Pri maratónoch používa inovatívny senzor. Chápem, čo moje telo potrebuje, vraví Chára

Zdeno Chára na trati Bostonského maratónu.
Zdeno Chára na trati Bostonského maratónu. (Autor: instagram Z. Cháru)
Miloslav Šebela|20. apr 2024 o 07:30

Víťaza Stanley Cupu čaká v nedeľu ďalší maratón kategórie Majors.

BRATISLAVA. Šport je jeho veľkou vášňou. Po hokejovej kariére, v ktorej dosiahol takmer všetko a v NHL sa stal legendou, sa pustil Zdeno Chára do vytrvalostných športov. Za posledných dvanásť mesiacov odbehol už sedem maratónov a chystá sa na ôsmy. V nedeľu totiž pobeží v Londýne. 

Okrem toho má pred sebou veľkú výzvu. V lete ho čaká premiéra v kráľovskej disciplíne triatlonu. Vyskúša si triatlonového ironmana na pretekoch v nemeckom Rothe a na populárnej sérii Ironman na polovičnej vzdialenosti bude štartovať aj v Hradci Králové. 

Chára aj počas kariéry pristupoval k svojej príprave systematicky a snažil sa stále na sebe pracovať a zdokonaľovať svoju prípravu. 

V Bostone sa zlepšil o 7 minút

S rovnakým nastavením pokračuje aj vo vytrvalostných športoch. Keď pred pár dňami dobehol do cieľa Bostonského maratónu, vylepšil si svoj minuloročný čas o 7 minút. Dosiahol výsledok 3:30:52 h.

„Keď prejdete cieľom, na trati ste si to užili, ste v dobrej kondícii, máte chuť sa prihlásiť aj na ďalší. Ak raz dokončíte jeden, nechcete s tým prestať,“ hovoril Chára pre Boston Globe o svojej bežeckej vášni. 

Maratón je úplne iný z pohľadu fyzického výkonu v porovnaní s hokejom. Hokejisti hrajú relatívne v krátkych úsekoch, no musia podávať intenzívny výkon. Napriek tomu sa Chára na maratóny dokázal rýchlo pripraviť a darí sa mu. Jeho maximom je 3:16 h z maratónu v meste Lowell. 

V Bostone mal Chára počas behu na ľavej ruke pripevnený netradičný snímač. Pre rekreačných bežcov je dostupné množstvo pomôcok, vďaka ktorým môžu sledovať, analyzovať a zlepšovať svoje výkony. 

Snímač sa podobal na zariadenie, ktoré neustále sleduje hladinu glukózy v krvi (CGM). Ako prvá priniesla tento snímač aj pre športovcov firma Supersapiens a využívajú ho aj bývalý svetový rekordér a olympijský víťaz v maratóne Eliud Kipchoge či štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome.

Športovci na základe hladiny glukózy v krvi dokážu prispôsobiť svoj tréning a upraviť stravu tak, aby maximalizovali svoj výkon a vyhli sa veľkým výkyvom glukózy v krvi či dokonca jej veľkému poklesu, ktorý rekreační bežci poznajú ako ‚hlaďák‘. 

Chára však mal počas Bostonského maratónu iný snímač, ktorý je zrejme jediný svojho druhu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pri maratónoch používa inovatívny senzor. Chápem, čo moje telo potrebuje, vraví Chára