Protestovala proti hymne, teraz prosí národ o pomoc. Kto je Brittney Grinerová?

Brittney Grinerová.

Protestovala proti hymne, teraz prosí národ o pomoc. Kto je Brittney Grinerová?

Brittney Grinerová. (Autor: TASR/AP)
Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|5. aug 2022 o 10:51

Využíva Rusko Američanku ako rukojemníčku?

MOSKVA, BRATISLAVA. Verdikt padol šesť mesiacov po tom, čo ju zatkli a obvinili z pokusu prepašovať menej ako jeden gram kanabisového oleja v jej batožine.

Ruský súd odsúdil hviezdu WNBA (Ženská národná basketbalová liga) Brittney Grinerovú na 9 rokov väzenia po tom, čo ju uznal vinnou z “pašovania drog”.

Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka je vo väzbe od 17. februára, keď jej na letisku Šeremetevo v Moskve našli v batožine dve náplne s malým množstvom kanabisového oleja.

Konopný olej je v Rusku nelegálna látka a v prípade obvinenia z rozsiahlej prepravy drog hrozilo americkej basketbalistke maximálne 10 rokov väzenia.

Grinerovej obhajcovia uviedli, že sa odvolajú. Súd podľa nich pri vynesení rozsudku ignoroval všetky dôkazy, ktoré predložili, vrátane Grinerovej priznania viny.

“Rada by som priznala svoju vinu, vaša ctihodnosť,“ vyhlásila Grinerová na súde.

“Ale nebol v tom žiadny úmysel. Nechcela som porušiť zákon,“ dodala. Grinerová uviedla, že konopný olej si so sebou vzala neúmyselne, pretože si rýchlo zbalila veci, ako informoval denník The Guardian.

Komisárka WNBA Cathy Engelbert a komisár NBA Adam Silver vydali po vynesení rozsudku spoločné vyhlásenie, pričom uviedli, že stále dúfajú v jej bezpečný návrat.

Využíva Rusko Američanku ako rukojemníčku?

"Dnešný rozsudok a odsúdenie sú neodôvodnené a nešťastné, ale nie neočakávané a Brittney Grinerová zostáva neprávom vo väzbe.

Záväzok WNBA a NBA k jej bezpečnému návratu nezakolísal a dúfame, že sa blížime ku koncu tohto procesu konečnej prepravy BG domov do Spojených štátov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Počas súdneho procesu vyšlo najavo, že lekár z americkej Arizony jej predpísal marihuanu namiesto tradičných liekov proti bolesti kvôli ich vedľajším účinkom.

Užívanie marihuany je v Rusku nezákonné na rekreačné a liečebné účely.

Lekár tímu UMMC Jekaterinburg Anatolij Kalabin, ktorý bol vypočúvaný ako svedok, povedal, že po tom, čo Brittney trpela koronavírusom, sa u nej vyvinul syndróm zníženej pozornosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Protestovala proti hymne, teraz prosí národ o pomoc. Kto je Brittney Grinerová?