Bajčičák: Už prvé preteky ukážu, ako na tom sme

Martin Bajčičák.
Martin Bajčičák. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. nov 2011 o 13:18

Ivan Bátory, ktorý od polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia patril do absolútnej svetovej špičky, ukončil kariéru a slovenský mužský tím ostal iba dvojčlenný.

SJUSJÖEN. V sobotu 19. novembra sa v nórskom Sjusjöene začína nový ročník Svetového pohára v behu na lyžiach. Slovensko bude mať v ouvertúre trojčlenné zastúpenie. V pretekoch mužov na 15 km voľnou technikou by mali nastúpiť Martin Bajčičák a Peter Mlynár, medzi ženami figuruje v štartovej listine na 10 km skejtom Katarína Johansen.

„Naša príprava na sezónu bola výrazne oklieštená. Nedostatok financií nám neumožnil dostatočnú prípravu na snehu a vo vyšších nadmorských výškach, aj regeneračné možnosti boli slabšie ako v minulosti. Je to pre nás mínus a všetko sa nám to v zime spočíta. Už prvé preteky nám ukážu, ako na tom skutočne sme,“ povedal pred ostrým štartom sezóny Martin Bajčičák, ktorý bude v nadchádzajúcej sezóne v reprezentačnom družstve mužov v role „hrajúceho trénera“.

Mlynár si trúfa na prológ Tour de Ski

Ivan Bátory, ktorý od polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia patril do absolútnej svetovej špičky, ukončil kariéru a slovenský mužský tím ostal iba dvojčlenný. Bajčičákovým jediným zverencom a zároveň sparingom je o 12 rokov mladší Peter Mlynár.

„Mojou najsilnejšou disciplínou by mal byť šprint, najmä klasický, ale aj skejtový. Trúfam si napríklad aj prológ na Tour de Ski. Som výbušnejší typ pretekára, na tie vytrvalostnejšie disciplíny nie som stavaný,“ naznačil svoje silné i slabšie stránky talentovaný pretekár ŠKP Štrbské Pleso.

Martin Bajčičák už má v hlave itinerár na prvé dva mesiace sezóny. „Mali by sme do Vianoc absolvovať kompletný program Svetového pohára s výnimkou šprintu a tím šprintu v Düsseldorfe. Uvidíme, čo si budeme môcť dovoliť po Tour de Ski,“ zhrnul svoj i Mlynárov program.

„Verím tomu, že zabojujeme aj celkovo a podarí sa nám aspoň pár čiastkových skutočne dobrých výsledkov. Až po sezóne budeme môcť hodnotiť, či to bolo vôbec možné dosiahnuť pri takýchto podmienkach,“ nemá veľké oči skúsený už 35-ročný rodák z Oravy.

Cieľ? Nie horšie ako vlani

Obaja Slováci majú pred začiatkom sezóny odvážne ambície. „Každý chce bodovať, nie všetci sa však môžu dostať medzi tridsiatku najlepších. Ja sa budem snažiť dostať sa čo najbližšie k bodovaným priečkam a ak sa podarí, tak aj zabodovať,“ zdravo sebavedome vyhlásil Peter Mlynár.

„Osobný cieľ?,“ zamyslel sa Martin Bajčičák a po chvíli ho aj sformuloval: „Určite by ma potešilo, keby to nebolo horšie ako vlani. Pokiaľ by som ešte niečo zlepšil, to by bol bonus. V každom prípade sa sústredím na Tour de Ski. Pôjdem naň s tým, aby som sa aspoň v jednej etape dostal medzi najlepšiu desiatku.“

Aj mladší z dvojice slovenských reprezentantov vie, že sa bude musieť snažiť hneď od úvodných pretekov. Sobotná skejtová pätnástka v Sjusjöene však nepatrí medzi jeho obľúbené disciplíny.

„Dôležitý bude začiatok sezóny. Teším sa na budúci týždeň do Kuusama, kde je klasický šprint, skejtová desiatka a na záver aj pätnástka klasickou technikou. V sezóne budem štartovať aj na Tour de Ski. Potom sa uvidí. Ďalší program budeme upravovať podľa výkonnosti,“ uvedomuje si dôležitosť dobrých výsledkov Peter Mlynár.

Procházková začne až v Kuusame

Slovenská jednotka v behu na lyžiach Alena Procházková sa ostala ešte pripravovať v severofínskom stredisku Muonio a do kolotoča bojov o krištáľový glóbus naskočí až na budúci týždeň v Kuusame, kde je v trojdielnom minitour v rámci podujatia Nordic Opening aj jej najobľúbenejší šprint klasickou technikou.

„Jednoznačným vrcholom sezóny bude Tour de Ski. Vlani som to veľmi dobre rozbehla, ale nedokončila som to pre chorobu. Tentoraz by som chcela prísť až do cieľa,“ narážala 27-ročná Banskobystričanka na to, že v predchádzajúcej sezóne musela dve etapy pred koncom seriálu, keď bola v celkovej klasifikácii na výbornom 10. mieste, odstúpiť a prišla tak o množstvo bodov do hodnotenia SP.

„Sú to veľmi náročné preteky, nielen na kondíciu, ale aj na schopnosť regenerovať. Dôležité bude zdravie. Verím, že tentoraz mi vydrží až do poslednej etapy,“ optimisticky uzavrela Alena Procházková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bajčičák: Už prvé preteky ukážu, ako na tom sme