval našej najväčšej hviezde Vladimírovi Brodzianskemu ani centimer navyše.

„Príde mi, že hráme až príliš pomaly, a tak proti tímu ako je Belgicko hrať nemôžeme,” skonštatoval expert Torda. Na palubovku sa až v závere prvej štvrtiny dostal Jakub Mokráň, ktorý si však rýchlo pripísal tri osobné chyby.

Na snímke zľava Vladimír Brodziansky (Slovensko), Pierre-Antoine Gillet (Belgicko) a Šimon Krajčovič (Slovensko).
Na snímke zľava Vladimír Brodziansky (Slovensko), Pierre-Antoine Gillet (Belgicko) a Šimon Krajčovič (Slovensko). (Autor: TASR)

Ukázal sa ale Samuel Volárik z Komárna z najvyššej slovenskej súťaže, ktorý je známy svojou tvrdou ale čistou obranou.

Tú praktikoval aj proti Belgičanom. Na palubovke dostal v zápase od trénera Nagliča osem minút, pričom si pripísal číslo +10, čo znamená, že z jeho pobytu na palubovke tím profitoval.

Chýbala však akási pomocná ruka lídrov. Po dvoch minútach druhej štvrtiny mali Brodziansky a Ihring streľbu 0/4 a 0/3 z poľa. Celý tím ale trafil len päť z 21 pokusov.

Platilo jedno pravidlo

Už sa zdalo, že Belgičania budú spokojní s prvým polčasom. Prišla ale posledná minúta druhej štvrtiny, keď Slováci prehrávali 28:40. Mário Ihring si vzal na konto tri útoky, z toho dva sa skončili strelou z diaľky, pričom všetky využil. 

Po prvom polčase tak Belgičania viedli len o štyri body 40:36. V úvode druhého ale nedopustili otočku, po peknej akcii alley-oop a otvorených strelách z diaľky si vypracovali náskok. Naši sa však opäť dotiahli na rozdiel jedného koša, tentokrát začal úradovať Brodziansky.

Na snímke sprava Vladimír Brodziansky (Slovensko) a Ismael Bako (Belgicko).
Na snímke sprava Vladimír Brodziansky (Slovensko) a Ismael Bako (Belgicko). (Autor: TASR)

Bolo to však poslednýkrát, čo boli slovenskí basketbalisti takto blízko k súperovi. Aj keď na súpera v obrane zatlačili, platilo pravidlo – dobrá obrana, ale ešte lepší útok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Najväčší rozdiel? Koronavírus, smial sa tréner Belgicka. Priznal, ktorý Slovák bol problémový