Nadal končí už vo štvrťfinále, takúto prehru ešte nezažil

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|7. máj 2021 o 18:00 (aktualizované 7. máj 2021 o 21:53)

V semifinále nebude chýbať Thiem.

MADRID. Španielsky tenista Rafael Nadal vypadol už vo štvrťfinále turnaja ATP v Madride. Najvyššie nasadený hráč podľahol päťke "pavúka" Nemcovi Alexandrovi Zverevovi v dvoch setoch 4:6, 4:6.

Pre jedného z najlepších antukárov všetkých čias je to druhá tohtoročná prehra na najpomalšom povrchu. V Monte Carle takisto skončil pred bránami semifinále, keď ho vyradil Rus Andrej Rubľov. 

Zverev: Jedno z najväčších víťazstiev kariéry

Dôležitá bola najmä koncovka prvého setu. Nemec prehrával 2:4, ale sériou štyroch gemov skóre otočil. V druhom dejstve nepustil Nadala ani len k brejkbalu, a tak mu postačil získaný brejk z piatej hry. 

"Je to určite jedno z najväčších víťazstiev v mojej kariére," povedal po dueli pre televíziu Sky nemecký tenista, ktorý v zápase zahral 28 víťazných úderov. Nadala porazil už v treťom vzájomnom zápase za sebou.

Nadala zdolal tretíkrát z ôsmich vzájomných súbojov, premiérovo na antuke. Až doposiaľ platilo, že 13-násobný víťaz Roland Garros vyhral proti nemeckým tenistom všetkých 21 zápasov na antuke s pomerom setov 49:2. 

"Snažil som sa, ale to nešlo. Hrať proti jednému z najlepších hráčov na svete za týchto podmienok, pri rýchlosti tohto dvorca, bolo príliš náročné," uviedol Nadal.

"Myslím, že najmä v prvom sete som bol lepším hráčom. Je to nepríjemné, ak aj tak prehráte 4:6. Ťažko sa mi tomu rozumie. Väčšinou to býva naopak, ja bývam tým, kto dokáže vyhrať aj s horším výkonom ako súper," zamýšľal sa na tlačovej konferencii Nadal.

Nemecký tenista sa stal iba tretím hráčom v histórii, ktorý porazil každého z legendárnej trojice Nadal, Djokovič, Federer na najobľúbenejšom povrchu daného hráča. Djokoviča už na tvrdom povrchu porazil, Federera na tráve taktiež a dnes pridal aj triumf nad Nadalom na antuke.

Repríza finále US Open

Zverev sa v semifinále stretne s Rakúšanom Dominicom Thiemom. Ten v piatkovom štvrťfinálovom stretnutí vyhral v pozícii nasadenej trojky nad Američanom Johnom Isnerom v troch setoch 3:6, 6:3 a 6:4.

Isner napriek prehre zaujal a zapísal sa do historických štatistík. Na turnaji nastrieľal dokopy 107 es. Iba trikrát sa od roku 1991 (odkedy sa vedú štatistiky, pozn. red.) stalo, že by niekto nastrieľal viac es na jednom antukovom turnaji.

Američanovi v tejto štatistike patrí druhé, štvrté aj piate miesto. Až 110 ich zaznamenal na Roland Garros 2014. V Ríme 2017 ich zas dokázal dať 101. Absolútnym rekordérom je so 124 esami Martin Verkerk z Roland Garros 2003.

V semifinále medzi Zverevom a Thiemom pôjde o reprízu vlaňajšieho finále US Open, ktoré ovládol Dominic Thiem, hoci Alexander Zverev už viedol 2:0 na sety. 

"Viem, že dokážem hrať aj proti Dominicovi. Každý si na to finále pamätá. Myslím, že aj u mňa to stále niekde vzadu v hlave stále bude. Teším sa však na ten zápas," hodnotil Zverev.

Do semifinále sa prebojoval aj Nór Casper Ruud, ktorý zdolal Kazacha Alexandra Bublika 7:5, 6:1. V Madride má momentálne senzačnú štatistiku, keď neprišiel podanie v 38 hrách na podaní. 

Na antuke tak dosiahol už svoje tretie semifinále na úrovni Masters 1000 za sebou. Takto ďaleko sa dostal aj nedávno v Monte Carle, ale aj vlani v Ríme. 

Platí pritom, že mimo antuky ešte na úrovni Masters 1000 nevyhral ani zápas.

"Momentálne hrám tenis môjho života. Užívam si to," hodnotil po zápase Ruud. Už v osemfinále pritom nórsky tenista vyradil Stefanosa Tsitsipasa, štvrtého nasadeného, čím dosiahol najväčší triumf v kariére. 

ATP Madrid - štvrťfinále:

Dominic Thiem (Rak.-3) - John Isner (USA) 3:6, 6:3, 6:4

Alexander Zverev (Nem.-5) - Rafael Nadal (Šp.-1) 6:4, 6:4

Casper Ruud (Nór.) - Alexander Bublik (Kaz.) 7:5, 6:1

Matteo Berrettini (Tal.-8) - Cristian Garin (Čile-16) 5:7, 6:3, 6:0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal končí už vo štvrťfinále, takúto prehru ešte nezažil