Úspešný bol po boku Bryanta. Gasol ukončil fantastickú kariéru

Pau Gasol v drese Španielska počas OH 2012 v Londýne.
Pau Gasol v drese Španielska počas OH 2012 v Londýne. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. okt 2021 o 19:05

Na konte má aj tri olympijské medaily.

BARCELONA. Jeden z najúspešnejších európskych basketbalistov histórie Pau Gasol v utorok oficiálne oznámil koniec kariéry. Španielsky pivot sa rozlúčil vo veku 41 rokov v kruhu bývalých spoluhráčov a rodiny v barcelonskej opere.

Najslávnejšie obdobie zažil v drese Los Angeles Lakers, kde po boku Kobeho Bryanta získal dva tituly šampióna v rokoch 2009 a 2010.

Draftová trojka z roku 2001 si v NBA obliekala aj dresy Memphisu, Chicaga, San Antonia a Milwaukee. Poslednú sezónu odohral Gasol v euroligovej Barcelone.

Pau Gasol pózuje s trofejou pre víťaza NBA v roku 2009.
Pau Gasol pózuje s trofejou pre víťaza NBA v roku 2009. (Autor: TASR/AP)


Rovnako ako jeho mladší brat Marc pravidelne nastupoval vo farbách španielskej reprezentácie. Na olympiádach v Pekingu 2008 i Londýne 2012 získal striebro, z Ria 2016 má bronzovú medailu. 

Pôsobenie v národnom tíme ukončil uplynulé leto, Španieli skončili v Tokiu vo štvrťfinále. Z majstrovstiev Európy má sedem kovov, z toho tri najcennejšie.

Najväčší úspech s reprezentáciou slávil na MS 2006 v Japonsku, kde Španieli triumfovali, hoci Američania vyslali na podujatie aj hviezdy NBA ako LeBron James, Carmelo Anthony, či Chris Paul.

"Skončiť po toľkých rokoch s profesionálnym basketbalom bolo ťažké rozhodnutie. Dlho som nad tým premýšľal," citovala agentúra AP Gasola, ktorého v Tokiu zvolili aj do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Úspešný bol po boku Bryanta. Gasol ukončil fantastickú kariéru