Grinerová sa odvolala voči rozsudku. USA a Rusko vraj rokujú o výmene väzňov

Brittney Griner na súde v Rusku.
Brittney Griner na súde v Rusku. (Autor: TASR/AP)
SITA|15. aug 2022 o 13:40

Podrobnosti sa zatiaľ nezverejňujú, aby sa tým nikomu neublížilo," vysvetlil ruský diplomat.

MOSKVA. Americká basketbalistka Brittney Grinerová sa v pondelok prostredníctvom svojich právnych zástupcov odvolala voči nepodmienečnému trestu odňatia slobody na deväť rokov za pašovanie a prechovávanie drog, ktorý jej v Moskve vymerali 4. augusta.

Právnička niekdajšej hviezdy zámorskej WNBA Maria Blagovolinová potvrdila podanie odvolania ruským médiám, ale podrobnosti neprezradila.

U 31-ročnej dvojnásobnej olympijskej šampiónky vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody dostala aj pokutu vo výške milión rubľov, čo je v prepočte približne 16 700 USD alebo 16 400 eur. Športovkyňa mala 10 dní na to, aby podala odvolanie.

Hrozilo jej až desať rokov za mrežami, napokon dostala trest na deväť rokov. Podľa zástupcov športovkyne ide o mimoriadne tvrdý trest, keďže väčšina Rusov pri držaní malého množstva drog dostáva tresty nanajvýš na päť rokov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už rozprával s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o možnej výmene väzňov medzi USA a Ruskom.

Spolu s Grinerovou by mohli Rusi prepustiť aj Paula Whelana odsúdeného za špionáž výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta.

Popredný ruský diplomat Alexander Darčijov pracujúci pre ruské ministerstvo zahraničných vecí v Severnej Amerike v nedeľu potvrdil, že rokovania o výmene prebiehajú.

"O tejto citlivej záležitosti, výmene odsúdených ruských a amerických občanov, sa diskutuje prostredníctvom komunikačných kanálov, ktoré určili prezidenti oboch krajín. Hovorí sa aj o konkrétnych väzňoch. Ruská strana má už dlhšie záujem o prepustenie Viktora Bouta. Podrobnosti sa zatiaľ nezverejňujú, aby sa tým nikomu neublížilo," vysvetlil Darčijov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Grinerová sa odvolala voči rozsudku. USA a Rusko vraj rokujú o výmene väzňov