Bursaspor ukázal Leviciam skúsenosti. Rozhodla obrana, myslí si tréner Madzin

zľava David Mutaf (Bursaspor) a Njegos Sikiras (Levice)
zľava David Mutaf (Bursaspor) a Njegos Sikiras (Levice) (Autor: TASR)
TASR|24. okt 2024 o 12:40

Najbližšie Levice čaká doma Famagusta.

LEVICE. Basketbalisti Patriotov Levice bojovali v B-skupine Európskeho pohára FIBA (EP FIBA) na domácej palubovke o to, aby si proti tureckému Bursasporu udržali stopercentnú bilanciu a posilnili svoje postupové šance.

Skúsenejší súper však ukázal, prečo pred dvoma rokmi vyhral Európsky pohár (Eurocup) a po výsledku 78:63 zdramatizoval dianie o miestenku v ďalšej fáze.

Sila zaplneného hľadiska levickej športovej haly dopomohla k dobrému úvodu Patriotov, ktorí po prvej štvrtine tesne viedli. Neskôr sa začal preklápať duel na stranu Bursasporu, ale minimálne do konca prvého polčasu to nebolo nijako výrazné.

"Z môjho pohľadu si myslím, že veľmi dôležitá bola ich obrana. Mali sme veľký problém sa do nej presadiť. Nepamätám si, že by sme dali počas celého zápasu ľahký kôš. To podľa mňa výrazne ovplyvnilo to, aký sme mali pocit v tomto stretnutí, hlavne v útoku.

Bola to hlavná zbraň Bursasporu, v kľúčových momentoch navyše dokázali premeniť ťažké situácie a kontrolovať zápas," analyzoval zápas pre TASR tréner Levíc Michal Madzin.

Oba tímy sa v doterajšom priebehu EP FIBA prezentovali skôr ofenzívne ladenejším basketbalom, ale v tomto priamom súboji to nebol tento prípad. Hlavne "žlto-zeleným" nefungovala podľa predstáv streľba za tri body, navyše sa len sporadicky dostali na hranicu trestných hodov.

"Dobrý defenzívne ladený zápas, v ktorom premenili hostia dôležité otvorené strely, ale to je basketbal. Nám voľné pozície nepadali a nezískavali sme obranné doskoky. Obvykle ich dávame, ale teraz to tam nešlo," prezradil svoj pohľad domáci rozohrávač Ty Nichols.

VIDEO: Boris Bojanovský po zápase

Dôležité okamihy prišli po polčasovej prestávke, Bursaspor pokračoval v nastolenom hernom trende a s už získaným sebavedomím si vypracoval dvojciferný náskok. Levičania sa až do samotného záveru snažili priblížiť, respektíve zvrátiť stretnutie na svoju stranu, ale ich snaha želaný efekt nepriniesla.

"Jedným z faktorov bolo to, že sme nemali práve najlepší vstup do tretej štvrtiny. Strácali sme šesť bodov a hneď tuším po dvoch minútach to natiahli na dvojciferný rozdiel. Bolo to náročné skresávať, ale podarilo sa nám stiahnuť opäť na približne päť bodov.

Vo vypätých momentoch však dokázali skórovať a dostať sa tak do pohody, aby si viac-menej kontrolovali dvojciferný náskok," zamyslel sa kouč Patriotov.

Víťazná séria jeho tímu sa v EP FIBA síce skončila, ale pri pohľade na priebežnú tabuľku B-skupiny je všetko otvorené. Tri tímy (Levice, Zaragoza a Bursaspor) majú zhodnú bilanciu dvoch výhier a jednej prehry.

"Za seba poviem, je to naša prvá prehra, čiže nestratili sme sa. Hlavne v domácich zápasoch sme ukázali dobrú tvár. Aj v zápase Prievidze sme mohli vidieť rotáciu, 11-12 hráčov dokáže držať level hry počas celých 40 minút. Momentálne sa nepozerám na to, čo nás čaká v ďalších zápasoch EP FIBA.

Najbližšie nás čaká doma Famagusta, u nich sme zvládli nervóznu koncovku, ale majú troch nových hráčov. Na kľúčových postoch sa posilnili, takže to bude iný zápas a čeliť budeme ako keby novému tímu.

Našou najbližšou úlohou bude sa dobre pripraviť na toto stretnutie, ale ešte pred tým nás čaká liga. Je to v rýchlom slede, preto nechcem pozerať príliš dopredu," povedal Madzin.

Aktuálny majster Slovenska zakončí vo štvrtok 31. októbra o 19.00 h proti cyperskej Famaguste sériu domácich stretnutí v B-skupine. Z pohľadu doterajšieho vývoja v skupine pôjde o nesmierne dôležitý duel.

"Stále dúfame, že postúpime do ďalšej fázy. Musíme hrať však v obrane viac disciplinovanejšie a premieňať otvorené strely. Čo sa týka mňa, tak sa musím zlepšiť.

Mal som sedem stratených lôpt, čo je na moje štandardy veľmi veľa a ako líder tímu také nemôžem dopustiť. Je to len jedna prehra, jeden zlý zápas, preto verím, že všetko napravíme o týždeň proti Famaguste,“ uzatvoril hodnotenie duelu Nichols.

Tabuľka B-skupiny Európskeho pohára FIBA

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Bursaspor ukázal Leviciam skúsenosti. Rozhodla obrana, myslí si tréner Madzin