Americký prezident Biden sa vloží do prípadu Grinerovej, list si prečítal

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. júl 2022 o 13:25

Americká basketbalistka čelí obvineniu z pašovania drog.

BRATISLAVA. Americký prezident Joe Biden si podľa tlačovej tajomníčky Bieleho domu Karine Jean-Pierreovej prečítal list od americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, v ktorom ho 31-ročná pivotka tímu Phoenix Mercury zo zámorskej WNBA požiadala o pomoc.

Vyjadrila v ňom obavu, že sa už nikdy nevráti domov a hlavu štátu vyzvala, aby nezabudol na ňu ani ďalších zadržiavaných Američanov.

Súdny proces s dvojnásobnou olympijskou víťazkou na moskovskom predmestí Chimki bude pokračovať 7. júla.

"Toto je pre neho veľmi osobné," uviedla Jean-Pierreová na margo Grinerovej listu prezidentovi.

Biden sa podľa nej snaží o prepustenie basketbalistky aj ďalších Američanov, ktorých zadržiavajú v zahraničí: "Použijeme všetky dostupné prostriedky na to, aby sa to stalo skutočnosťou."

Grinerová je v ruskom väzení už od 17. februára, keď ju zadržali na moskovskom letisku Šeremetevo, v jej batožine totiž po prílete do krajiny našli zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Manželka zadržanej hráčky Cherelle Grinerová sa už dlhšie márne snaží o stretnutie s Bidenom. Podľa Jean-Pierreovej sa už rozprávala s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom aj s poradcom prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom.

"Stále sa mi neozval a je to veľmi skľučujúce. Brittney je zrejme mentálne najsilnejší človek, akého poznám, takže ten list nenapísala len tak. Znamená to, že sa naozaj obáva toho, že sa už nikdy neuvidíme. Podobne som na tom aj ja. Som si istá, že ten list napísala prezidentovi preto, lebo mne sa doteraz nepodarilo s ním spojiť," povedala Cherelle.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa snaží dostať Grinerovú domov viac ako štyri mesiace, s ruskou stranou sa neúspešne pokúšajú dohodnúť na výmene väzňov.

Obe krajiny majú dlhodobo napäté vzťahy a tie sa ešte vyostrili koncom februára, keď Rusi s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu. Bolo to len týždeň po tom, ako zadržali Grinerovú.

Podľa ruskej špecialistky na medzinárodné občianske právo Marie Jarmušovej bude Grinerovej výmena možná len v prípade, že ju usvedčia a odsúdia. Potom by musela požiadať o prezidentskú milosť.

Šance hviezdnej basketbalistky znižuje štatistika, podľa ktorej ruské súdy oslobodia len jedno percento obžalovaných osôb. Navyše, na rozdiel od USA, v Rusku sa môžu oslobodzujúce rozsudky zrušiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Americký prezident Biden sa vloží do prípadu Grinerovej, list si prečítal