Atlétka Caster Semenyaová je hermafrodit

Osud Caster Semenyaovej je momentálne nejasný.
Osud Caster Semenyaovej je momentálne nejasný. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|11. sep 2009 o 10:02

Majsterka sveta v behu na 800 metrov Juhoafričanka Caster Semenyaová je hermafrodit. Informovali o tom dnes anglické médiá, ktoré sa odvolávajú na oficiálne zdroje.

BRATISLAVA, LONDÝN. Test na určenie pohlavia to potvrdil vo štvrtok v noci.

Napriek všetkému prezident Juhoafrickej atletickej federácie Leonard Chuen zdôraznil, že prvoradé je zachovať diskrétnosť. „Nechceme vykonávať predčasne žiadne závery. Počkáme na výsledky odborníkov. Caster je momentálne na vysokej škole a musí sa sústrediť na štúdium," povedal pre anglický Guardian Chuen.

Ak sa informácie potvrdia juhoafrická bežkyňa môže prísť o svoju medailu zo šampionátu v Berlíne a taktiež jej Medzinárodná atletická federácia môže zakázať pretekať.

Generálny sekretár IAAF Pierre Weiss pred časom pre anglický denník Times povedal: „Je isté, že je žena, ale možno nie na sto percent." Jeho slová si môže každý vysvetliť rôzne.

Úradníci z atletickej federácie dostali kompletné výsledky jej testu vo štvrtok, ale oficiálne stanovisko zatiaľ držia v tajnosti. Najprv chcú o všetkom dôkladne informovať samotnú atlétku.

Strýko osemnásťročnej atlétky reagoval podráždene na článok austrálskeho Daily Telegraph, ktorý píše o tom, že jeho neter má mužské aj ženské pohlavné orgány a nemá maternicu.

Finálny výsledok určí skupina odborníkov

„Verím, že Caster je normálna z vonku aj zvnútra. Čo na tom záleží, či môže mať deti alebo nie? Veľa žien deti nemôže mať. Sme normálna rodina a Caster sa narodila ako žena a vždy ňou ostane."

Hovorca IAAF Nick Davies povedal, že o oficiálnych výsledkoch testov budú informovať skôr ako sa predpokladalo. „Máme už výsledky testov. Teraz musíme zostaviť skupinu odborníkov, ktorá určí finálny výsledok. Najprv je potrebné všetko prediskutovať v súkromí aj s Caster Semenyovou." V lekárskej komisii bude endokrinológ, gynekológ a psychológ.

Ak sa zistí, že má africká bežkyňa nadmerné množstvo testosterónu v tele zo zdravotného hľadiska, atletická federácie jej medailu neodoberie.

„Prečo tvrdia, že moja dcéra je muž. Hovorí z nich len žiarlivosť," cituje denník Times matku atlétky Dorcus Semenyaovú.

Caster Semenyaová vyhrala na svetovom šampionáte v Berlíne beh na 800 metrov. Bývalú majsterku sveta Janeth Jepkosgeiovú z Kene porazila o dve a pol sekundy.

Víťazný beh Caster Semenyaovej na MS v Berlíne

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Atlétka Caster Semenyaová je hermafrodit