Novinári rozhodli jasne. Jokiča na poste MVP strieda pivot z Afriky

Radosť basketbalistu Philadelphie 76ers Joela Embiida.
Radosť basketbalistu Philadelphie 76ers Joela Embiida. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. máj 2023 o 08:55

Embiid figuroval v hlasovaní na prvej priečke až 73-krát.

LOS ANGELES. Kamerunčan Joel Embiid z Philadelphie 76ers získal prvýkrát v kariére cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) základnej časti NBA.

V hlasovaní novinárov predstihol držiteľa ocenenia z predošlých dvoch sezón Nikolu Jokiča z Denveru, tretí skončil Giannis Antetokounmpo z Milwaukee.

Embiid skončil v uplynulých dvoch ročníkoch druhý za Jokičom, tentoraz uspel aj vďaka priemeru 33,1 bodu, 10,2 doskoku a 4,2 asistencie na zápas.

Sixers pomohol k tretiemu miestu v tabuľke Východnej konferencie, v prvom kole jeho tím prešiel hladko cez Brooklyn, no Embiid si v treťom stretnutí zranil koleno. Nenastúpil ani v prvom dueli 2. kola proti Bostonu.

"Je to úžasné, ani neviem čo na to povedať," reagoval 29-ročný Embiid pre zámorské médiá po vyhlásení výsledkov hlasovania o MVP profiligy.

"Je za tým množstvo tvrdej práce. Veľa som toho prežil a to nehovorím len o basketbale. Hovorím o živote, mojom príbehu, o tom, ako som sa sem dostal a čo bolo potrebné, aby som tu teraz mohol byť," dodal.

VIDEO: Reakcia Joela Embiida po tom, ako sa dozvedel, že sa stal MVP

Embiid figuroval v hlasovaní na prvej priečke až 73-krát, Srba Jokiča zaradilo najvyššie 15 hlasujúcich a Gréka Antetokounmpa dvanásť.

Kamerunčan sa prvým hráčom Philadelphie s cenou MVP od roku 2001, keď ju získal Allen Iverson. Z tímu 76ers ju v histórii ešte získali Julius Erving (1981), Moses Malone (1983) a Wilt Chamberlain (1966-1968).

Už piatykrát za sebou vybojoval prestížne ocenenie hráč narodený mimo Severnej Ameriky. Embiid je druhým Afričanom s cenou MVP, pred ním to dokázal iba Nigérijčan Hakeem Olajuwon z Houstonu v roku 1994.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Novinári rozhodli jasne. Jokiča na poste MVP strieda pivot z Afriky