Slováci mieria za postupom, doma zvíťazili jednoznačným rozdielom

Slovenský basketbalista Vladimír Brodziansky v zápase proti Albánsku.
Slovenský basketbalista Vladimír Brodziansky v zápase proti Albánsku. (Autor: TASR)
TASR|26. júl 2023 o 19:45

Slováci majú na konte dve víťazstvá.

Predkvalifikácia ME v basketbale 2025

Slovensko - Albánsko 86:63 (46:37)

Zostava a body SR: Brodziansky 19, Majerčák 14, Krajčovič 9, Fusek 3, Volárik 2 (Mokráň 17, Pavelka 13, Doležaj 7, Szabó, Bolek a Hlivák 0).

Najviac bodov Albánska: Duša 19, Lekndreaj 13, Hysenagolli 10

Rozhodovali: Yilmaz, Mavisu (obaja Tur.), Gedvilas (Lit.), 1250 divákov

Štvrtiny: 30:27, 16:10, 19:3, 21:23

TH: 33/20 – 24/16, fauly: 23 - 24, trojky: 8 - 5

LEVICE. Slovenskí basketbalisti vyhrali v predkvalifikácii ME 2025 aj druhé stretnutie a poskočili na prvé miesto tabuľky I-skupiny.

Po výhre v Rumunsku 69:65 si na domácej palubovke v Leviciach poradili s Albánskom 86:63. Najlepším strelcom bol 19-bodový Vladimír Brodziansky.

Postup môžu spečatiť v stredu 2. augusta, keď doma hostia Rumunsko. O tri dni neskôr dohrajú tretiu fázu predkvalifikácie súbojom na palubovke Albánska.

Tabuľka skupiny I

Priebeh zápasu Slovensko - Albánsko

Slováci mali úspešný vstup do zápasu a dostali sa do vedenia 8:1. Za viacero neúspešných ofenzívnych akcií a slabý dôraz v defenzíve však zaplatili stratou náskoku, keď hostia vyrovnali na 10:10.

Albánci sa však v prvej štvrtine nedostali ani do tesného náskoku a slovenský tím si v nej znovu vytvoril výrazný náskok (27:18). Jej záver však patril hosťom, ktorí znížili na rozdiel troch bodov - 30:27.

Albánci lepšie vstúpili do druhej štvrtiny, v ktorej najskôr vyrovnali a nakrátko si vytvorili aj tesné vedenie. Slovenskí reprezentanti však následne zvýšili dôraz na oboch stranách palubovky a do polčasu si vytvorili 9-bodový náskok.

VIDEO: Smeč Vladimíra Brodzianskeho proti Albánsku

V tretej štvrtine sa slovenský tím prezentoval výbornou defenzívou, ktorú zvýraznilo aj viacero nepresných striel hostí.

Tí v nej dosiahli iba 3 body, všetky z trestných hodov. Slováci ich dali 19 a následne už domáci črtajúce sa víťazstvo nepustili z rúk.

Záverečnú štvrtinu, ktorá bola mimoriadne rozkúskovaná, síce hostia vyhrali 23:21, no na víťazstve domáceho tímu to nič nezmenilo.

VIDEO: Tréner Aramis Naglič reaguje na víťazstvo nad Albánskom

Kľúčová bola tretia štvrtina

"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Bol to súper, ktorý nemá nejaký systém hry, na ktorý by sme sa vedeli pripraviť. Tréneri nás pripravovali na ich útočné doskoky a rýchlu hru. V prvej štvrtine sme videli, čoho sú schopní.

Keď im to padne za tri body, tak je ťažké s nimi hrať. Myslím si, že potom sme si to postrážili. Kľúčová bola tretia štvrtina

Dostali sme len tri body, aj to len z trestných hodov. V nej sme zapli a potom sa už Albánci rozsypali a nesnažili sa už dostať do zápasu," povedal Matej Majerčák.

"Prvá štvrtina bola taká horšia, veľmi zle sme bránili a dostali sme veľmi veľa bodov. Vďaka tomu s nami držali krok. V druhej časti sme ich už lepšie ubránili.

Nedostali sme toľko bodov, spravili sme si náskok a myslím si, že v tretej štvrtine sme ich dorazili," dodal ďalší slovenský hráč Jakub Mokráň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slováci mieria za postupom, doma zvíťazili jednoznačným rozdielom